Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Lappi Vaellusvideot
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Vaellusvideot
Quirinius
22.08.2009 20:28


Viestejä: 15
Onko muilla vaeltajilla kokemusta videon kuvaamisesta reissuilla? Olimme vaeltamassa Lemmenjoen kansallispuistossa 14 päivää ja kuvasimme pienen trailerin. Trailerin näette Youtubesta osoitteessa:


LinkOlisi kiva nähdä myös muiden kuvaamia videoita tai pätkiä jos löytyy!
Käykää katsomassa ja kommentoimassa, kyseessä oli ensimmäinen matkamme.

Uusi video Kebnekaiselta ja Haltilta löytyy Youtubesta osoitteesta:
http://www.youtube.com/watch?v=Rpjo13ilrAE


Viimeinen muokkaaja, Quirinius pvm 22.08.2010 17:59, muokattu 1 kertaa
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Vaellusvideot
ookke71
22.08.2009 21:16


Viestejä: 94
Quirinius kirjoitti:
Onko muilla vaeltajilla kokemusta videon kuvaamisesta reissuilla?


On kokemusta. Olen kuvannut mutamaan otteeseen. Yhden yksinvaelluksen UKK:sa kuvasin dokumentiksi, osittain tripodin, osittain kannon päältä. Tuli mielestäni vähän keinotekoinen, koska jouduin kuvaamaan itse itseäni ja halusin mukaan kaikki vaelluksen rutiinit. Anakin yhden vaimon kanssa tehdyn Yliperän reissun muistelen kuvanneeni. Silloin satoi niin perkuleesti, että välissä on monta päivää pelkästään teltan sisältä kuvattuna;)

Katsoin pätkänne ja ideanne on hieno! Vaellus voi olla välillä ryppyotsaistakin hommaa, mutta jälkeenpäin leffasta katsottuna kompuroiminenkin on hauskaa. Itse en ole tuolla mentaliteetilla videoitani leikannut, vaan olen pelkästään tehnyt dokumenttia.

Olen usein pohtinut tätä, miten vaellus pitäisi elokuvana kuvata ja esittää. Mitä voi kertoa, että kertomisen arvoinen tulisi esille? Vaeltaminen on kuitenkin kulkemista, rutiineja, olemista. Vuosien varrella siihen on niin kasvanut, ettei oikeastaan tiedä, mitä aihetta tunetmattomalle pitäisi yrittää välittää. Olotilaa, mielentilaa, on vaikea välittää.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Quirinius
22.08.2009 23:12


Viestejä: 15
Esitystapoja vaellusvideolle lyötyy varmasti useita. Lähtiessämme reissuun ei ensimmäisena ajatuksena todellakaan ollut tuoda videota millään tavalla esille. Mukaan otettiin yksi vanha videokamera, yksi kasetti. Ei vara-akkuja, laukkuja, tukijalkoja jne...
Tästä syystä kuvasimmekin reissulla nopeasti erilaisia tilanteita, lyhyitä pätkiä. Vasta myöhemmin palattuamme aloin kehitellä jonkinnäköistä "traileriversiota". Silloinkin tarkotuksena tuottaa humorisesti editoitu pätkä matkasta kotikäyttöön. Toisin kävi.
(Ei tosin vakavamielistä edelleenkään!)

Tulevaisuudessa ideana olisikin lähteä vaeltamaan osittain myös kuvaamismielessä. Sekä mahdollisesti tuottamaan jonkinnäköistä materiaalia myös levitykseen. Tästä syystä onkin hieno kuulla myös muiden mielipiteitä reissulla kuvaamisesta, esitystavoista jne...
Itse ainakin tykkään katsella ja fiilistellä reissua vielä jälkikäteen. Tästä syystä videon kuvaaminen reissulla on hyvin varteenotettava vaihtoehto ja suosittelen sitä muillekin!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Loimu
02.09.2009 20:07


Viestejä: 20
Morjes,

Hauskan pätkän oot kuvannu ja hyvä idea trailerissa. Mielellään katsoisi koko tarinan, mutta ensi kerralla sitten Smile

Oon kuvaillut retkillä ja ekan vaelluselokuvankin sain purkkiin kuukausi sitten. Käyppä tutustumassa!

http://www.loimumedia.fi/eramaajoki_traileri.html

Vaelluselokuvan tekeminen on varsin haastavaa hommaa. Ensinnäkin se, että miten saa kaluston kulkemaan matkassa, ja miten eri olosuhteissa pystyy kuvaamaan. Itse olen huomannut, että videot ovat sitä parempia mitä rankemmissa olosuhteissa on kuvattu. Luontokuvauksessa hyviä kuvaushetkiä ovat auringon laskut ja erityisesti auringon nousut. Auringon noustessa värit ovat uskomattoman hienoja ja aivan arkisista kohteista saa hienoja otoksia. Auringon noustessa kesäisin on usein myös aamukastetta ja usvaa, mikä kruunaa otokset.
Myös kovalla pakkasella kuvatessa kuviin tulee oma hieno tunnelmansa. Tuli on myös aina hyvä kuvauksen kohde.

Vesisade, lumisade jne. ovat hetkiä, jolloin myös pitäisi kuvata. Toisaalta kamera ei kauheasti tykkää näistä hienoista kuvaushetkistä.

Itse ratkaisin ongelman hommaamalla sukelluspussin kameran suojaksi.

Suosittelen kameraa, jolla voi kuvata nauhalle. Nauhat ovat kevyitä ja niitä voi olla useita mukana. Mulla ei ole kokemusta kovalevy- tai korttikameroista, mutta varsinkin kovalevykameran toimivuutta ankarissa oloissa epäilen.

Kameran lisäksi mukana on hyvä olla laajakuvaobjektiivi (autiotuvilla sisällä kuvattaessa) sekä teleobjektiivi (kaukana olevan kohteen kuvaamiseen). Jalusta on mielestäni vaelluselokuvia(kin) kuvattaessa ehdoton. Vauhdikas käsivarakuvaus toimii tietyissä kohtauksissa, mutta välillä video on hyvä rauhoittaa ja parhaiten toimii tällöin jalustalta kuvattu kuva.

Kokemuksesta voin sanoa, että pitkän (yli puoli tuntia) vaelluselokuvan tekeminen on kova urakka. Se että tarinasta saa riittävän mielenkiintoisen on vaikeaa. Omassa projektissani on lukuisia elementtejä: talvi, kesä, vaellus, melonta, kalastus, tunturiluonto jne. Leikkasin elokuvan 37:minuuttiin, jotta katsojalla pysyisi mielenkiinto koko ajan . Vaikka elementtejä oli paljon, niin lopullinen video ei ollut tuota pidempi. Raakavideomateriaali kertyi kymmenisen tuntia ja työstämiseen meni pari vuotta (tehokasta työaikaa ehkä kuukausi tai puolitoista), joten ihan pikkuhommasta ei ole kyse.

Mikäli aiot tehdä pitkän videon kannattaa etukäteen suunnitella kuvakset mahdollisimman hyvin. Kartasta kannattaa etsiä kaikki mahdolliset kohteet, joista saisi tarinan juurta. Kirjallisuudesta kannattaa etsiä alueeseen liittyviä mielenkiintoisia tarinoita jne. Myös kaikki mahdollinen oheistoimintaa on hyvä kuvata (esim. kalastus, leiriytyminen jne.), koska kulkemista ja olemista ei kovin pitkään jaksa katsoa.

Suurin työ onkin sitten videon leikkaaminen ja lopputyöt. Lopputöihin kuuluu käsikirjoituksen hiominen ja musiikkien hommaaminen.
Kokemuksesta voin suositella kertojaa. Vaikka tarina olisi kuinka selkeä ja hyvä tahansa ja vaikka retkeilijöiden puhetta on hyvin nauhalla, selkeyttää kertoja juonen.

Myös musiikki on mielestäni oleellinen osa elokuvassa kuin elokuvassa. Hyvän musiikin löytäminen kaupalliseen elokuvaan onkin sitten eri asia. Parasta, jos itse osaisi tuottaa musiikkia tai jos sen saisi joltain tutulta tilattua. Muuten musiikin voi joutua haalimaan muita teitä ja ongelmia saattaa tuottaa musiikin tekijänoikeudet.

Eli aikaa ja rahaa palaa paljon ennen kuin elokuva on DVD-kotelon välissä. Homma on pirun kivaa ja antoisaa, mutta samalla turhauttavaa ja pitkäjänteistä.

Tässä muutamia huomioita, kun olen retkeillessäni kuvaillut ja sitten leikellyt tuotoksiani.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Quirinius
08.09.2009 23:55


Viestejä: 15
Kiitos vastauksesta. Siinä olikin paljon huomioitavaa. Täytyy laittaa korvantaakse ohjeet ja vinkit, ne varmasti tulevat tarpeen jatkossa.
Hienolta näytti myös traileri. Tälläisiä vastauksia lisää! Smile
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Vaellusvideo Vätsärin erämaasta
johtamaa
16.09.2009 22:48


Viestejä: 1677
Video kertoo Teuvon (ja Jounin) heinäkuisesta erävaelluksesta Vätsärin erämaassa vuonna 2009. Viikon kestävällä vaelluksella kierretään Sevettijärveltä Vätsärin ylängön kautta Routasenkurun läpi Uutuanjoelle, josta matka jatkuu Tuulijärven kautta takaisin Sevettijärvelle. Parin asteen lämpötilassa tihkusateessa alkanut vaellus muuttuu lopulta hellesäässä kulkemiseksi. Video on osoitteessa: Jounin galleria

Uusi osoite: Jounin galleria


Viimeinen muokkaaja, johtamaa pvm 21.01.2010 21:06, muokattu 1 kertaa
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Koski
16.09.2009 23:57


Viestejä: 2
Täytyy sanoa, että oli aivan upea tuo johtamaa:n linkittämä video. Teki oikeen mieli ottaa omaa lomaa opinahjosta näin syksystä, jotta olis päässy käymään tuola päin. Oikein inspiroivaa katsottavaa!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Umpihanki
17.09.2009 5:57


Viestejä: 3927
Koski kirjoitti:
Täytyy sanoa, että oli aivan upea tuo johtamaa:n linkittämä video.


Olen samaa mieltä.

Seikka johon kiinnitin huomiota oli se, että "tavallinen versio" oli paljon terävämpi, kuin 520p ja 720 p teräväpiirto versiot. Lisäksi teräväpiirto versioiden katseleminen on yhtä tuskaa, ainakin tällaisella vähän kesymmällä koneella. Hyvää toimintaa silti videon tekijältä ottaa huomioon monenlaiset tarpeet, kun laittaa videoita näytille.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
johtamaa
17.09.2009 8:32


Viestejä: 1677
Lainaus:
Seikka johon kiinnitin huomiota oli se, että "tavallinen versio" oli paljon terävämpi, kuin 520p ja 720 p teräväpiirto versiot. Lisäksi teräväpiirto versioiden katseleminen on yhtä tuskaa, ainakin tällaisella vähän kesymmällä koneella. Hyvää toimintaa silti videon tekijältä ottaa huomioon monenlaiset tarpeet, kun laittaa videoita näytille.


Suosittelen "livenä" katsottavaksi tavallista versiota, sillä se "pyörii" koneessa paremmin. Muut versiot vaativat koneelta neliytimistä prosessoria ja nopeita nettiyhteyksiä. Laitoin teräväpiirtoversiot esille, tulevaisuutta silmälläpitäen... Suosittelen myös 520p version laataamista omalle koneelle, niin ainakaan katselu ei ole nettiyhteuden nopeudesta kiinni.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Tapsa
17.09.2009 10:30


Viestejä: 531
Upeita videoita kaikilla kolmella etenkin johtamaan video niin hyvä että kelpaisi takuulla esittelyvideoksi telkkariin Very Happy Itsekin tulee kuvattua retkillä ja vaelluksilla mutta toistaiseksi ne ovat levyllä enkä ole niitä yrittänyt muokata. Palasin pari päivää sitten Pallakselta ja siellä tuli kuvattua tunturimaisemia sekä kuukkelin puuhia ehkäpä kykenisin koostamaan jonkinlaisen lyhyen pätkän! Vaatisi jonkinlaista ohjelmistoa tuohon editointiin, jonkinlainen yksinkertainen ohjelmisto minulla kyllä koneella on, ehkä pitäius yrittää saisko mitään aikaiseksi Very Happy
_________________
Metsänpoika olen vain, kulkija salomaiden hiljaisten ja tunturien tuulien,aapojen äärettömien.


http://picasaweb.google.com/luontokuvaaja kuvagalleria
www.youtube.com/channel/UCTyFpaJiu5UVpEktkVgqV1A videogalleria
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
murku
17.09.2009 19:23


Viestejä: 763
Jounin pajalta hieno tallenne Vätsärin maisemista.Erityisen syvä kumarrus pääosan esittäjälle Teuvolle 76v.Vätsärin louhikoissa ei kulku ole ollenkaan helpommasta päästä,mutta ei Teuvo näyttänyt stuntteja kaipaavan. Smile
Musiikkivalintakin tuki kokonaisuutta mainiosti,tykäistyin.

Pitäneekö tulevana suvena suunnata Inarin takamaille,nythän voisi poiketa Norjankin puolella samalla reissulla.Vaikka olenkin ajatellut että en enää niihin kivikoihin lähde yksinäiskulkijana riskeeraamaan jalkojani,voipi jäädä pian ukko korpinruuaksi.


Aloita jälkiruuasta,elämä on epävarma.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
tyy
17.09.2009 19:35
Vieras

Oli hieno video Vätsäristä. Tätä on mukava katsoa useampaankin kertaan.

Jos hieman rakentavaa kritiikkia sallitaan, niin musikki jyrää turhalla voimalla maiseman yli. Varsinkin alussa.

Musiikki sinällään on aina ok, mutta sen hienovaraisempi käyttö voisi tämäntyyppisessä videossa antaa enemmän tilaa luonnon äänelle.

- t
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
OS
17.09.2009 20:08


Viestejä: 7727
tyy kirjoitti:


Jos hieman rakentavaa kritiikkia sallitaan, niin musikki jyrää turhalla voimalla maiseman yli. Varsinkin alussa.

Musiikki sinällään on aina ok, mutta sen hienovaraisempi käyttö voisi tämäntyyppisessä videossa antaa enemmän tilaa luonnon äänelle.

- t


Täysin samaa mieltä. Musiikkimaku on varsin henkilökohtainen asia ja tekijän mielestä hyvä ja videoon sopiva musiikki saa jonkun katsojan niskavillat nousemaan pystyyn. Hyväkin musiikki ärsyttää, jos se soi liian lujaa. Tämä lujaa soiminenkin on henkilökohtainen asia, toiset eivät kiinnitä siihen juuri mitään huomiota, toisilta se taas vie katselunautinnon.
Olen horoskooppimerkiltäni rapu ja stereoiden volyyminappi on kuulema rapuihmisille äänenvoimakkuuden pienentämistä varten. Pitää paikkansa ainakin omalla kohdallani.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
johtamaa
17.09.2009 20:17


Viestejä: 1677
Seuraavassa videossa on musiikkia hieman vähemmän. Nyt mukana ei ollut kunnollista äänityskalustoa ja jouduin peittämään tuulen aiheuttaman "rupinan" musiikilla. Olisihan sen voinut peittää jälkikäteen keksityillä "luontoäänillä". Päädyin musiikilliseen ratkaisuun.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
tyy
17.09.2009 20:24
Vieras

johtamaa kirjoitti:
Seuraavassa videossa on musiikkia hieman vähemmän. Nyt mukana ei ollut kunnollista äänityskalustoa ja jouduin peittämään tuulen aiheuttaman "rupinan" musiikilla. Olisihan sen voinut peittää jälkikäteen keksityillä "luontoäänillä". Päädyin musiikilliseen ratkaisuun.


Niinhan se taitaa olla. Kun ei ole itse tuommoista kokeillut, eikä osaisikaan, niin teknisten toteutusten vaikeudet jäävät vieraiksi. Melkoinen arsenaali siis täytyy repussa kantaa, jos aikoo "aitoon" tunnelmaan päästä?

Hienot tunelmat Vätsäristä välittyivät musiikillisestakin toteutuksesta. Kiitos ja lisää!
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Seuraava

 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 12
Siirry sivulle 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Seuraava
Siirry: