Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Lappi Kansallispuistoon maastopyörällä ??
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 61, 62, 63, 64, 65  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Yeti
28.08.2019 7:34


Viestejä: 141
jänkkääjä kirjoitti:
Pitkään maltoin pitää suuni kiinni, mutta lopulta on pakko purkautua. En ymmärrä, mikä erityinen hinku sinne kansallispuistoihin on mennä. 20 vuoden kokemuksella sanoisin, että Lapin parhaat maastopyöräilyolosuhteet löytyvät erämaa-alueilta (Pöyrisjärvi, Kaldoaivi jne). Ja siellä riittää mönkijän uraa sen verran, että ei tarvitse miettiä, pilaako pyörän jälki luontoa.

Minun epätieteellisen havaintoni perusteella ihmisen askeltaminen ja pyörä kuluttavat vähän eri tavalla, mutta kyllä jarrutukset alamäissä, kunnon polkaisut ylämäissä ja kosteikkojen kiertely jälkensä aika pian jättävät.

Oma asiansa ovat sitten nuo sähkökäyttöiset (tai avusteiset) kulkuneuvot. Ne tuottavat voimaa tasaisesti ja kyllä niiden jälki on sellaista mopotasoa (ja ajaminen vähän kuin motocrossia, mikä ei kyllä kaikille alueille kuulu). Itse asiassa jäljessä on eroa jo jäykkäperäisen ja täysjousitetun polkupyöränkin välillä. Mitä tasaisemmin pystyy polkemaan (täysjousto), sitä enemmän voimaa välittyy, ja jälki kasvaa. Mielenkiintoinen ratkaisu on Hetta-Pallas -reitin avaaminen maastopyöräilylle.

Mutta näiden sähkövempeleiden kanssa ja niihin uskomalla mennään kyllä nyt lujasti metsään, jos tällainen fingerporilainen sanaleikki tämän vakavan asian yhteydessä sallitaan.


Olen hyvin pitkälti samaa mieltä. Veikkaan vaan että Hetta-Pallas ja UKK-puisto Saariselän kohdalla on jo menetetty, koska liian tärkeät kaupalliset intressit.

Omat havainnot pitkän kokemuksen kautta on se että maastopyörä pääosin kuluttaa alustaa selkeästi enemmän kuin kävelijä, paitsi ehkä keskikesän kuivilla ja kovilla poluilla. Ajamalla vastuullisesti tähän voi toki vaikuttaa. Kun syyssateet alkavat jälki on usein karmea, ja olenkin eri foorumeilla kehottanut ihmisiä tekemään jotain muuta tällaisissa olosuhteissa. En ole saanut ymmärrystä tähän näkemykseen...

Sähkömoottoroidut pyörät vielä vahvistavat ongelmat, ja on minulle käsittämätöntä että lainsäätäjä on päätynyt nykyiseen hyvin liberaaliin linjaukseen. Aikamoinen pettymys on myös ollut Suomen Ladun sähköpyörien hehkuttaminen. Kerran oli Latu ja Polku-lehdessä juttu kun urhea toimittaja ajoi sähköpyörällä Haltin huipulle: Kahdella moottorikelkalla kuljetettiin "retkikunta" Haltin tuvalle, josta toimittaja ajoi sähköpyörällään huipulle. Ehkä täytyy vaan hyväksyä että Suomen Latu on ulkoiluorganisaatio, joka ei erityisen paljon ole kiinnostunut luonnosta. Toki sähköpyöristä on hyötyäkin: Monelle hyvä työmatkapyörä, voi olla pelastaja jos on terveysongelmia ja plussa on jos sähköläski talvella vähentää turistien moottorikelkkailua.
_________________
www.yetirides.com
https://www.instagram.com/yetinylund/
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korvapuoli
28.08.2019 8:25


Viestejä: 2625
Yeti kirjoitti:
Ehkä täytyy vaan hyväksyä että Suomen Latu on ulkoiluorganisaatio, joka ei erityisen paljon ole kiinnostunut luonnosta.

Noin se näyttää olevan, eikä taida ollakaan luonnonsuojelujärjestö siinä sivussa. Itselleni Ladussa näkyy lähinnä bisnes, kun en toiminnassa mukana ole, vaikka jäsenmaksua olen maksanut jo kauan.


Viimeinen muokkaaja, Korvapuoli pvm 28.08.2019 8:27, muokattu 1 kertaa
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
mettäantero
28.08.2019 8:26


Viestejä: 2309
^^ Kiitos Yeti selkeästä mielipiteestä, johon voin kaikilta osin yhtyä. Tarkoitukseni oli myös kommentoida edellä olevaa nimimerkki Mr_C "sanoja toisten suuhun laittavaa" kommenttia mm. Suomen ladun osalta, mutta Yeti tuossa kertoikin jo ajatukseni lähes sanasta sanaan... "Suomen Latu on ulkoiluorganisaatio, joka ei erityisen paljon ole kiinnostunut luonnosta." ...vaan enemmänkin erilaisten uusien harrastusvälineiden markkinoinnista (kaupallisuus) ja ihmisten kuntoilusta (joka sinänsä hyvä asia). Tämä näkyy nettisivuille kirjoitetuista hienoista korulausesta huolimatta sekä keskusjärjestön toiminnassa, että myös maakunnissa paikallistasolla aivan selvästi.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Metsän Omena
28.08.2019 8:27


Viestejä: 1865
Yeti kirjoitti:
Aikamoinen pettymys on myös ollut Suomen Ladun sähköpyörien hehkuttaminen. Kerran oli Latu ja Polku-lehdessä juttu kun urhea toimittaja ajoi sähköpyörällä Haltin huipulle: Kahdella moottorikelkalla kuljetettiin "retkikunta" Haltin tuvalle, josta toimittaja ajoi sähköpyörällään huipulle. Ehkä täytyy vaan hyväksyä että Suomen Latu on ulkoiluorganisaatio, joka ei erityisen paljon ole kiinnostunut luonnosta.


Suomen Latu on liikuttamiseen ja ulkoilijoiden edunvalvontaan keskittynyt ulkoilujärjestö. Ei luonnon edunvalvontaan.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
mettäantero
28.08.2019 8:38


Viestejä: 2309
^ Ja tuo liikuttaminen ja edunvalvonta tapahtuu joskus myös irvokkaasti luonnon kustannuksella. Erityisen ikävää se on etenkin silloin, kun kyseessä on luonnonsuojelualueen alistaminen omille mielihaluille.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Metsän Omena
28.08.2019 9:05


Viestejä: 1865
^Joo noin se on.

Luonnon suojelijoiden pitäisi korottaa ääntänsä ennemmin uusien Luonnonpuistojen perustamisen puolesta kuin kansallispuistojen. Hienon vuoden 1982* jälkeen on perustettu 17 uutta kansallispuistoa, muttei yhtään luonnonpuistoa.

(Luonnonpuistot ovat ensisijaisesti luonnonsuojelua ja tutkimusta varten perustettuja. Luonnonpuistot ovat pääosin yleisöltä suljettuja. - Ja mitä hyötyä tai iloa luonnonpuistoista on jos sinne ei saa edes mennä? Niin. Tällöin näin ajattelevalla ei ole kosketuspintaa luonnonsuojelun kanssa, vaan luonnonsuojeluaatteen sisäistämisen sijaan ajattelu on ihmiskeskeistä ympäristönsuojelua.)

(*1982 perustettiin 12 kansallispuistoa ja 3 luonnonpuistoa. Periaatepäätös tehtiin 1978, mutta metsätaloustoimijoiden taholta tullut vastustus hidasti ja pienensi toteutusta.)
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
akallio
28.08.2019 9:29


Viestejä: 1685
^^ Ulkoliikunnan suhteen nyt ehkä ei ihan ole suhteellisuudentaju hereillä. Kaikki ulkoliikunta tapahtuu jossain määrin luonnon kustannuksella. Kyse on tasapainottelusta ulkoilun ja luonnonsuojelun välillä. En minä nyt Suomen Latua osaa pitää erityisen pahana tasapainon keikuttelijana, vaikka se edellä mainittu reissukertomus Haltille pyöräilystä kyllä kieltämättä olikin ns. nolo.

Pitää myös miettiä kokonaisuutta. Ulkoliikunta ei tule kaiken päälle, vaan on jostain muusta pois. Ehkäpä tässä maassa vaikka tarvitaan jatkossa vähemmän lämmitettyjä puolityhjiä halleja, mikäli ihmiset liikkuvat enemmän ulkona. Ja ylipäänsä on liikunta lisääntyy, niin se on pois muista, vielä haitallisemmista vapaa-ajan vietteistä. Myöskin, mikäli kukaan ei luonnossa liiku, niin sitä on myös vaikeampi suojella ryöstökäyttöä vastaan.

Mettäanterolta pitää kysyä, että jos luonnonsuojelualueen alistaminen omille mielihaluille on ikävää, niin silloin ilmeisesti olet sitä mieltä, että kansallispuistot pitää kieltää ihmisiltä kokonaan? Koska eihän se luonto siellä meitä kaipaa. Kansallispuistoon mennään aina toteuttamaan omia mielihaluja. Eivät kai toisten mielihalut ole jotenkin parempia kuin toisten?

Lisäys: olen samaa mieltä, että varsinaisia luonnonpuistoja pitäisi myös perustaa enemmän. Ja siellä ei lähtökohtaisesti ole tarpeen ihmisten kulkea ollenkaan.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
omat polut
28.08.2019 9:49


Viestejä: 3359
Niin kauan kun vapaa laidunnus on sallittu Lapissa ei kannata mitään muka luonnonpuistoja perustaa, siis poronhoitoalueelle.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
mettäantero
28.08.2019 10:15


Viestejä: 2309
akallio kirjoitti:
...

Mettäanterolta pitää kysyä, että jos luonnonsuojelualueen alistaminen omille mielihaluille on ikävää, niin silloin ilmeisesti olet sitä mieltä, että kansallispuistot pitää kieltää ihmisiltä kokonaan? Koska eihän se luonto siellä meitä kaipaa. Kansallispuistoon mennään aina toteuttamaan omia mielihaluja. Eivät kai toisten mielihalut ole jotenkin parempia kuin toisten?...On mielihaluja ja mielihaluja. Tässä säikeessä keskustellaan maastopyöräilystä/sänköavusteisesta pyöräilystä kansallispuistoissa (siis luonnonsuojelualueilla). Toiset mielihalut ovat haitallisempia suojellulle luonnolle kuin toiset. Valitettavasti Suomen latu (korostan, ei tietenkään kaikessa) edistää ajoittain näitä luonnolle haitallisia.. usein hyvinkin kaupallisin perustein syntyviä usein teknisiä mielihaluja.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
akallio
28.08.2019 11:34


Viestejä: 1685
^ Kuulostaapas mustavalkoiselta ja peräti hieman itsekkäältä tuollainen ajattelutapa. Kaikki mitä tuohon on syytä vastata on kuitenkin jo tässä ketjussa sanottu, joten jätänpä tähän, erkanemme poluillemme vähän eri tavalla maailmaa katsovina.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Pyöräily poluilla
Ariluk
28.08.2019 11:53


Viestejä: 333
Kurkkasin esimerkiksi UKK-puiston suosituinta ? paikkaa, eli Luirojärven ympäristöä, joka on siis pöyräilijöiltä kiellettyä aluetta.
Luiron polut
Nopeasti laskettuna alun toistakymmentä eri suuntaan vievää polkua ja lähes kaikki kävelijöiden mielihalusta tuotettuja. Enpä usko, että maastopyöräilijät oli sähköavusteinen tai ei tekisivät uusia polkuja. Pyörällä ajetaan polkuja pitkin ja mitä pienempi polku sitä tarkemmin keskellä polkua. Poikkeuksena joku kosteikkokohta, jossa läskipyörällä voi etsiä kantavampaa kohtaa polun syrjästä, mutta näin tekevät kävelevät retkeilijätkin. Henkilökohtaisesti en näe mitään syytä kieltää pyörällä liikkumista valmiilla polkuverkostoilla myös kansallispuistoissa. Onneksi näyttää siltä, että sallittuja reittejä on tulossa lisää. Korostan tietysti sitä, että ajaminen pelkästään luvallisilla reiteillä.
PS. Olen syyllistynyt Luiron ohittamiseen rinkka selässä omia polkuja pitkin kävellen.
_________________
*Elämä on ihmisen parasta aikaa*
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Lunkentus
28.08.2019 14:36


Viestejä: 1217
Voi olla, että olen vääärässä, mutta mielestäni jalan liikkuja pystyy nauttimaan enemmän maisemista ja etenkin yksityiskohdista. Pyörällä ajo vaatii pieniä polkuja ajaessa enemmän huomiota ja siinä samalla ajamisesta saattaa tulla se ainoa anti.

On myönnettävä, että kun on patikoinut pitkän taipaleen "erämaahan" ja vaikkapa istuu nuotiopaikalla, niin paikalle suhauttavat maastopyöräilijät eivät kyllä nosta tunnelmaa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
akallio
28.08.2019 15:01


Viestejä: 1685
Lunkentus kirjoitti:
On myönnettävä, että kun on patikoinut pitkän taipaleen "erämaahan" ja vaikkapa istuu nuotiopaikalla, niin paikalle suhauttavat maastopyöräilijät eivät kyllä nosta tunnelmaa.


Toisaalta kun on hiihtänyt pitkän pätkän mukavan kantavalla hangella ja eteen ilmestyy upottavassa hangessa koppurakengillä pyörää eteenpäin työntävän pyöräilijän selkä, niin tunnelma nousee merkittävästi. Smile
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
dailymail
28.08.2019 19:55


Viestejä: 2767
Laughing

Minun puolestani pyöräilijät voisivat ajella puistojen mönkijäurilla, joista ei nykyaikana tai olla puutetta.
_________________
Mikään ei ole niin varmaa kuin minä
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hartsuherra
28.08.2019 22:22


Viestejä: 102
Tämä nykyihmistä riivaama ajatusmalli on täysin käsittämätön. Omista itsekkäistä lähtökohdista halutaan tehdä ja myös tehdään asioita vastoin sääntöjä ilman minkäänlaista omaatuntoa. Ei haittaa jos minä, juuri minä, minäminä vähän tuhoan luontoa, vähän salakalastan, vähän varastan, vähän roskaan, vähän ajan luvattomilla alueilla maastopyörällä kun kerran tuo jalkamieskin saa alueelle mennä. Putkinäköisesti tarve laittomuuksiin pystytään selittämään itselle, ja kuten tällä palstalla huomaa, yritetään selittää myös muille.

Onhan nyt täysin selvää että pyörän aiheuttama kulutus poikkeaa täysin jalkamiehen aiheuttamasta kulutuksesta. Kosteissa maastonkohdissa ja jäkäläkankailla yhden maastopyörän jättämä viivamainen luonnoton konejälki on silmiin pistävämpi kuin satojen kävelijöiden jättämä luonnollinen polku. No, kauneus on katsojan silmissä. Jos kysytään maastomoottoripyöräilijöiltä, vaikka vanhoilta päijännekuskeilta niin kuralle revitetty ura sopii hyvin luontoon. On itselle valehtelua rinnastaa maastopyörän ja kävelijän aiheuttama kulutus luontoon. Maastopyöräilijä kulkee moninkertaisella nopeudella ja ajaa suuruusluokkaa viisinkertaisen matkan päivässä ja jonkun mielestä kulutus on sama. Herää kysymys miksi pyöräily sitten joskus kiellettiin jos vaikutus luontoon on sama kuin kävelijällä. Ja on samoin kielletty myös muissa maissa. Toisaalta sallitaanko pyöräily jollakin yksittäisellä alueella vai ei, on minulle melko merkityksetön. Olen omat valintani tehnyt jo aikoja sitten . Minulle vaellusmaasto on paikka jossa ei liikuta muuten kuin perinteisin tavoin ja lähtökohtaisesti kulkijat vastuullisesti kunnioittavat luontoa. Joka tapauksessa näitä seutuja jäänee vielä jäljelle.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 61, 62, 63, 64, 65  Seuraava

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Annapurna Circuit maastopyörällä marr... iku Pyöräily 0 29.12.2018 9:32 Katso viimeisin viesti
Kansallispuistoon pyörillä (taas) akuusist Yleisiä retkeilyyn liittyviä sekalaisia asioita 2 02.12.2014 1:23 Katso viimeisin viesti
PUISTOMESTARI - Kurjenrahkan kansall... psaarinen Tiedotuskanava 7 10.01.2014 13:08 Katso viimeisin viesti
Maastopyörällä kevään hankikannoille Ribox Lappi 12 13.12.2012 11:44 Katso viimeisin viesti
Mihin asti Sulaojalta pääsee maastopy... LilyOfValley Lappi 8 29.05.2012 17:04 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 62 Yht. 65
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 61, 62, 63, 64, 65  Seuraava
Siirry: