Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Lappi Rengasreitti Lemmenjoen Kultahaminasta puiston takamaille
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Rengasreitti Lemmenjoen Kultahaminasta puiston takamaille
Eräpentti
23.06.2014 14:14
Vieras

Nyt olisi ensi viikolla tarkoitus mennä venekuljetuksella Njurkulahdesta Kultahaminaan ja siitä tehdä noin 4-6 päivän rengasreitti länteen tai pohjoiseen. Olisiko ehdotuksia miellyttävistä reiteistä? Vaskojoen ja Postijoen autiotuvat voisi katsastaa tai sitten jotakin muuta kautta. Jäkälätunturin voisi mahdollisesti tsekata tai sitten tutkia Vaskojokea ja tuota enemmän myllättyä pohjoiseen aukeavaa tunturiylänköä. Mainitusta lähtöpisteestä katsoen länsi-luode-pohjoinen siis kiinnostaisi.

Minne ei kannata mennä? Olen kuullut että Lemmenjoen laakso muuttuu Kultahaminan jälkeen kauheaksi ryteiköksi ja vaikeaksi kulkea. Ja että puiston lounaisosa on aikamoisen soista. Ei siis näihin suuntiin.

Ja onko Vaskojoki vaikea ylittää Norjan rajan pintaan kulkiessa?

Kalastus ei nyt kiinnosta, vaan komeat näkymät ja koskemattomat jokilaaksot. No jos siellä nyt kovin koskematonta nyt enää onkaan. Onko muuten länsiosissa paljon kuljettavia polkuja? Olettaisin että ainakin Vaskojoen ja Postijoen autiotuvat ovat jotenkin linkitetty. Ei tosin sillä että valmista polkua tarvitsisi olla.

Kananttaako Norjan puolelle koukata mihinkään pistekohteeseen?

Morgam-Viipuksen ajattelin ainakin aluksi huiputtaa. Mitäs muita komeita näköalahuippuja em. suunnilta löytyisi?

Voisi yrittää myös varata tuota Morgamojan Kultalan varaustupaa, jotta pääsisi saunomaan (eikös siellä sauna ole?). Voiko tuvan avaimet noutaa Njurkulahden luontotuvalta?

Kannattako muuten venekuljetukseen varata paikat ajoissa? Onko ruuhkaista? Ehtiikö puolimatkan tauolla tsekata Ravadaskonkään?

Onko suosituksia Njurkulahden majoituksesta palatessa? Sauna olisi mukava ja ei tuore eväskään varmaan pahitteeksi pussiruokien jälkeen.

Minkäslaisen renkaan rykäisisimme? Tässä nyt on mahdollisuus vaikuttaa radikaalisti tutkimusretkeemme, eli kiitollisena olemme kaikista vinkeistä ja ehdotuksista! Smile

PS. Jee! Kesä. Smile


Viimeinen muokkaaja, Eräpentti pvm 25.06.2014 11:00, muokattu 1 kertaa
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
23.06.2014 15:34


Viestejä: 8997
Olen ollut kesällä vain kerran Lemmenjoella mutta silloin teimme vaimon kanssa Maarestuntureille rengasmatkan. Vaskojoen tuvallakin käytiin. Tykkäsin tunturien tutkimisesta.
Ravadaskönkään kautta pääsee poiskin, jos ei ihan ympyrää halua tehdä. Lemmenjoella on myös ne venelossitkin, jos aikataulut heittää. Itse en ole niitä käyttänyt - vielä!

Njurganlahdesta saa avaimen Morgamjoen saunaan. Talvella pesuvedet eivät valuneet ulos - varmaan jäässä. Kesällä luulisin toimivan.
Njurganlahdessa on tupia ja sauna; autonkin voi siihen luvalla jättää.

Viipustunturitkin näyttää aika mukavilta... keväällä tuli siitäkin möllikästä kartan kanssa hekumoitua. Very Happy
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
BGN
23.06.2014 18:10


Viestejä: 17
Itse olin vaimon kanssa Lemmenjoella viime viikolla (merkityllä rengasreitillä). Venekuljetuksen osalta sanoisin, että istumapaikka kannattaa varata etukäteen, muuten kyyti voi olla arpapeliä. Ennen juhannusta monessa veneessä oli vain 3 - 5 matkustajaa, mutta meidän aluksemme olikin sitten ihan täynnä. Kun sesonki kunnolla alkaa, ruuhkaa on varmasti enemmän. Veneitä menee näin keskikesällä kahdesti päivässä.

Mitä tarkoittanet puolimatkan tauolla? Venehän ajaa Njurkulahdesta Kultahaminaan pysähtyen matkan varrella vain tarvittaessa ("pysäkkejä" lienee kaikkiaan 5 - 7 kpl, ml. Ravadasköngäs). Haminassa on aikataulun mukaan 10 minuutin tauko, ja sen jälkeen suunta on takaisin Njurkulahteen.

Venematka voi kestää yli tunninkin, joten sitä varten kannattaa hieman ylipukeutua. Oma istuinalustakaan ei välttämättä ole liioittelua (pehmeyden vuoksi).

Soneran kännykkä toimi Gaskoaivin koillisrinteessä hyvin, muualla melko huonosti, jos ollenkaan.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Kyyhky
24.06.2014 2:15


Viestejä: 15
Vene ei pidä mitään taukoa, eli jos ravadaksen haluaa katsoa, pitää siellä jäädä pois. Paikka kannattanee kyllä varata heti, saattaa olla ruuhkaista vuoroveneissä. Ja juu, se venematka on jäätävän kylmä, vaikka olisi kuinka lämmin sää eli riittävästi vaatetta päälle. Muita pysäkkejä ei Ravadaksen ja Kultahaminan lisäksi ole varsinaisesti ole. Ne muut ponttoonilaituripaikat ovat koskipaikkoja, joissa menomatkalla joutuu kävelylle jos vene on täynnä kun koskesta ei pääse ylöspäin niin suurella painolla.

Itse olen pysytellyt vain merkityllä reitillä, kun nuorten kanssa on matkannut. Sen verran olen lukenut, että Jäkäläpään kentältä pitäisi mennä suht selkeä polku Vaskojoen tuvalle Lantjoaivin rinteitä pitkin. Erämaista ei siis kokemusta, mutta itseäni on houkuttanut mennä juurikin jäkäläpään kautta Vaskolle, sieltä Postijoelle ja sitten takaisin Kultahaminaan. Kartasta kattellen toi Postijoen seutu ja ainakin siitä etelään päin alkaa olla aika soista. Ja en tiedä millaisia päivämatkoja teillä on tapana kulkea, mutta tällaselle hitaalle kipittäjälle ei kyllä esim. Vaskon ja Postijoen tupien väliä yhdessä päivässä välttämättä kävele.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Eräpentti
25.06.2014 10:50
Vieras

Kiitoksia vinkeistä Hannekselle ja muille!

Reitiksi päätettiin alustavasti Kultahamina-Morgamoja-Postijoen autiotupa-Kietsimävaarojen eteläpää-Kietsimävaarojen pohjoispää-Vaskojoen autiotupa-Lantjoaivi-Ravadas-Kultahamina.

Vaskolompolon autiotupa jää toiseen kertaan.

Hiukan arveluttaa tuo Vaskojoen ylitys Vaskojoen autiotuvan kohdalta. Joki on siellä jo kuitenkin aika leveä, ja monet netissä varoittelevat veden olevan melko syvää. Toisaalta Vaskojoen ja postijoen latvat varmasti pystyy ylittämään ongelmitta. Postijoen kämpälle saattaa vaatia hiukan tetsaamista, maasto kullankaivajien raiskaaman alueen ja kämpän välillä kun näyttää soiselta. Lieneekö kenelläkään näistä ongelmakohdista tietoa?

ja tosiaan täällä Lemmenjoen takamaiden asiaa onkin jo Vaellusnetin puitteissa puitu, jos asia enemmänkin kiinnostaa.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korvapuoli
25.06.2014 11:03


Viestejä: 2649
En tiedä mikä vialla, mutta kierrän kaukaa koko Lemmenjoen siksi, että en halua nähdä isoilla koneilla raiskattua luontoa. Voisi sen varmaankin lähempääkin kiertää, mutta ei ole kiinnostanut ryhtyä selvittämään mistä. Ei auta, vaikka kuinka taotaan, että alue siivotaan luonnontilaan. Kohtahan koko lappi kaivetaan ylösalaisin, mutta ehkä minulle vielä löytyy kaivamatonta maata asteltavaksi. Perikunnalle ei ehkä enää.

Tää vuodatus meni varmaan väärään ketjuun, mutta en jaksa etsiä mihin olisi kuulunut.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
seppo
25.06.2014 12:01


Viestejä: 2474
Kiesimävaarojen suunnasta Vaskojoelle on yksi reitti poroaitaa myötäillen. Maantiepalon jälkeen on hankala paikka Vuodjinlattu (289) -nimisen järven tai lammen kohdalla. Siihen verrattuna Postijoen ja Vaskojoen ylitys on helpompaa, varsinkin Postijoki on helppo. Vaskossa on kova virtaus, ainakin poroaidan kohdalla.

Minun kuvani on poroaidan pohjoispuolelta, en tiedä, onko eteläpuolella parempaa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
vetta
25.06.2014 13:25


Viestejä: 411
Härkäkosken varaustupa saunoineen on jossain mielessä Morganojan Kultalaa parempi: todella paljon nätimpi paikka, ei autiotuvan hälinää, ehkä vähemmän pitkäaikaisia varauksia ts. helpommin saatavissa. Toisaalta se ei ole niin keskellä aluetta, eikä välttämättä sovi paluusaunaa lukuun ottamatta reitillesi.

Minun käsitys kullankaivuusta on vähän eri ja voi saada tämän ketjun väärille raiteille. Kerronpa kuitenkin. Konekaivajia pienillä länteillään on kaikkiaan 13-15 kappaletta. Kulta on muutaman painanteen pohjalla, eikä kaivupaikat näy kauas. Koko kultahomma lisää mielenkiintoisen kerroksen alueen historiaan. Kannattaa hakeutua noille paikoille. Miessijoella Pihlajamäki on perinteinen paikka, josta aikanaan tulee museo. Se tulee sisältämään myös konekaivuun museoalueen. Paikka on asuttu. Polut kulkevat pihan reunaa ja paikan isäntä sanoi kaikkien, jotka osaavat päivää sanoa, olevan tervetulleita. Kullankaivajat (konekaivajatkin) juttelevat mielellään kulkijoiden kanssa, eikä haulikosta ole vaaraa. Ihan koneen tielle tai muihin vaarapaikkoihin ei tietenkään kannata mennä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Eräpentti
25.06.2014 13:32
Vieras

^ja ^^ Kiitos vinkeistä!

Kuten ennenkin todettua, lapiokaivuu ja joenpohjaimuri eivät ole tökkineet -- eihän se Ivalojokikaan ihmiskäden koskematonta ole ollut kohta 8000 vuoteen -- mutta suhtaudun karsaasti kaivinkoneisiin. No historiaanhan ne pian Lemmenjoella siirtyvätkin, vuoteen 2020 mennessä. Ja hyvä niin. Nyt on niillä kaivettu, turha siitä enää kaivajia kiusata, kun asia muuttuu. Luontosuhde muuttuu yhteiskunnallisellakin tasolla. Kun ensimmäinen kaivuri alueelle tuotiin, olivat arvot toiset. Luonnossakin vain muutos on pysyvää, miksei sitten ihmisten asenteissakin.

Mutta tämä keskustelu lienee oma säikeensä.

https://www.youtube.com/watch?v=vGpvO8JabEc
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
vetta
25.06.2014 14:20


Viestejä: 411
luontoon.fi kertoo mistä varaustupien avaimet saa. Ainakin Morganojan Kultalan ja Härkäkosken varaukset ja avaimet hoitaa Ahkun Tupa. Avoinna päivittäin iltayhdeksään. Parempi näin, koska metsähallitus sulkee opastuspisteensä jo viideltä. Käteismaksu: noissa 60€/yö ja 20€ panttia, joka palautuu avainta palauttaessa. Ei muita kuluja. Kaksi viikkoa sitten oli tilanne se, että Kultalasta löytyi vapaata heinäkuun puolen välin jälkeen. Härkäkoskelta sain sopivasti juhannuksenalusviikolle kaksi ei-peräkkäistä yötä, kun kysyin noin kolme viikkoa etukäteen. Muutkin Härkäkoskella saunojat näyttivät olleen yhden yön läpikulkumatkalla. Osa mennen palaten, kuten minä. Peruutuksia voi aina tulla, joten kannattaa kysyä, vaikka matka olisi lähellä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Kore
25.06.2014 16:59


Viestejä: 583
Eräpentti kirjoitti:


Hiukan arveluttaa tuo Vaskojoen ylitys Vaskojoen autiotuvan kohdalta. Joki on siellä jo kuitenkin aika leveä, ja monet netissä varoittelevat veden olevan melko syvää.


Itseänikin mietitytti ennen viime syksyn reissua, mutta eipä se kovin paha ollut. Siitä suurin piirtein kämpän kohdilta muistaakseni meni matalahko koskentapainen yli eikä vettä ollut syvälti. Virtausta on jo jonkin verran, mutta hieman kun keskittyy menemiseen, niin hoituu kyllä siinä missä muutkin kahlaukset. Tätä taidettiin jossain aiemmassakin keskustelussa käsitellä, vai muistelenkohan Turhankävelijän matkakertomusta?
Vaskojoen kämpän "kovan puolen" vieraskirjassa muistaakseni harva kertoi löytäneensä etsimäänsä polkua tunturilta (Latnjoaivi vai mikäseoli) alas tullessa. Saunaan pääsee pehmeän puolen tuvan avaimella tai ikkunasta. Itse en tietenkään mennyt ikkunasta saunomaan viikon reissun päätteeksi, vaan olen pelkkiä juttuja kuullut Wink
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Usmi
26.06.2014 6:09


Viestejä: 584
Kore kirjoitti:

Vaskojoen kämpän "kovan puolen" vieraskirjassa muistaakseni harva kertoi löytäneensä etsimäänsä polkua tunturilta (Latnjoaivi vai mikäseoli) alas tullessa.


Kämpältä Latnjoaivin huipun suuntaan lähtiessä polku löytyy helposti ja sitä kannattaakin seurata ainakin tunturin juurelle Roavvejohkalle asti. Polku tuo kartalla suunnilleen ojana näkyvän, mutta kuitenkin suomaastossa syvähkön puron ylittävälle sillalle. Sen jälkeen on ihan sama seuraako polkua jos tuon tunturin kautta on menossa eteenpäin, kyllä huipulle löytää varmasti muutenkin. Suosittelen kyllä reittiä Latnjoaivin harjanteen kautta maisemien puolesta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Tervasuo
26.06.2014 8:03


Viestejä: 735
Korvapuoli kirjoitti:
En tiedä mikä vialla, mutta kierrän kaukaa koko Lemmenjoen siksi, että en halua nähdä isoilla koneilla raiskattua luontoa. Voisi sen varmaankin lähempääkin kiertää, mutta ei ole kiinnostanut ryhtyä selvittämään mistä. Ei auta, vaikka kuinka taotaan, että alue siivotaan luonnontilaan. Kohtahan koko lappi kaivetaan ylösalaisin, mutta ehkä minulle vielä löytyy kaivamatonta maata asteltavaksi. Perikunnalle ei ehkä enää.

Tää vuodatus meni varmaan väärään ketjuun, mutta en jaksa etsiä mihin olisi kuulunut.


Olen kierrellyt Lemmenjoen kansallispuiston maastoja 8-10 kertaa, enkä ole kertaakaan osunut konevoimin myllättyihin kaivantoihin. Ei niihin osu, ellei halua osua. Mylläämätöntä maastoa alueella riittää kyllä ihan nokko.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Kore
26.06.2014 8:46


Viestejä: 583
Tervasuo kirjoitti:
Korvapuoli kirjoitti:
En tiedä mikä vialla, mutta kierrän kaukaa koko Lemmenjoen siksi, että en halua nähdä isoilla koneilla raiskattua luontoa. Voisi sen varmaankin lähempääkin kiertää, mutta ei ole kiinnostanut ryhtyä selvittämään mistä. Ei auta, vaikka kuinka taotaan, että alue siivotaan luonnontilaan. Kohtahan koko lappi kaivetaan ylösalaisin, mutta ehkä minulle vielä löytyy kaivamatonta maata asteltavaksi. Perikunnalle ei ehkä enää.

Tää vuodatus meni varmaan väärään ketjuun, mutta en jaksa etsiä mihin olisi kuulunut.


Olen kierrellyt Lemmenjoen kansallispuiston maastoja 8-10 kertaa, enkä ole kertaakaan osunut konevoimin myllättyihin kaivantoihin. Ei niihin osu, ellei halua osua. Mylläämätöntä maastoa alueella riittää kyllä ihan nokko.


Viime vuoden syyskuun ensimmäisellä viikolla (vai olikohan elokuun viimeinen...) tuli kierreltyä Lemmenjoen kansallispuistossa reilut satakunta kilometriä ja yövyttyä kolmessa autiotuvassa. Kullankaivuun jälkiä ei kertaakaan näkynyt eikä myöskään yhtään ihmistä. Lemmenjoen ympäristö ja Lemmenjoen kansallispuiston erämaaosa lienevät tässä suhteessa toisistaan varsin poikkeavia.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Tervasuo
26.06.2014 17:26


Viestejä: 735
Kore kirjoitti:
Viime vuoden syyskuun ensimmäisellä viikolla (vai olikohan elokuun viimeinen...) tuli kierreltyä Lemmenjoen kansallispuistossa reilut satakunta kilometriä ja yövyttyä kolmessa autiotuvassa. Kullankaivuun jälkiä ei kertaakaan näkynyt eikä myöskään yhtään ihmistä. Lemmenjoen ympäristö ja Lemmenjoen kansallispuiston erämaaosa lienevät tässä suhteessa toisistaan varsin poikkeavia.


Niin se on. Ihmiset mieltävät Lemmenjoen enimmäkseen sen jokivarren mukaan, vaikka areenaa on enemmän kuin missään muussa kansallispuistossa (Suomen suurin kansallispuisto ja Euroopan laajimpia erämaa-alueita).

Syyskuun alussa tuli itsekin viime vuonna poikettua. Pitkästä aikaa. Ei siellä hirveän monta kulkijaa vastaan tullut, vaikka kammettiinkin liikkeelle Njurgulahdesta ja sinne palattiin. Paitsi Searitjavrilla vai Serakkajärvikö se on. Sattui yhtä aikaa paikalle luontomatkailukurssi, joka tutustui erämaaolosuhteisiin käytännön kautta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2  Seuraava

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Uk-puiston eteläosa talvella Jaho Lappi 32 25.01.2019 13:38 Katso viimeisin viesti
Lemmenjoen länsiosat? esakuni Lappi 3 11.08.2018 9:28 Katso viimeisin viesti
Ukk puiston saunat jutavi Lappi 39 06.03.2018 18:33 Katso viimeisin viesti
Kyytiä Lemmenjoen Njurgalahteen pe 25.8 herike Seuraa retkille 1 15.08.2017 20:45 Katso viimeisin viesti
Rengasreitti Itä-Suomessa Riti Muu Suomi 9 06.06.2017 22:02 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 2
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Siirry: