Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Yleisiä retkeilyyn liittyviä sekalaisia asioita Ensimmäinen yö yksin
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Ensimmäinen yö yksin
Nevis
06.07.2010 5:23


Viestejä: 1072
Millainen oli ensimmäinen yösi yksin luonnon keskellä?

Oman yöni vietin 14 kesäisenä 70-luvulla eräänä syksyisenä viikonloppuna läheisessä metsässä, jonne pyöräilin parisen kilometriä ja jossa olevalle leirille kävelin muutaman sata metriä. Paikka oli jäkälän peittämä ja mäntyjen suojaama kallio, josta oli hyvä näköala länteen. Mukana isän vanhassa satularepussa oli makuupussi, juomapullo, HK:n sinistä, jälkiuunileipää ja hernesoppatölkki. Olin ottanut mukaan myös silloin kevyeltä tuntuneen matkaradion.

Paikan päällä väsäsin nuotion viereen havuista vuoteen, jossa sitten aikani tutkittuani syksyistä kuulasta metsää ja syötyäni nuotiolla tehdyt sapuskat yritin alkaa yöunille radion pauhatessa jotain sen ajan musiikkia. Lopulta suljin radion, kun alkoi kuulua ihmisten huutelua ja naurua jostain tien suunnasta.

Makuupussissa oli jännää ja vähän pelotti, kun tuli pimeä. Tuoksui syksyltä ja hiljalleen hiipuvan nuotion savulta. Kesti pitkään ennen kuin nukahdin.

Yöllä lämpötila laski reilusti ja sen aikaisella kesäpussilla alkoi olla olo aika viluinen, vaikka päällä oli villapusero. Olin nukahdellut lyhyitä jaksoja ja herännyt jokaiseen risahdukseen, rasahdukseen ja kohahdukseen. En arvannut, että öinen metsä syksyllä voisi pitää sisällään ääniä, joiden alkuperästä ei voinut olla varma. Aamuyöstä olin jo sen verran viluinen, että päätin palata kotiin; keräsin tavarani ja kuljin pimeän metsän läpi pyörälleni ja palasin omaan sänkyyn jatkamaan uniani.

Kerro, millainen oli sinun ensimmäinen yösi yksin luonnon keskellä?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Juhani
06.07.2010 19:28


Viestejä: 498
Pari vuotta sitten piti ajella Helsingistä hakemaan Jyvskylästä jotain, en enää muista mitä. Tarkoitus oli jäädä Jyväskylään yhdeksi yöksi, koska en olisi enää viitsinyt ajella samana päivänä takaisin. Opiskelijan pientä yksiötä katsellessani ajattelin, että tähän en kyllä jää.

Heitin vaelluskamat takakontiin ja otin suunnan Leivonmäen kansallispuistoon. Käppäilin parkkipaikalta noin 1,5 km laavulle ja laitoin teltan pystyyn. Aikani yritin ottaa valokuvia viereisestä järvestä auringonlaskussa, mutta hyttyset pakottivat nopeasti telttaan. Vieläkin on arvoitus mikä oli se valtavan kokoinen ilmeisesti pöllö, joka siinä järven päällä kävi muutaman kerran liitelemässä.

Hyvin nukutun yön jälkeen purin leirin ja lähdin autolla huoltoasemalle aamupalalle.

Viime viikolla kävin sitten yksin Käsivarressa, mutta ennen sitä oli siis tuo yksi yksin vietetty yö takana.
_________________
Mistä näistä tietää? No onko sen väliä?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Tunnelivaeltaja
06.07.2010 22:36


Viestejä: 211
Ensimmäinen yöni yksin luonnossa saattoi olla niinkin myöhään kuin 23-vuotiaana, mutta silloinkaan en varsinaisesti YÖpynyt luonnossa.

Olin vuonna 1991 kesätöissä Sodankylässä, ja heinäkuussa päätin lähteä käymään Kilpisjärvellä. Kerkesin nukkua pari tuntia yövuoron jälkeen, ja hankkiuduin sitten bussiin. Seitsemän tunnin matkan jälkeen olin perillä Kilpisjärvellä. Kipusin Saanalle, käveleskelin tunturin ympäristössä, ja hakeuduin illalla Retkeilykeskuksen ravintolaan.

Loppuillasta, kai pian kello 22 jälkeen, ravintola meni kiinni, joten minut häädettiin ulos. En ollut varannut itselleni majoitusta, eikä telttaakaan ollut mukana, joten yö oli pakko viettää ulkona. Tasan niin olin asian suunnitellutkin. Yön ohjelmassa oli retki Kolmen valtakunnan rajapyykille Mallan luonnonpuiston reittiä pitkin.

Lenkkareissa reitin kivikkoisemmat pätkät olivat hieman hankalia, mutta rinkka selässä oli sentään enimmäkseen tyhjä. Tässä vaiheessa suunnilleen kaikki polun varrelta löytyvä oli minulle vielä ennennäkemätöntä ja -kokematonta: Kitsi-putous, Ison Mallan jyrkänne, keltaiset kullerot ja kapustarintojen surumieliset huhuilut. Linnun lajimääritys oli toki minulle tuntematon, mutta äänen perusteella se oli helppo nimetä "tviitiksi".

Kiersin kolmen valtakunnan rajapyykin 12.7.1991 hieman klo 2 jälkeen yöllä. Siihen aikaan sen ympärillä ei vielä ollut lankkuja, joten verryttelyhousujen lahkeet kastuivat kunnolla. Valokuvasta päätellen "kuivattelin" niitä sitten Suomen ja Ruotsin välisen rajapyykin päällä. Pidin tunnin verran taukoa; söin purkillisen kylmää sikanautaa, banaanin ja muita eväitä.

Takaisin tulin tietenkin samaa reittiä. Lämpötila laski aamuyöllä +6 asteeseen, ja kosteus tiivistyi sumuksi tunturien rinteillä (uusi ja eksoottinen näky silloin sekin!). Pilvistä tippui hieman tihkusadetta, mutta en tainnut kuitenkaan käyttää mukaan ottamaani sateenvarjoa.

Saavuin Retkeilykeskukselle noin tunnin ennen bussin lähtöä.Söin läheisen huoltoaseman luona jo pahasti soseutuneen banaanin. Takana oli reilut 40 km kävelyä yhteensä 15 tunnin aikana. Nukahdin bussiin ennen rahastusta, mutta sen jälkeen en nukkunutkaan ennen kuin takaisin Sodankylässä, kahdessa pätkässä yhteensä ainakin 13 tuntia.

Hienoa oli. Seuraavana vuonna aloinkin sitten harrastaa vaellusta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Louestaja
07.07.2010 1:02


Viestejä: 4298
Ainakin yhden yön muistan varmuudella viettäneeni kotitilan lähimetsässä. Muistan sen siitä, että äiti tuli pyytämään puhelimeen, kun piti sopia jotain seuraavan päivän suunnistuskyydeistä. Itse yöpymisestä en muista mitään. Samanlaisia telttaöitä oli varmasti muitakin, mutta mikään niistä ei ole jättänyt muistijälkiä. Ikää olisiko ollut 14-15v.

Jo nuorempana telttailtiin talon pihassa ja nukuttiin kesät aitassa yön ääniä kuunnellen, mutta niitä ei tähän voi laskea.

En kyllä muista ensimmäistä sooloretkiyötäkään, vaikka silloin olen varmasti ollut jo yli 20 reilusti? Nuorempana oli aina samanhenkisiä reissunlähtijöitä, että yksinretkeilyä ei tullut edes ajateltua.
_________________
"Antakaa minun vielä kerran katsoa tämän maailman hulluutta."
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
kasperi
07.07.2010 11:50


Viestejä: 571
Taisin olla 17-vuotias ensimmäisellä "sooloreissulla" kun pyöräilin Keski-Suomesta Itä-Suomeen. Pieksämäeltä kun käännytään T-risteyksessä oikealle Varkauteen päin (viimeinen risteys), niin ajoin suoraan yli suolle noin 100 metriä ja iskin teltan pystyyn.
Aamulla sitten lämmittelin trangialla aamupalan sen läheisen järven rannalla ja jatkoin matkaa. Ruokana oli makarooni-soijarouhesekoitusta, oksennus meinasi tulla ja jäi syömättä. Suklaan ja HartSportin voimalla sitten loppumatka (ei ollut muuta ruokaa) Smile


Yöpaikka

Aamupala
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Nikke
07.07.2010 13:54


Viestejä: 4
Ensimmäinen yö yksin luonnossa oli tuossa parikesää sitten Ristijärven takana Uvalla. Ikää oli se 17-18 vuotta.

Sain hullun idean kalareissusta tututte koskelle ja päätin lähteä matkaa pyörällä. Matkaa tuli Kajaanista sellaiset 50km suuntaan. Kaupasta Kurun halpa rinkka ja trangian halpakopio vaan matkaan ja rinkkaa pakkaamaan. Telttakin taisi olla parinkynpin "festariteltta" mutta mikäs sen nuorenmiehen mielen lannistaisi? Ruokaa tuli mukaan kahdelle-kolmelle päivälle.

Matkaan lähdin iltapäivällä kun aurinko painui jo vähän puiden taakse. Polkemiseen ei mennyt muistaakseen kuin sellaiset 3 tuntia vaikka matkalla pyähdyin katselemaan jokaista puroa ja koskea jotka matkalle sattui. Perille päästyäni katselin kartasta mukavan näköisen paikan tutun puron varresta ja lähdin pystyttämään leiriä. Alkoi olla jo hämärää kun sain teltan pystyyn ja rupesin ruuan laittoon. On se kyllä niin että luonnossa kaikki maistuu paremmalta. Juuri nukkumaan mennessä rupesi satamaan ja vähän jännitti miten teltta pitää vettä.

Aamulla hyvin nukuntun yön jälkeen huomasin että teltta oli pitänyt veden oikealla puolella joka oli sinänsä yllätys. Aamu puurot ja kahvit porisi mukavasti padassa jonka jälkeen kävin hakemassa kalastusluvat läheisestä maalaistalosta ja pääsin kalastamaan. Ei aikaakaan kun sain napattua muutama komean taimenen ruokalaksi jotka sitten valmistinkin nuotiolla.

Aika meni kalastellessa ja valokuvia otellen. Tuli illan tuntumassa myös kierrettyä läheiset vaarat ja testattua kartan ja kompassin käyttötaidot. Toinen yökin teltassa meni ongelmitta.

Kotimatka olikin hieman raskaampi kuin menomatka. Vettä tuli taivaan täydeltä ja parinpäivän kalastus ja metäsässä liikkuminen oli tehnyt tehtävänsä.

Vaikka tuntu hyvältä hypätä kotipihassa pyörän selästä pois takapuoli puutuneena niin oli kyllä onnistunu reissu. Teltta ois saanu olla vaan vähän parempi niin ei ois tarvinnu pelätä että herää vesilammikosta aamulla mutta tuskimpa ennenvanhaankaan on ollu ees sellasia suojia.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Aivan yksin TV2 Vänkä Yleisiä retkeilyyn liittyviä sekalaisia asioita 3 04.05.2019 14:21 Katso viimeisin viesti
Kuukausi yksin erämaassa vilves Lappi 124 28.05.2015 9:30 Katso viimeisin viesti
Lemmenjoki, kesäkuun ensimmäinen viik... Kuukkeli Kuvagalleria 11 21.11.2014 23:23 Katso viimeisin viesti
Ensimmäinen vaellus edessä RiikkaT Yleisiä retkeilyyn liittyviä sekalaisia asioita 45 11.06.2014 22:23 Katso viimeisin viesti
Yksin talviretkelle Kilpisjärven maas... tapanik Lappi 18 24.04.2014 14:44 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 1
Siirry: