Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruoanlaittovälineet ja varusteet Titaanipannun rasvapoltto ja muut vinkit
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
River
12.04.2018 14:36


Viestejä: 66
Viimein sain titaanipannun rasvapolton onnistuneesti tehtyä ja koeletut paistettua.

Pesin kattilan ja pannun aluksi astianpesukoneessa. Nämä ovat siis setti, ja olivat vielä käyttämättömiä ennen kokeiden aloittamista. Tämän jälkeen pesin ne vielä käsin, ettei niihin varmasti jäisi pesuainejäämiä. Kattilan laitoin kaappiin, ja pannu pääsi käsiteltäväksi.

Rasvapolttoon käytin pellavansiemenöljyä, ruokalaatua, jota mm. Ruohonjuuri myy pellavaöljynä Cool Kyseessä on siis kylmäpuristettu pellava(siemen)öljy, joka ei sisällä mitään lisäaineita. Lukemani mukaan rasvapoltossa on tärkeää, ettei siinä ole mitään hapettumista estäviä lisäaineita.

Aluksi laitoin pannun tunniksi 100°C semmoisenaan, että se olisi taatusti kuiva. Tuskin titaani imee sisäänsä vettä, mutta kun käsittelin samalla hiiliteräspannuni, niin molemmat saivat identtisen kohtelun. Hiiliteräspannun vanhan rasvapolttopinnan sain liotettua pois etikalla. Osa lähti hyvin helposti, mutta jotkut kohdat olivat niin tiukassa, että kaikkineen urakkaan meni kaksi päivää ja lopussa vielä jouduin käyttämään pata-pataa.

Kun pannut olivat kuivauksen jälkeen jäähtyneet, lisäsin pannuun noin 1tl öljyä, jonka hieroin pintaan nukkaamattomalla tehdaspuhtaalla haavataitoksella. Toimi hommassa erinomaisesti juuri nukkaamattomuuden takia! Poistin ylimääräisen öljyn niin tarkkaan, että pinnalle ei jäänyt mitään kuvioita. Mitä ohuempi kerros, sen parempi ja tasaisempi lopputulos. Tästä lisää lopussa.

Laitoin molemmat pannut kylmään uuniin nurinpäin (jos uunin pohjalle valuu öljyä, käytit sitä liikaa, mutta varmuuden vuoksi pohjalle voi laittaa pellin), uuni päälle 250°C ja kun uuni oli lämminnyt siihen lämpötilaan, otin ajan ja tunti tästä sammutin uunin ja annoin pannujen jäähtyä alle 50°C uunissa, uuninluukku kiinni. Niiden käsketään antaa jäähtyä, mutta en aina malttanut antaa jäähtyä ihan huoneen lämpöiseksi. Seuraavilla kerroilla en kaatanut pannulle öljyä vaan lisäsin sen hieromalla pannua hyvin vähän öljyllä kostutetulla taitoksella niin, että pinnalle levisi tasainen mutta ohuen ohut kerros öljyä.

Kaiken kaikkiaan toistin polttoprosessin 8 kertaa. Viimeisellä kierroksella annoin pannujen olla uunissa vähän pidempään.

Äsken tein lettutaikinan ja kokeilin paistaa pieniä lettuja titaanipannulla. Vertailun vuoksi paistoin letun myös setin kattilassa, jota ei siis ole rasvapoltettu. Kummassakin käytin reilusti voita, kuten letun paistossa kuuluukin! Koska minulla ei ollut spriitä keittimeen, paistoin letut hellan levyllä, asteella 3 (1-6 asteikolla). Molemmilla paistaessa lettu meinasi tarttua kiinni, mutta kun letuista teki ohuita ja heti kun lettu oli tarpeeksi hyytynyt sen alle työnsi lastan, molemmat irtosivat ehjinä (letut siis pieniä, noin 6cm halkaisija, mikä helpotti asiaa) mutta kattilan pohjaan jäi kiinni lettua joka ei lähtenyt lastalla raaputtamallakaan irti. Tämän ekan tarttumisen jälkeen letut eivät kummassakaan enää yrittäneet tarttua kiinni. Rasvapoltetusta pannussa tarttuminen oli vähäisempää, melkein olematonta ja irtosi helposti muovilastalla samalla kun paistoin lettua. Rasvapoltosta siis on etua, mutta ei se tee pannusta teflonpannua. Kokeilin varovasti raaputtaa pannua teräksisen voiveitsen terällä, mutta pinta kesti ja muovisesta paistinlastasta ei siis ollut moksiskaan vaikka sillä "raapi" pintaa. Taidan kuitenkin käyttää tämän kanssa puisia ja muovisia välineitä ihan varmuuden vuoksi, koska rasvapoltto on jokseenkin pitkällinen urakka!


Sitten se epäonnistunut rasvapolttoyritys nro. 1. Sillä aikaa kun hiiliteräspannu oli likoamassa, kokeilin pelkkään titaanipannuun rasvapolttoa, mutta en ollut tarpeeksi huolellinen ja siitä ei tullut kunnollista. Käytin liikaa öljyä ja vaikka pannulla oli silloinkin vain ohut kerros, se ei ollut niin ohut kuin olisi voinut olla. Toistin silloin rasvapolton 5 kertaa ja en malttanut antaa pannun jäähtyä kunnolla, vaan rasvasin sen kuumana ja tyrkkäsin takaisin kuumaan uuniin. Lopulta pinta näytti kyllä hyvältä, mutta kun kokeilin tehdä sillä munakokkelia, pinta alkoi heti irrota joistakin kohden, ja ei kestänyt yhtään raaputtamista lastalla. Harmistuneena lykkäsin pannun tiskikoneeseen ja poistin loput vanhat rasvapolton jämät pata-padalla. Ei tullut edes hiki hommassa, toisin kuin hiiliteräspannun kanssa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korvapuoli
13.04.2018 10:31


Viestejä: 2659
Ei liity suoranaisesti pannun polttoon, enkä siitäkään mitään tiedä, mutta...

oletteko laittaneet vastaavan rasvamäärän lettutaikinaan, minkä laittaisitte pannulle lettuja paistettaessa. Muista rasvoista en tiedä, kun käytän vain voita. Ei tarvitse laittaa pannulle rasvaa ollenkaan, ellei sitten ennen eka lettua.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
O:lundhags jaure lt/muut merkin kevye... MarttiJ Ostetaan ja Myydään 0 30.10.2019 22:10 Katso viimeisin viesti
Koiran reppu ja muut tarvikkeet River Muut varusteet 14 12.02.2018 0:47 Katso viimeisin viesti
Taakkatelineitä Opel Vectra ja Volvot... sepeteus Ostetaan ja Myydään 2 09.02.2015 9:17 Katso viimeisin viesti
Vinkit kolotukseen, kramppeihin ja mu... rautu Käytännön vinkkiarkisto 53 25.02.2014 12:34 Katso viimeisin viesti
Myhkyri/muut halvemmat eräsukset, nuo... jokusata Talvivaellusvarusteet 25 27.11.2013 12:56 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 2 Yht. 2
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Siirry: