Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Parhaimmat leiripaikat ja kohdevinkit Suomalainen maisema
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Suomalainen maisema
Arinakääpä
05.03.2009 22:35
Vieras

Venäläinen taidemaalari Isaak Levitan kirjoitti 1896 Anton Tsehoville matkaltaan Suomesta:
"Katsohan, rakas Anton, minne minut on saattanut elämän kovuus. Nyt olen jo kolmatta viikkoa matkustellut täällä Tsuhlandiassa vaihtaen paikkaa voimakkaita vaikutteita hakiessani - enkä löydä muuta kuin tylsyyttä kolmanteen potenssiin. Luoja tietää, mitä se on - joko taiteellinen vastaanottokykyni on ehtynyt tai luonto täällä ei ole mitä pitäisi. Mieluummin uskoisin viimeiseen, sillä jos uskon ensimmäiseen, ei minulle jää mitään, tai yksi - haihtua, poistaa itseni käytöstä. Siispä luonto on syypää. Itse asiassa täällä ei ole luontoa, on vain yhtä impotenssia!
Tässä päivänä muutamana vaeltelin kukkuloilla; kalliot ovat täysin sileät, ei ainuttakaan kulmikasta muotoa. Tunnettuahan on, että jääkausi on hionut ne sileiksi - eli siis monet sadat, tuhannet vuodet. Sitä tulee haluamattaan pohtineeksi. Vuosituhannet - ikiaika, sehän on käsitteenä täysin traagista, vuosituhannet on jotain, mihin on hukkunut miljardeja ihmisiä, ja hukkuu yhä vielä loputtomasti; miten kauheata, kuinka hirveän surullista!"
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
OS
05.03.2009 22:59


Viestejä: 7509
Eipä ollut Iisakilla kovinkaan mukavaa Tsuhlandian vierailullaan.
Samana vuonna 1896 täällä kierteli myös enlantilainen hienostorouva Mrs. Alec Tweedie sisarensa kanssa. Kirjansa MATKALLA SUOMESSA 1896 lopussa hän kirjoittaa:
"Silmämme väsyivät nähtävyyksiin, päässämme kohisivat oudot ideat ja kielten sekamelska, mutta silti me tajusimme miten väärin ymmärretty ja tutkimisen arvoinen tämä kaunis maa on ja millainen ihastuttava uusi tutkimuskenttä siellä avautuukaan matkailijalle joka, vaikka uskookin "tuntevansa koko Euroopan", on jättänyt väliin sen kauneimman helmen, Suomen."
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pepi
05.03.2009 23:00


Viestejä: 6882
Kun käyn vieraalla maalla, maisema yllättää, kiihottaa, oudoksuttaa, pelottaakin - uutuudellaan. Vierailu on lyhyt ja pitää rientää kokeakseen siitä mahdollisimman paljon.

Suomalainen maisema on tuttu, turvallinen, koettu ja kasvettu. Sen sylissä voi levätä. Se ei ehkä voi ylpeillä korkeuksillaan tai syvyyksillään ja sen laajutta metsä peittää näkymästä. Mutta siinä on suurta ja tärkeää sen neljäs ulottuvuus, aika. Ja ajassa se elää ja muuttuu vuoden kierrossa.
_________________
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
33polovi
05.03.2009 23:56


Viestejä: 174
Levitanin ja Tweedin sisarusten vierailun aikaan Suomi eli vielä kaskiviljelyn aikoja. Lehtipuuta ja lehtimetsää siis piisasi. Nykyisin sitten havut ovat saaneet vallan.

Levitan puhuu luonnon impotenssista ja hioutuneisuudesta, Tweed taas väärinymmärryksestä. En tiedä mistä johtuu, mutta ajatukseni johtuvat näistä juuri kaskiviljelyn ympäröimään asutukseen ja toisaalta kyvyttömyyteen/haluttomuuteen ja toisaalta tarpeeseen nähdä viljelykulttuurin ulkopuolelle "villiin luontoon".

Ehkäpä venäläinen tapa ja brittiläinen tapa, siis venäläinen ja brittiläinen romantiikka eroavat tässä toisistaan. Siinä missä britti janoaa ja etsii "villiä luontoa" kaskiviljelyn takaa, siinä venäläinen, slaavilaiseen tapaan, kiinnittää huomionsa luonnon hitaaseen kiertokulkuun jääkausiin ja vuoristojen elämänkaariin. Kasketun maan impotenssista romanttiselle luontokäsitykselleen vahvistusta etsivät silmät kuitenkin kääntyvät pois.

Kiinnostava kysymys onkin, mitä me huomiomme kun etsimme suomalaista luontoa tai luontoa ulkomailla ja mistä käännämme katseemme pois?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Mahtikissakeitin
06.03.2009 0:39


Viestejä: 72
Eihän suomalainen maisema jylhästi pauhaava välittömiä tunteita herättävä sinfonia ole. Pikemminkin se on pinnalta tylsä ja yksitoikkoinen esitys, josta kuitenkin löytää monenlaisia hienouksia, kun jaksaa katsoa, etsiä, tutkia, maistella ja odottaa.

Suomalaiselle Suomi on kuitenkin Suomi. Ulkomailla ollessakaan ei tarvitse nähdä kuin sekunnin tai kahden välähdys maisemaa, niin Suomeksi sen tunnistaa jos se Suomi on.

En tiedä tunnistamisen perusteita, kaipa ne ovat koko elämän aikana mieleen pinttyneitä vihjeitä, joita kukaan ei osaa nimetä, mutta tulvahtavasta tuttuuden tunteesta ei voi erehtyä.
_________________
Mahtikissakeittelijä tarjoaa - tänään vain kissanruokapurkin hinnalla: http://jwbasecamp.com/Articles/SuperCat/index.html
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Suomalainen maisema
George
06.03.2009 11:19


Viestejä: 3343
Arinakääpä kirjoitti:
Venäläinen taidemaalari Isaak Levitan kirjoitti 1896 Anton Tsehoville matkaltaan Suomesta:
"Katsohan, rakas Anton, minne minut on saattanut elämän kovuus. Nyt olen jo kolmatta viikkoa matkustellut täällä Tsuhlandiassa vaihtaen paikkaa voimakkaita vaikutteita hakiessani - enkä löydä muuta kuin tylsyyttä kolmanteen potenssiin. Luoja tietää, mitä se on - joko taiteellinen vastaanottokykyni on ehtynyt tai luonto täällä ei ole mitä pitäisi.


Taitaapa olla vodkanhuuruista venäläistaitelijoiden apatiaa tämä. En ottaisi kovin vakavasti. Tulevat varmaan siltä mielenkiintoiselta venäläiseltä arolta jota piisaa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Suomalainen joka ei pidä virolaisista. StefanG Hölynpöly... 58 15.12.2014 11:16 Katso viimeisin viesti
MYYTY: Puukko, Suomalainen käsintehty... Arctic_Lynx Ostetaan ja Myydään 2 15.02.2014 15:47 Katso viimeisin viesti
Mikä maisema? George Tietokilpailut ja kuva-arvoittelut 61 15.01.2014 15:11 Katso viimeisin viesti
Maalauksen maisema OS Tietokilpailut ja kuva-arvoittelut 5 17.12.2013 22:05 Katso viimeisin viesti
Suomalainen evoluutio Eräkulkuri Luonnonsuojelu 110 07.12.2012 11:03 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 1
Siirry: