|
|
|
|
Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
|
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: Lihan säilytys muinoin kesäaikaan? |
leukuperse 06.04.2017 20:54
Viestejä: 176 |
Täälä kun on paljon tietäviä, niin kysyisin asiasta joka on askarruttanut minua pidempään:
Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.
Kaivoiko kaveri lihat maahan, ja säilyykö ruho samalla tavalla kuin esim. säilykepurkissa eli vuosia hyvänä? Ja kuinka syvälle pitää haudata?
Parempi vaihtoehto savustaa ja kuivata? Eli leikkoa ruho pienempiin osuun ja tulella kuivattaa ja samallahan tuo savustaakin. Tod. näk prosessia nopeuttaa jonkunlaisen kodan tekeminen joka on helmoistaan auki (savustuskota?).
Muita vaihtoehtoja en löydä jolla saisi pidettyä koko ruhon syömäkelpoisena niin kauan kun siitä syötävää riittää. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Pertti Kurki 06.04.2017 21:25
Viestejä: 1571 |
Purnu. _________________ Kuvailutulkki |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
OS 06.04.2017 21:38
 Viestejä: 7690 |
Jos en ihan väärin muista, niin lauttanen taitaa olla sama kuin niliaitta. Kakslauttasen nimi viittaa tähän.
Sellaisenkin muistan lukeneeni, että lihoja olisi säilytetty kylmissä lähteissä. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Pepi 06.04.2017 21:48
 Viestejä: 7024 |
^ Lauttanen taitaa olla pelkkä lava, kun nilissä on myös seinät ja katto.
Eipä ennen vanhaan paljon muita konsteja ollut kuin kuivaus ja reilu suolaaminen. Lähteessä toki vallitsee jääkaappilämpötila. _________________ Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Patikoitsija 06.04.2017 22:00
Viestejä: 1994 |
Luulisi että savustaminen olisi ollut keinovalikoimassa jo muinoin, peuralaumojen aikaan..? _________________ Pakinoitsija |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
seppo 06.04.2017 22:07
 Viestejä: 2506 |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Patikoitsija 06.04.2017 22:22
Viestejä: 1994 |
Kalaa suurempia määriä saatua ne varmaan pystyi laittamaan elävänä katiskaan, semmoiseen seipäistä tehtyyn altaaseen. Tämänlaisia rakennelmia löydetty Hossasta ja muualtakin luulisin. Keväisin on kalaa piisannut ainakin heillä jotka olivat osallisia kiiskismarkkinoilla Sompiojärvellä. Ellei sitten paikallinen noita kaunoissaan kironnut aliseen. _________________ Pakinoitsija |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: Re: Lihan säilytys muinoin kesäaikaan? |
Mangrove 08.04.2017 16:14
Viestejä: 353 |
leukuperse kirjoitti: |
Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen.
|
Jo vuodelta 1520 on maininta, että metsästämään ja kalastamaan lähtevät suomalaiset erämiehet ottivat mukaansa 0,5 kg suolaa per mies. Itkonen kirjoittaa kirjassaan "Suomen lappalaiset vuoteen 1945", että Suomen alueen saamelaiset tekivät riistasta makkaraa, savustivat sen kodassa, kuivasivat sen aurinkoisella kalliolla tai suolasivat sen. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: Re: Lihan säilytys muinoin kesäaikaan? |
Kaarle Suurehko 08.04.2017 17:40
 Viestejä: 1778 |
leukuperse kirjoitti: |
Kun yksinäinen erämies nälkiintyneenä sai aikoinaan pyydettyä esim hirven, jossa syötävää olikin sitten taas pidemmäksi aikaan, niin miten tilanteessa meneteltiin. Suolaa ei ollut, ja suvi joten pakastaminen ei tullut kysymykseen. |
Ravinto määräytyi esihistoriallisella ajalla vuodenkierron mukaan. Yksin saadut hirvet hiihdettiin kevättalvella kun hanki kantoi suksimiestä muttei hirveä. Silloin on lihan kannalta öisin pakkaset, lunta paljon ja hirvenhiihtäjän perhekunta talven jäljiltä nälässä suursyömäreitä kunnes hauenkutu alkoi. Sulanmaanaikaan hirvieläinten hautapyynti tms. perustui ajoon eli syöjäjoukko oli suuri. Ja ruuansulatuksen bakteerikanta toinen kuin nyt. Kovan vaivan kanssa kuivaamalla ja savustamalla tietysti säilyy pidempään. Lihan vaivaton valmistuminen ja säilöminen mädättämällä lienee kuitenkin ollut yleistä. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
rastigaissa 08.04.2017 21:28
Viestejä: 483 |
Ei se nyt ihan muinainenkaan keino ollut, kun perheenjäsenistäni kaksi-kolmekin on ollut saihoa hakkaamassa.
Voit lukea esim. Samuli Paulaharju: Sompio; Luiron korpien vanhaa elämää |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Sämpy 24.09.2017 20:28
Viestejä: 127 |
En tiedä kuinka muinaisia konsteja kysyjä tarkoittaa mutta eikai lihaa ole ennen vanhaan kovin paljon kesällä pyydetty. Sillonhan on kalaa ollut tarjolla. Ja kalan säilönnässä olen itsekin sen nähnyt että hauki laitetaan halkaistuna kesäaurinkoon kuivumaan.
Syksyaikaan lihaa uhkaa pilaantuminen ja ne onkin pyritty noutamaan pois pian. Lauttaset, nilit jne ovat tapa suojata liha hiiriltä, ahmoilta jne mutta varsinaista säilyvyyttä ne eivät juuri lisänne. Käytännöllinen tapa on kutsua tuttuja lihanhakuun kun sitä on ylimäärin ja ehkä päästä vastaavalla tavalla osille joku toinen kerta. Umpisuolaaminen on hyvä keino. Savustus ei itsessään lisänne juuri lihan säilyvyyttä muuten kuin kuivattamalla lihaa. Liha on loppujen lopuksi aika hidas pilaantumaan jos se on veretöntä ja pinta pääsee kuivahtamaan niin ettei home iske siihen. |
|
Sivun alkuun |
|
 |
|
 |
|
 |
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|
|