Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Muu Suomi Liesjärven kansallispuisto
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Liesjärven kansallispuisto
PyyMetso
25.09.2016 9:49


Viestejä: 594
PyyMetso kirjoitti:
Liesjärven kansallispuistossa poltettiin viime vuonna 6 hehtaaria mäntymetsää Kaksvetisen ja Peukalolammen välissä. Edeltävänä talvena alueella oli tehty harvesterilla harvennus. Suuri osa kaadetuista puista oli kerätty valtavaksi pinoksi metsätien varteen, ja pino kuljetettiin lopulta pois. Joitakin kaadetuista rungoista oli jätetty poltettavalle alueelle.

Onko tämä metsänkorjuuta luonnonsuojelun/ennallistamisen varjolla? Ainakin paljon ravinteita katoaa alueelta puunkorjuun yhteydessä, ja hiiltyneen puun määräkin on korjuun takia paljon vähäisempi kuin muulloin. Vai olisiko hölmöä polttaa arvokkaat rungot, joille on muutakin käyttöä? Mitä mieltä olette?


Kävin eilen Liesjärven puistossa retkeilemässä. Eräs mieluisia hiljentymispaikkojani on Peukalolammen tuvan eteläpuolella, tuvan ja Katavalammentien välissä oleva kumpareinen metsämaa (kansallispuiston aluetta), jossa on jo hieman vanhempaakin, arviolta satavuotista puustoa. Ei ole kauaa! Puiden tyvet oli pannoitettu sinisillä ja punaisilla paperinauhoilla, joten moto on tulossa korjaamaan tukkipuut talteen, ja samalla tuhoutuu tuo metsän temppeli. Jollain on taas tarve tukkipuuhun. Tarvitseekokohan paikallinen metsäteknikko itselleen tai lähisukulaiselleen rakennuspuuta, vai tulostavoitteitako tässä toteutellaan.

Hangaslammen lounaispuolelta (kansallispuiston aluetta) tuhottiin jo vuosia sitten kaatamalla ja polttamalla luonnonkaunis, järeätä tupsulatvahonkaa kasvava mäki. Ilmeisesti parhaat rungot kuskattiin pois. Alueen ympäri raivattiin kulotuksen takia leveä suojavyöhyke, joka on rivon näköinen vielä pitkään ennen pusikoitumistaan, kuin mooottoritien työmaa.

Liesjärven kansallispuistossa on useita neliökilometreja vanhaa avohakkuuta. Nykyisin se kasvaa tiheätä nuorta männikköä. Jos välttämättä halutaan polttaa metsää, niin miksi poltot tehdään vanhoissa metsissä luonnonkauniilla paikoilla? En keksi muuta syytä kuin tukkipuun tarve. Onko niin, että v. 2010 lakkautetun Liesjärven metsäopiston pikkupomot saivat suojatyöpaikan Metsähallituksen luontopalveluista ja huseeraavat alueella nykyisinkin kuin "vanhaan hyvään aikaan".

Eilisen retkeni kruunasi jostakin Kaksvetisen pohjoispuolelta, toivottavasti talousmetsästä, kaikkialle kantautuva raivaussahojen pärinä. Oli siinä taas Metsähallituksen tarjoamaa luonnonrauhaa lauantairetkeilijöille, joiden autot täyttivät pysäköintipaikat.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Perämeren kansallispuisto suvereeni Muu Suomi 5 11.07.2018 13:27 Katso viimeisin viesti
Isojärven kansallispuisto SannuliOOO Muu Suomi 8 05.09.2016 9:02 Katso viimeisin viesti
Reisanin kansallispuisto Criisi Norja, Ruotsi, Venäjä ja muut lähialueet 5 13.07.2016 9:45 Katso viimeisin viesti
Syötteen kansallispuisto junailija Kuvagalleria 2 06.03.2016 11:26 Katso viimeisin viesti
Isojärven Kansallispuisto heluna74 Muu Suomi 1 04.10.2015 16:15 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 1
Siirry: