Vaellusturinat II
https://www.vaeltajankauppa.fi/
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Erämies eri aikakausina Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?
leukuperse
06.04.2017 19:54


Viestejä: 156
Täälä kun on paljon tietäviä, niin kysyisin asiasta joka on askarruttanut minua pidempään:

Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.

Kaivoiko kaveri lihat maahan, ja säilyykö ruho samalla tavalla kuin esim. säilykepurkissa eli vuosia hyvänä? Ja kuinka syvälle pitää haudata?

Parempi vaihtoehto savustaa ja kuivata? Eli leikkoa ruho pienempiin osuun ja tulella kuivattaa ja samallahan tuo savustaakin. Tod. näk prosessia nopeuttaa jonkunlaisen kodan tekeminen joka on helmoistaan auki (savustuskota?).

Muita vaihtoehtoja en löydä jolla saisi pidettyä koko ruhon syömäkelpoisena niin kauan kun siitä syötävää riittää.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pertti Kurki
06.04.2017 20:25


Viestejä: 1502
Purnu.
_________________
Kuvailutulkki
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
OS
06.04.2017 20:38


Viestejä: 6736
Jos en ihan väärin muista, niin lauttanen taitaa olla sama kuin niliaitta. Kakslauttasen nimi viittaa tähän.

Sellaisenkin muistan lukeneeni, että lihoja olisi säilytetty kylmissä lähteissä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pepi
06.04.2017 20:48


Viestejä: 6321
^ Lauttanen taitaa olla pelkkä lava, kun nilissä on myös seinät ja katto.
Eipä ennen vanhaan paljon muita konsteja ollut kuin kuivaus ja reilu suolaaminen. Lähteessä toki vallitsee jääkaappilämpötila.
_________________
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Patikoitsija
06.04.2017 21:00


Viestejä: 1335
Luulisi että savustaminen olisi ollut keinovalikoimassa jo muinoin, peuralaumojen aikaan..?
_________________
Pakinoitsija
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
seppo
06.04.2017 21:07


Viestejä: 2277
Saiho
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Patikoitsija
06.04.2017 21:22


Viestejä: 1335
Kalaa suurempia määriä saatua ne varmaan pystyi laittamaan elävänä katiskaan, semmoiseen seipäistä tehtyyn altaaseen. Tämänlaisia rakennelmia löydetty Hossasta ja muualtakin luulisin. Keväisin on kalaa piisannut ainakin heillä jotka olivat osallisia kiiskismarkkinoilla Sompiojärvellä. Ellei sitten paikallinen noita kaunoissaan kironnut aliseen.
_________________
Pakinoitsija
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?
Mangrove
08.04.2017 15:14


Viestejä: 329
leukuperse kirjoitti:

Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.


Jo vuodelta 1520 on maininta, että metsästämään ja kalastamaan lähtevät suomalaiset erämiehet ottivat mukaansa 0,5 kg suolaa per mies. Itkonen kirjoittaa kirjassaan "Suomen lappalaiset vuoteen 1945", että Suomen alueen saamelaiset tekivät riistasta makkaraa, savustivat sen kodassa, kuivasivat sen aurinkoisella kalliolla tai suolasivat sen.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Lihan säilytys muinoin kesäaikaan?
Kaarle Suurehko
08.04.2017 16:40


Viestejä: 1740
leukuperse kirjoitti:

Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.


Ravinto määräytyi esihistoriallisella ajalla vuodenkierron mukaan. Yksin saadut hirvet hiihdettiin kevättalvella kun hanki kantoi suksimiestä muttei hirveä. Silloin on lihan kannalta öisin pakkaset, lunta paljon ja hirvenhiihtäjän perhekunta talven jäljiltä nälässä suursyömäreitä kunnes hauenkutu alkoi. Sulanmaanaikaan hirvieläinten hautapyynti tms. perustui ajoon eli syöjäjoukko oli suuri. Ja ruuansulatuksen bakteerikanta toinen kuin nyt. Kovan vaivan kanssa kuivaamalla ja savustamalla tietysti säilyy pidempään. Lihan vaivaton valmistuminen ja säilöminen mädättämällä lienee kuitenkin ollut yleistä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
rastigaissa
08.04.2017 20:28


Viestejä: 201
Ei se nyt ihan muinainenkaan keino ollut, kun perheenjäsenistäni kaksi-kolmekin on ollut saihoa hakkaamassa.
Voit lukea esim. Samuli Paulaharju: Sompio; Luiron korpien vanhaa elämää
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Sämpy
24.09.2017 19:28


Viestejä: 110
En tiedä kuinka muinaisia konsteja kysyjä tarkoittaa mutta eikai lihaa ole ennen vanhaan kovin paljon kesällä pyydetty. Sillonhan on kalaa ollut tarjolla. Ja kalan säilönnässä olen itsekin sen nähnyt että hauki laitetaan halkaistuna kesäaurinkoon kuivumaan.

Syksyaikaan lihaa uhkaa pilaantuminen ja ne onkin pyritty noutamaan pois pian. Lauttaset, nilit jne ovat tapa suojata liha hiiriltä, ahmoilta jne mutta varsinaista säilyvyyttä ne eivät juuri lisänne. Käytännöllinen tapa on kutsua tuttuja lihanhakuun kun sitä on ylimäärin ja ehkä päästä vastaavalla tavalla osille joku toinen kerta. Umpisuolaaminen on hyvä keino. Savustus ei itsessään lisänne juuri lihan säilyvyyttä muuten kuin kuivattamalla lihaa. Liha on loppujen lopuksi aika hidas pilaantumaan jos se on veretöntä ja pinta pääsee kuivahtamaan niin ettei home iske siihen.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Lihan ilmakuivaus Diogenes Ruokaohjeet ja vinkit 19 09.02.2013 19:15 Katso viimeisin viesti
Kuivattujen ruoka-ainesten säilytys boueme Ruokaohjeet ja vinkit 6 27.09.2012 18:03 Katso viimeisin viesti
Pilkkisyöttien säilytys? Matti J Kalastus 5 26.03.2012 19:11 Katso viimeisin viesti
Kameran säilytys meloessa dunq Melonta 14 15.07.2011 16:45 Katso viimeisin viesti
Ruokien säilytys rinkassa Sokosti Suomujoki Ruoanlaittovälineet ja varusteet 17 12.05.2011 8:12 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 1
Siirry: