Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruokaohjeet ja vinkit Ahvenreseptejä
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Ahvenreseptejä
Napakettu
16.09.2013 10:24


Viestejä: 885
Lankomies toi tuossa viikonlopun kalaretken saaliina puoli saavillista pienehköjä ahvenia. Pankaapas tulemaan reseptejä, purkkikala varsinkin kiinnostaisi.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
jänkäjussi
16.09.2013 12:21


Viestejä: 711
Minulla tulis ensimmäisenä mieleen fileoida ja savustaa.
Kokeneempien kertoman mukaan ahven ei ole kovin hyvää keitettynä purkkiin.
Syömättä jäi meidänkin purkkiahvenet.
Ahvenista tulee hyvä kalakeitto, kokeiletta sitäkin.
Kalakukon täytteenäkin ahventa käytetään, mieti josko tekisit patakukon,
pekoniläskillä höystettynä.
Kuivaaminen ei tähän vuodenaikaan ulkona onnistu.
Sinulla on kiire kalojesi kanssa, ei ne kovin kauaa käsittelemättöminä säily.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pertti Kurki
16.09.2013 12:28


Viestejä: 1571
Perkaa ja pese ahvenet. Fileeraa nahattomaksi. Pakasta fileet sopivan kokoisiin annospusseihin. Keitä ruodoista ja nahkoista kattilallinen lientä. Siivilöi ja laita varttilitran pakasterasioihin (yhtä monta kuin annospusseja).

Valmistus: ruisjauhoissa leivitetyt fileet paistetaan voi-öljyseoksessa. Pieneksi pilkottu parsakaali keitetään kalaliemessä 5-10 min, lisätään paketti Philadelphia Original tuorejuustoa: syntyy kastike. Keitetyt puikot lisäksi.
_________________
Kuvailutulkki
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Napakettu
16.09.2013 13:30


Viestejä: 885
Savu-ja paistetut ahvenet ovat kyllä tuttuja. Mieluummin nyljen tuollaiset pikkuahvenet ennenkuin alan niitä fileoimaan. Ahvenkukkoa vois kyllä kokeilla.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Vuonni
16.09.2013 13:40


Viestejä: 74
Vanha resepti lapsuuteni ajoilta. Samaa käytetään vielä ainakin Venäjän luoteisosissa.

Ahvenille ei tehdä mitään. Tai korkeintaan tapetaan. Kypsennysväline on entinen öljytynnyri tai vastaava. Kalat ladotaan sinne ritilöille ja savustetaan.

Syödessä ei tarvitse välttämättä lisätä suolaa. Kuivuneet sisäkalut ovat tehneet tehtävänsä ja kalat maistuvat herkullisilta.

Samoin kokonaiset isot tuoreet ahvenet voi paistaa perkaamattomina loimussa tikkuun tökättyinä. Ovat myös maultaan erinomaisia.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Sipe
16.09.2013 19:21


Viestejä: 880
Olen päässyt syömään ahvenkukkoa joskus, soon erittäin hyvää Smile
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
honkamukka
16.09.2013 19:56


Viestejä: 4495
Ahvenkukkoa on tullut tehtyä ja myös vastaavanlaista padassa taikinakannelle ja sopivasti läskiä joukkoon.
Pienet ahvenet ovat parhaimpia nahkoineen voissa rapeaksi paistettuna, sillain vähän kuivakkaaksi. Tämä varsinkin vaimon suosikki ja sanoisin, että osaa tuon paistohomman. Pyrstöstä päin suuhun ja puolivälistä voi selkäruodon poistaa, jos tuntuu karkealta. Pikkuahvenien suomustaminen tuoreeltaan on helppoa, kun ei satamäärin niitä nyhdä. Nahassa on sitä aromia, mistä suu tykkää. Isomman ahvenen fileoin, jos en viitsi suomustaa ja sekin voinokareen kera kohtuu kuumalle pannulle.

Savuahven on oma lukunsa ja hieman ajoahven luokkaa kooltaan. Umpiperkaan ne, eli suolet ja kituset pois vatsaa aukaisematta. Maustaminen lämpöisenä suolaveteen kastaen. Ahventa ei saa kyllästää liian voimakkaalla savulla, hieman miedommin niin ei enemmänkään nautittuna töki.

Toki tikun nokassa tulee syömäkelpoisia sormista syötäviä, tai halstarilla hiilustan päällä. Isommasta ahvenesta voi tehdä myös paketteja hiilloksen alla kypsentäen. Alufolioon tai leivinpaperiin kietaistuna, kostutettua sanomalehteä paketiksi ympärille käärittynä ja sopivan ajan tulien alla kypsymässä. Vatsaonteloon ehkä hiukan voita ja suolaa, tai sitten perataan kypsänä ruodottomaksi ja siihen hiukan mausteita varoen. Nokare voita lämpöisen peratun kalan joukkoon, kenen rasva-arvot sen sietävät saa makuhermot kihelmöimään.

Pikkuahvenista tehty kalasoppa on varmaan niitä maukkainpia. Perkaan ne niin, että jätän päät mukaan. Liemessä kalojen kypsyttyä ne poistetaan ja perataan ruotovapaiksi, perunoiden pehmittyä kalan lihat lisätään joukkoon. Jälkiuunileipä sopii keiton seuralaiseksi.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
murku
16.09.2013 20:22


Viestejä: 763
Jos affenat ovat pieniä,niin nopein tapa perkaukseen on nylky,vähän aikaa kun reenaa niin se käy kätevästi.Selkäevä leikataan pois,nahka irtoaa kahtena kappaleena kiduksien takaa vetää molemmilta puolilta pyrstöön päin.Torsosta leikataan pää irti,aukaistaan ja tyhjennetään vatsa sitten puolivalmisteet lävikköön huuhtomista varten.Jauhan lihamyllyllä kahteen kertaan.Massaan lisätään hienonnettua tilliä kananmuna tai munia,valkopippuria,suolaa korppujauhoa voi sekoittaa ruokakermaan ja lisätä seokseen ,ruohosipuli tekee myös hyvän säväyksen.Tästä pyörittelee palleroita jotka ruskistaa reilussa voissa,ruskistetut pyörykät uuniin pariksikymmeneksi minuutiksi ja herkku on valmista.Jos vielä tekaisee sitruunakastikkeen vaikka valmiista pussitavarasta ja keittää hyvät perunat,niin kyllä pitäisi nälän kaikota.Seoksesta voi myös tehdä murekkeen vuokaan,niin säästyy pyörykkähommasta.Ahven on erinomaisen maukas kala ,ja sen voi valmistaa monella tavalla.



Aloita jälkiruuasta,elämä on epävarma.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Siskeli
16.09.2013 20:38


Viestejä: 401
Minun mielestäni purkkikala on hyvää. Pienten ahventen syöminen on työlästä jos ruotoja ei hauduteta pehmeiksi.
Lasipurkkiin peratut ahvenet tiukkaan, sekaan mausteita maun mukaan, pelkkä sipuli ja vähän (valkosipuli)suolaa tekee jo hyvää. Oliiviöljyä päälle ja väleihin sen verran kun mahtuu. Kansi kevyesti kiinni ja purkit uuniin mutamaksi tunniksi. Lämpöä en ole mitannut, kun meillä on leivinuuni, jonka jälkilämmössä homma hoituu.
Sähköuunin säätäisin ensin 120 asteeseen ja parin tunnin jälkeen sataan. Muutamassa tunnissa tulee helposti syötävää herkkua.
Vanhat lasiset säilöntäpurkit ovat hyviä, kun jättää kumitiivisteen pois ja laittaa purkin ja kannen väliin leivinpaperia. Ilman sitä kalamassa voi kuivaa kannen ja purkin väliin, jolloin avaaminen on hankalaa.
_________________
Liikkeet luonnossa on kuin ympyröitä, niinkö syklejä ja sillä mallilla kookhaita ettei tämmönen ihminen niitä osaa tuntea (Juhani Koskinen, kokoelmassa Äijä)
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Glottis
16.09.2013 21:34


Viestejä: 733
honkamukka kirjoitti:
Nahassa on sitä aromia, mistä suu tykkää.


Eikun ahvenen nahka maistuu kammottavalle, ja melkein miten tahansa valmistettuna nahatta tulee parempi maku Very Happy Very Happy

Oma suosikkini on 2 ahvenfilettä vastakkain ja juustoa väliin. Sitten savustetaan. Erityisesti tuorejuustolla tulee hyvää, mutta vaelluksen päällä sulatejuustokin käy.

Myös tartaria ahvenesta voi tehdä samalla lailla kuin siiastakin. Ahven graavataan ja leikataan sitten pieneksi hakkelukseksi. Sekaan jotain valkoista (smetana, ranskankerma, kermaviili), kaprista, sitruunamehua, mustapippuria, sipulia, sokeria, suolaakin jos tarve vaatii. Jos sipuli on oikein ärhäkkää niin kannattaa leikata pieneksi kuutioksi ja huuhtoa siivilässä. Sitten vasta sekaan. Kylmään tekeytymään. Muutaman tunnin päästä - seuraavana päivänä todetaan maku hyväksi ja paistetaan ruisleipäviipaletta voissa. Lämpimän, rapean leivän selkään laitetaan aimo lusikallinen tartaria ja ääntä kohden.

Nyljettyjen tai fileoitujen ahventen paistossa voi normaalien ruisjauhojen sijaan kokeilla murskata corn flakeseja pieneksi ja pyörittellä kalat siinä. Sitten paistaa normaalisti.
_________________
Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
honkamukka
16.09.2013 22:07


Viestejä: 4495
^ Tuohon täytyy kyllä ottaa kantaa. Puhuin pienistä ahvenista rapeiksi paistettuna, ken ei osaa niin ei tiedä. Ahvenen oma maku on sellainen, ettei mitään sörsseleitä tarvita, ainakaan näihin sisäveden, vaikka Mallasveden tai Roineen tuottamiin piikkieväisiin. No Vanajan ahvenassa oli aikanaan oma vivahteensa, enkä niitä vieläkään saalista. Isomman paistikkaan nahka on ehkä vähemmän herkullinen, mutta esim. kuha kuten ahvenkin, säilyttää makunsa paremmin nahkoineen paistettuna. Siitä irtoaa herkät makunystyrät omaaville ja sen päälle ymmärtäville upeat aromit. File pysyy paistettaessa kasassa eikä kuivu. Koskilaisten ja koko suomenkin viimeinen patruuna ymmärsi tällaisen herkun päälle ja vaati Antinkärjen keittiöltäänkin oikeaoppista kalan käsittelyä, että sukunsakin hänen jälkeensä.
Syön minä livekalaakin kerran vuodessa tietäen alkuperäisen maun hävinneen käsittelyjen myötä, mutta tuossa ne mausteet ovat pääroolissa ja perinne. Wink
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
honkamukka
16.09.2013 22:21


Viestejä: 4495
murku kirjoitti:
Jos affenat ovat pieniä,niin nopein tapa perkaukseen on nylky,vähän aikaa kun reenaa niin se käy kätevästi.Selkäevä leikataan pois,nahka irtoaa kahtena kappaleena kiduksien takaa vetää molemmilta puolilta pyrstöön päin.Torsosta leikataan pää irti,aukaistaan ja tyhjennetään vatsa sitten puolivalmisteet lävikköön huuhtomista varten.
Aloita jälkiruuasta,elämä on epävarma.

Murku on löytänyt hyvän tavan afveniensa käsittelyyn. Käytän samaa tekniikkaa näiden sisävesien kookkaammile ahvenille, eli parisataagrammaisten ja sinne päin olevien osalta. Fileointitekniikkani tai vehkeeni vaatisi ehkä kehittelyä, mutta tuo toimii silloinkun nahattomat fileet ovat tarkoitukseensa käypäisiä.
Sopivan kokoista ahventa ei tarvitse välttämättä suomustaa, kunhan muuten perkaa ja puolittaa. Paistaminen onnistuu näinkin ja syödessä voipi ja on syytäkin käyttää apuna ihan sormiansa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Napakettu
17.09.2013 11:52


Viestejä: 885
Kiitoksia kaikille resepteistä! Hätäpäissäni en keksinyt muuta alkuun kuin että paistoin niitä aikamoisen kasan. Hyviä olivat! Loput nyljin ja panin annospusseissa pakkaseen.
Ystäväni eräkokki K.H opetti minulle suomenniemiläisen tavan nylkeä ahven:
Otetaan kala kämmenelle selkä ylös ja pää itseenpäin ja puukon kärjellä viilletään nahka halki molemmin puolin selkäeviä:
http://imageshack.us/a/img191/9408/80vj.jpg
Tartutaan peukalolla ja puukon terällä selkäruotoon ja vedetään se pois vastakarvaan:
http://imageshack.us/a/img69/7546/mvqv.jpg
Sama tehdään takimmaiselle evälle. Pitäisi tämän jälkeen näyttää tältä:
http://imageshack.us/a/img268/5461/d1fz.JPG
Sitten aletaan peukalolla ja etusormella irroittamaan nahkaa päästä pyrstöön päin:
http://imageshack.us/a/img202/5872/l5tp.jpg
Pyrstön alla sormet tapaavat toisensa. Nykäistään nahka pyrstöstä irti:
http://imageshack.us/a/img23/5228/trdj.jpg
Sitten käännetään kala, pannaan peukalo vatsaontelon peräosaan ja vedetään nahka, suolet ja pää irti samassa paketissa:
http://imageshack.us/a/img266/1594/hdpm.jpg
Lopputuloksena nahaton kala:
http://imageshack.us/a/img90/610/dczi.jpg
Isommissa ahvenissa nahka on joskus tiukassa mutta pienemmiltä se yleensä lähtee helposti irti.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Luiro
17.09.2013 12:06


Viestejä: 502
Hemmetti !!

Olipa kätevännäköistä nylkemistä !!
Kiitos kuvasarjasta......ja nyt eiku onkimaan !!
_________________
"On aina ollut metsä ja kaira.
Sinne minä olen aina mennyt, kun on ollut vaikeaa.
Sinne minä olen aina mennyt, kun olen ollut onnellinen".
Juhani Valli, 2007
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Timoa
17.09.2013 13:30


Viestejä: 1619
Hyviä vinkkejä pikkuahvenille kun apuna on vain retkikeitin? Käytännössä aina kokkailen pienet ahvenet tulilla tikun nokassa tai ritilällä ruotoineen ja nahkoineen. Pitäisi keksiä jokin hyvä ja helppo resepti keittimellä touhuiluun. Perus kalakeitto miljoonan pikkuruodon kanssa tai vastaavaa...
_________________
http://www.timoanttalainen.com
http://ulkoilublogit.blogspot.fi/
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2  Seuraava

 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 2
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Siirry: