Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruokaohjeet ja vinkit Oottekos kalaa kuivanneet?
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Oottekos kalaa kuivanneet?
Joronjälki
13.03.2013 20:20


Viestejä: 185
En het löytänyt ohjeita kalan kuivaamiseen, niinpä päätin kokeilla.
Möyhin kypsää loimulohta lusikalla ja levitin sen leivinpaperille pellin päälle, pelti uuniin, luukku auki ja luukulle lämpöpuhallin pöhisemään. Tuolleen kuivaan muut ruuat, mutta mahtaako lohi onnistua? Vai liekö kalani liian rasvaista ja sitten eltaantuu?
Jos joku tietää tai on kokemusta niin olisin kiitollinen opastuksesta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
13.03.2013 21:53


Viestejä: 6935
Kokemusta vain raakojen, suolattujen ahven fileiden kuivaamisesta, joka onnistui jerky-kuivalihan tapaan uunissa kuivaamalla. Lopputulos oli turhan suolaista (liian reilu suola) sellaisenaan syötäväksi, mutta siitä teki kalakeittoa hyvin.

Tuohan on vähärasvainen kala, eli kuivuu hyvin kuivaksi, mutta kyllä varmasti lohikin aikansa säilyy kuivattuna, varsinkin talvireissuilla.

Edit: Glottiksen kommentista tuli mieleen, että olenhan minä myös tonnikalaa kuivannut, mutta purkkitavaraa en pidä niinkään kalana... Hiutaleita vedessä, huolellinen valutus lävikössä ja uuniin leivinpaperilla kuivumaan. Hyvin kuivui, palautuu nopeasti ja tomaattisessa pastakastikkeessa makukaan ei ole paha.
_________________
Galleria ja blogi


Viimeinen muokkaaja, Korpijaakko pvm 14.03.2013 0:48, muokattu 1 kertaa
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Glottis
13.03.2013 22:37


Viestejä: 733
Kokemusta ahventen (kypsä ja raaka) sekä tonnikalan kuivaamisesta. Kuivuu hyvin, palautuu hyvin, mutta se maku... kelvonton. Maistuu vanhalle. Tosin moni syö hyvällä halulla kaupan kalojakin, joten voi hyvin olla että vika on vain minun suussani.
_________________
Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Tausa
13.03.2013 22:56


Viestejä: 5
Pianhan alkaa hauen kuivausaika. Kala halki, graavisuolaus ja ripustus ilmavaan paikkaan kuivamaan. Kuivahaukea voi sitten pureskella anorakin taskusta kuin kuivalihaa. Olen kuullut jonkun oppineen mausta pitämäänkin, mutta keitto siitä tulee hyvä. Myös kuoreita ja särkiä on kuivattu uunien jälkilämmössä. Ovat varmasti hyvää retkiruokaa. Rasvaiset kalat kannattanee syödä pois ensimmäisenä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
untuvikko
14.03.2013 9:47


Viestejä: 194
Vähärasvainen kala kuivuu ja säilyy parhaiten. Olen kuivannut kiertoimauunissa. Maku ei tietenkään ole tuoreen veroista, mutta kyllä sillä tuskaansa riipii Cool
Lapsuudesta muitan kyllä, että haukea, särkeä ja kuhaa kuivattiin alkukeväästä ulkona auringossa. Särkeä syötiin kesällä mm siten, että ne pantiin perunoita keitettäessä kattilaan höyrystymään ja kun perunat olivat kypsät, niin kalatkin olivat syömäkuntoisia. Muistikuva maustakin on ihan ok. Kuivattua haukea syötiin mm suolakalana, ohuiksi siivuiksi leikattuna voileivän päällä.
_________________
Se mikä ei tapa, se vahvistaa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Joronjälki
15.03.2013 16:22


Viestejä: 185
Kiitos vastauksista. Lohi on kuivattu ja laitettu pakastimeen, saa olla siellä viikon-pari ja sitten teen siitä ruuan. Saas nähdä syökö sitä Erkkikään.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Rawhide
15.03.2013 18:21


Viestejä: 56
Kuivasin juuri ensimmäistä kertaa seuraavaa reissua varten raakaa lohta niin että paistoin siitä miedolla lämmöllä nesteet pois ja kuivasin ensin uunissa ja sitten vaan ritilällä uunin pankolla. Tein kaksi satsia, toinen lohi oli paljon kuivempaa mutta toinen ehkä liian rasvaista. Otan kuitenkin reissuun mukaan ja kokeilen miten käy. Käytän sitä vain lohikeittoon jossa on paljon muutakin. Varoiksi otan vielä muutaman pussin Pirkan Tonnikalaa Provence 85g.
_________________
Rawhide
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
15.03.2013 22:47


Viestejä: 9031
Itse paistettu (kokonainen uunilohi) ja kuivattu lohi oli minusta reissussa hyvää keitossa mutta tonnikala (purkista, nesteenä vesi) oli kuin yhtä 'maukasta' kuin puu.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
ruijanpolku
16.03.2013 0:27


Viestejä: 316
Joku vuosi sitten tästä samasta asiasta keskusteltiin. Kerroin silloin kylmäsavu- tai graavilohi-viipaleita hyvällä menestyksellä kuivanneeni. Joku puuttui menetelmääni pelottelemalla botuleeni-bakteerivaaralla. No tuo pöpö elää ja voi hyvin hapettomassa tilassa, siis ennen kuivumaan levittelyä jos on pöpö liikekannalla.
Olen aina vaan levitellyt leivinpaperin päälle puuhellan jälkilämpöön kylmäsavu- tai graavilohi-viipaleita jotka kuivuvat siinä yön yli oltuaan sopiviksi pakattavaksi tiiviskantiseen rasiaan retki-evääksi. Rasvaa erittyy aika paljon. Valutan sen mukaan.
Aika hyvää tunturinkuveruokaa tulee kun laittaa perunamuusiveteen kiehumaan kuivattua sipulia ja kuivalohta rasvoineen, ynnä mukana kulkevia muita mauste-yrttejä ja vaikkapa kuivattuja sieniä murennettuna.
Teen tämän rasvakalan kuivauksen lähdön lähellä, ei sitä toinna varastoon tehdä, varmaan rasva härskiintyy viikkojen säilytyksessä. Lämpimillä kevät/syksykeleillä on mukana ollut ja moitteettomasti säilynyt. Hellesäillä en ole kokeillut.
Jos pelkää jonkun sapuskan lämpenevän, se kannattaa pakata rinkkaan eristävän matskun sisään, ja asentopaikassa puron pohja pitää arat ruuat viileänä.
Seuraavalle reissulle kokeilen hyvin maustettuja neulamuikkuja miedohkossa uunin lämmössä käpristyneinä, saattavat olla hyviä sipsejä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
varg62
19.03.2013 20:07


Viestejä: 5685
Vielä pikkunen kysymys säilytyksestä,kun aloin kuivaan retkieväitä niin ajattelin ensin kuivatus ja sitten tyhjiöpakkaukseen päiväannoksin ja odottamaan kesää pakkaseen vai jääkaappiin?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Joronjälki
11.04.2013 19:52


Viestejä: 185
Tein ruuan siitä kuivaamastani loimulohesta. Maistui vanhalle kalalle. En suosittele.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
11.04.2013 19:57


Viestejä: 9031
^Loimutit sitä liian kauan Very Happy Kokeile tehdä uunilohesta!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
tamppi
26.08.2015 23:11


Viestejä: 8
Mietin, että josko yrittäisin kuivata savumuikkuja..onko kukaan kokeillut? Keitto niistä saattaisi olla ihan maukasta Smile
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
tst
27.08.2015 7:08


Viestejä: 5735
^Tuosta ei havaintoja mutta mummo kuivaili aikanaan pikkukalaa ja teki sitten myöhemmin niistä keittoa ja olihan mahtavaa! Smile
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korvapuoli
27.08.2015 7:30


Viestejä: 2653
Minulla oli jollakin reissulla matkassa kuivattua lohta, jonka söin vaivoja saamatta reissullani. Kuivasin nytkin, mutta kauhistuin rasvaisuutta. Googletin, olisiko jollain kokemuksia, mutta eipä sieltä juuri muuta löytynyt, kuin koiralle kuivattua lohta. Tuolla ne nyt pakastimessa pussoset odottelee arvontaa osuuko onni niiden kohdalle päästä mukaan. Kuivattua evästä alkaa olla riittävästi ilman niitäkin, saapa vain nähdä tuleeko koko reissua, mutta sen aika näyttää. Saavat luvan säilyä kevääseen, ellei reissuun lähtö maita. Kuivatut lohenmurut tuhoan kuitenkin jollain tapaa kuitenkin ennen kevättä, luultavasti syön.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Kalaa nousee Tornionjokeen Ursus Kalastus 47 28.06.2014 13:15 Katso viimeisin viesti
Saako UKK-puistosta/Itäkairan vesistä... Vaeltajat Kalastus 14 18.05.2011 9:54 Katso viimeisin viesti
Todennäköisyys saada kalaa? Aaron Kalastus 11 06.03.2008 1:13 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 3
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Siirry: