Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Yleisiä retkeilyyn liittyviä sekalaisia asioita Lapissa asumisen hyvät ja huonot puolet
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Seuraava

 
Muuttaisitko lappiin, jos siihen olisi mahdollisuus?
Kyllä
47%
 47%  [ 71 ]
En
16%
 16%  [ 24 ]
Ehkä
36%
 36%  [ 54 ]
Ääniä yhteensä : 149
      Sivun alkuun  

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Lapissa asumisen hyvät ja huonot puolet
Rin-tin-tin
05.02.2008 13:42


Viestejä: 1162
Selailin työpaikkailmoituksia ja värisytti, kun huomasin raapustuksen, joka olisi sopinut minullekin. En laittanut hakemusta menemään, mutta mietiskelin, että jos toimeentulo pohjoisesta irtoaisi, niin kannattaisiko sinne lähteä. Tässä tapauksessa tarkoitan perimmäistä pohjoista - en Oulua tai Rovaniemeä.

Huonoista puolista tulivat mieleeni seuraavat:

a) Ihmisten ahdasmielisyys ja ehdottomuus joissain kysymyksissä. En kuitenkaan tiedä, onko tämä pelkästään omaa kuvitelmaani ja ahdasmielisyyttäni vai totta. Sellainen mielikuva vain on syntynyt, että mitä vähemmän ihmiset erilaisuutta kohtaavat, sitä villimmin he sen leimaavat. Toisaalta yksilöt ovat yksilöitä kaikkialla, joten en tiedä, voiko aavistustani millään lailla yleistää.

b) Pimeys. Se ottaa koville täällä etelässäkin, mutta ehkä pohjoisen lumisuus auttaisi. Jääkannetkin rakentuvat nopeammin kuin täällä. Ja luinpa Sompio-lehdestä jonkun kalastajagurun kertovan, että kaamosaikaankin voi pilkkiä menestyksekkäästi. Kai siellä siis jotain tekemistä olisi.

c) Pitkät välimatkat, joihin liittyy auton tarve. Olen aina suhtautunut kammoksuen auton hankintaan ja luottanut polkupyörään, jalkoihin ja julkisiin. Lapissa auton hankinta kai olisi kuitenkin melko välttämätöntä.

d) Yksinäisyys. Samanhenkisen seuran löytäminen olisi kenties vaikeaa, mutta niinhän se toki on kaikkialla. Harrastusmahdollisuudet sen sijaan olisivat joiltain osin selvästi huonommat kuin etelässä.


Hyviä puolia listaisin tähän tapaan:

a) Harrastusmahdollisuudet. Hiihdettävä hanki, erämaat sekä kalastus- ja metsästysmahdollisuudet kolkuttelisivat nurkan takana. Samaan seuraan liitän hiljaisuuden, mahdollisuuden kuulla vienonkin tuulen ilman liikenteen melua.

b) Auntojen halpuus. Pienikin palkka riittäisi paljon pitemmälle kuin etelässä, jos samaan tapaan asustelisi.

c) Selvät vuodenajat. Olisi luminen aika ja kesäinen aika, nopeasti rientävä kevät ja väriloistoon (ajoittain) liukuva syksy.

d) Arkisuus ja tervejärkisyys, kiireen puute. Tämä näyttää liittyvän yleisemminkin pieniin paikkakuntiin.

Pohdintaa saa jatkaa.
_________________
Kaikkea aikansa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
boueme
05.02.2008 13:53


Viestejä: 2997
Hyvin pitkälti kanssasi samoja linjoja ajatellen olisin valmis muuttamaan pohjoislappiin, jos taloudellinen toimeentulo olisi taattua edes jollain tavalla. Oma auto on ollut aika välttämätön täällä kainuussa, joten sitäkään en vierasta. Lisäksi olen sen verran erakko, että oikeastaan ihan sama, mitä muut ajattelisivat muukalaisesta, jota ei juuri koskaan näkyisi kuitenkaan...

-Boueme
_________________
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Echo
05.02.2008 13:54


Viestejä: 429
Minä olen haaveillut pohjoiseen muuttamisesta jo pari vuotta, mutta se ei ole käytännössä mahdollista. Ainoa este omalla kohdallani on se, että lasten isä asuu täällä satakunnassa, enkä halua viedä lapsia liian kauas hänestä.

En edes uskalla lukea juttuja, joissa puhutaan miten se ja se yrittäjä/yritys pohjoisesta joutuu lopettamaan, kun jatkajaa ei ole. Minulla kun alkavat heti visiot pyöriä päässä, ja sitten harmittaa kun ne törmäävät realiteetteihin.
_________________
Jos voipala tappaa erämaassa, se on kaunis kuolo.
Suupielet silavassa. Takin etumus traanissa. Ympärillä autius.
-Tura-

http://www.pelastetaankoirat.com/
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Varg62
05.02.2008 13:56
Vieras

Pirun kallis asua.Sillä melkein kaikki talot lämpiää sähköllä tai puulla ja kummatkin kalliita lapissa,jos kerran joutuu itse ostaan.
Vuokriin ei sisälly ikinä lämmitys ellei ihan jossain kerrostalossa asu.
Kateelliset naapurit jos sinun rahaasiat kunnossa ja olet "etelän tuoma"
Hyvinä puolina pitkät matkat joka paikkaan,jotta voi omistaa auton ihan hyvällä omatunnolla sillä ilman sitä ei pärjää.Samoin vaellusmaastot nurkantakana.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Lapissa asumisen hyvät ja huonot puolet
Engelbert
05.02.2008 14:27


Viestejä: 452
Rin-tin-tin kirjoitti:
Tässä tapauksessa tarkoitan perimmäistä pohjoista - en Oulua tai Rovaniemeä.


Sitkeässä näyttää etelämpänä elävän edelleen se tieto, että Oulu kuuluu Lappiin...

Itse asiasta sen verran, että vastaus riippuu useimmilla elämäntilantanteesta ja mielenlaadusta. Erityisesti jälkimmäisestä. Koko elämänsä mäkkärin ja elokuvateatterin välistä erämaata vaeltanut paksu ja nuori kaupunkilaisnahjus ei lähtisi todenäköisesti edes kuoleman uhalla vuodeksi Utsjoelle (... ja hyvä niin... voisi sille tosiaan onnettomasti siellä reissullakin käydä). Toisaalta mieleltään levoton ja valoihin tottunut hippaheikki ei välttämättä pärjäisi kuukauttakaan edes Sodankylän kokoisessa metropolissa.

Henkisten ominaisuuksien ohella myös elämäntilanne vaikuttaa. Parikymppisen vantaalaisen perhettä vielä perustamattoman ja sellaista haluavan elämäntaparunkkarin ei kannattane alkaa talonrakennuspuuhiin Sevettiin vaikka rahaakin löytyisi. Toinen on tilanne meillä elämänsä ehtoopuolelle lähteneillä haahuilijoilla, joiden perhesysteemit on jo hoidettu "valmiiksi" eikä enempi työntekokaan enää innosta.

Syrjäseudulla asumisesta en itse löydä oikeastaan näin aikuisiällä mitään negatiivista sanottavaa (pl. tuo metsähallitus ja auton tarve). On pimeyttä, valoa ja rauhaa, eikä tarvitse alituiseen ihmisten kanssa turista. Ja ennenmuuta syrjäseudulla on mahdottoman paljon mielekästä ja väsymyksen mukanaan tuovaa tekemistä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
George
05.02.2008 15:50


Viestejä: 3343
Tulikin tästä mieleen että TV:hen pitäisi saada ohjelma "Poromiehelle morsian". Naiset kun lähtevät pois, niin on kierre valmis. Lapsia ei synny, kouluja ei tarvita, kylien sosiaalinen rakenne yksipuolistuu, kylä kuihtuu, miehet alkoholisoituvat jne. Uusia "riukuja" tarvitaan paljon nykyistä enemmän. Hyviä esimerkkejä ovat mm. Kirsti Jomppanen ja Kaija Paltto. Kyllä siellä pärjää kun panee ukot järjestykseen. Mahtaakohan nykynaisista löytyä tuota ominaisuutta Confused
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Tervasuo
05.02.2008 15:57


Viestejä: 735
a) Ihmisten ahdasmielisyys ja ehdottomuus joissain kysymyksissä.

Ensimmäinen kosketukseni pohjoiseen tapahtui Sodankylässä 1980-luvun puolivälin kieppeillä. "Pitkätukkainen hippi, joka olisi sietänyt polkea jänkkään" -meininki vaihtui syväksi ystävyydeksi paikallisten ihmisten kanssa, ohittaa ei voi vieläkään, vaikka käyntiväli on harventunut.

Kontrolli tietysti pelaa sillä tavalla, että kun kaikki tuntevat toisensa, renttuilu kylänraitilla kantautuu ennen pitkää kaikkiin tarpeellisiin korviin.

Jos ahdasmielisyys tarkoittaa tässä yhteydessä lestadiolaisuutta ja keskustalaisuutta, niin se on pintaa. Kyllä siellä voi nauraa aika vapautuneesti kaikille asioille. Kaikki ihmiset eivät ole suinkaan tehty samasta muotista.

b) Pimeys.

En ole ikinä kokenut tällaista pimeyttä kuin lumettomassa ja sateisessa Helsingissä. Se vasta ahdistaa. Lapin kaamoksessa on valoa yölläkin. Ensimmäisinä vuosina on pakko istua vain hiljaa ja upota iltapäivien sinisiin hetkiin (valitettavasti kyky aistia se vähenee mitä pitempään pohjoisessa asuu).

c) Pitkät välimatkat, joihin liittyy auton tarve.

Väistämättä ongelma, sillä väestön vähentyessä karsiutuu se vähäinenkin julkinen liikenne. Toisaalta, onnikkaa odottaessa oppii kiireettömyyttä sanan varsinaisessa merkityksessä, varsinkin jos myöhästyy ja joutuu odottamaan seuraavaa pari kolme tuntia tai vuorokauden.

d) Yksinäisyys.

Mielentila! Samanhenkisiä ihmisiä voi tavoittaa yllättävistä paikoista, kun vain jaksaa tutustua. Ja toisaalta luonteeltaan erilaisistakin persoonista saa hyviä kavereita, kun pitää yhtenä ohjenuoranaan vaikka tätä: ...siellä katsotaan mies eikä nuttu, reilu jätkä on kaikille tuttu...
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Varg62
05.02.2008 16:15
Vieras

lapissa kun asuin ja pois muutin niin siellä sanottiin jotta tervetuloa käymään,mutta ei asumaan selvin sanankääntein.Kavereita ollaan toki vieläkin ja joka vuosi käyn tuttuja moikkaamassa reissuilla,mutta ei siellä tuntenut tervetulleeksi asuessa.Samaa on kokenut muutkin etelän ihmiset eli "junan tuomat"niin,kuin lasissa kutsutaan etelästä pohjoiseen muuttaneita.Kenties kulttuurieroissa syy tiedä häntä. Laughing
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
mäkäräinen
05.02.2008 16:18


Viestejä: 1691
Yleensä mitä pienempi paikka, sen vaikeampi on ympyröihin päästä. Sama se on koko Suomessa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Varg62
05.02.2008 16:23
Vieras

mäkärainen kiteytti oikeastaa koko jujun lyhyesti Laughing
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Lapissa asumisen hyvät ja huonot puolet
eräukko
05.02.2008 16:24


Viestejä: 1696
Rin-tin-tin kirjoitti:

a) Ihmisten ahdasmielisyys ja ehdottomuus joissain kysymyksissä. En kuitenkaan tiedä, onko tämä pelkästään omaa kuvitelmaani ja ahdasmielisyyttäni vai totta. Sellainen mielikuva vain on syntynyt, että mitä vähemmän ihmiset erilaisuutta kohtaavat, sitä villimmin he sen leimaavat. Toisaalta yksilöt ovat yksilöitä kaikkialla, joten en tiedä, voiko aavistustani millään lailla yleistää.Tuota esiintyy kaikilla pienillä paikkakunnilla, ei välttämättä eniten Lapissa. Onko pakko mennä sen ehdottoman pillin mukaan? Mitä olen havainnut, niin tulijat hyväksytään jollain tapaa aina jossain vaiheessa. Pieneltäkin paikkakunnalta löytää sellaisia, joiden kanssa tulla toimeen.

Lainaus:

c) Pitkät välimatkat, joihin liittyy auton tarve. Olen aina suhtautunut kammoksuen auton hankintaan ja luottanut polkupyörään, jalkoihin ja julkisiin. Lapissa auton hankinta kai olisi kuitenkin melko välttämätöntä.


Tämä kannattaa ottaa uutena haasteena, ei pakollisena pahana. Kannattaa valita semmoinen vanhempi auto, jonka osaa korjata itse, tai jonka paikalliset kyläsepät osaavat korjata. Vai miltä kuulostaa 500 km reissu merkkihuoltoon hinurin lavetilla? Pitkät välimatkat ja kallis polttoaine, joten autoilu syö tuolla huomattavasti enemmän tuloista kuin etelässä. Tiedä sitten, tarvitseeko sitä joka päivä mihinkään ajaa?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Lapissa asumisen hyvät ja huonot puolet
Rin-tin-tin
05.02.2008 16:38


Viestejä: 1162
eräukko kirjoitti:
Rin-tin-tin kirjoitti:

a) Ihmisten ahdasmielisyys ja ehdottomuus joissain kysymyksissä. En kuitenkaan tiedä, onko tämä pelkästään omaa kuvitelmaani ja ahdasmielisyyttäni vai totta. Sellainen mielikuva vain on syntynyt, että mitä vähemmän ihmiset erilaisuutta kohtaavat, sitä villimmin he sen leimaavat. Toisaalta yksilöt ovat yksilöitä kaikkialla, joten en tiedä, voiko aavistustani millään lailla yleistää.


Tuota esiintyy kaikilla pienillä paikkakunnilla, ei välttämättä eniten Lapissa. Onko pakko mennä sen ehdottoman pillin mukaan?


Ei toki, mutta toisaalta mielekäs ihmisenä oleminen perustuu kokemukseen hyväksytyksi tulemisesta. Jos pitää lomakylää, niin vieraille voi mielistellä viikon tai pari, mutta jos eläminen kaikkinensa perustuu siihen, että ei uskalla rehellisesti suutaan avata tai esiintyä sellaisena kuin on, niin se alkaa nakertaa mieltä.

Olen lukenut mm. homojen kokemuksia siitä, ettei lapissa eläminen kertakaikkiaan ole mahdollista mielenterveyttä menettämättä. Etelään on päästävä. Siellä saa ymmärrystä ja hyväksyntää identiteetilleen. Ja lienee niin, että mitä kauempana on lähimmistä kaupungeista, niin sitä vaikeampaa on löytää tilaa hengittää, jos ei joukkoon kertakaikkiaan sovi.

Olisi kiva kuulla enemmänkin kokemuksia siitä, miten etelästä tulleisiin suhtaudutaan. Onko kalastaja ja metsästäjä loinen vai hyväksytty siinä kuin muutkin? Entä jos ottaa kantaa paikallisten elinoloja koskeviin luonnonsuojelullisiin kysymyksiin, niin onko mahdollista saada tappouhkauksia?

Onko sopeutuakseen oltava välttelevä hissukka ja hyssykkä tai ankara jäärä vai pärjääkö lapissa omien arvostuksiensa mukaan elävä keskivertotapaus?
_________________
Kaikkea aikansa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Nachos man
05.02.2008 18:21


Viestejä: 812
Yksin en pärjäisi varmaankaan millään uudella paikkakunnalla suomessa. Aikanaan muutin Rovaniemeltä Jyväskylään ja jo silloin nuorempana oli tuskaa sopeutua.
Perheellisenä taas tuntuu että missäpäin vain voisi olla.
Lappiin voisi periaatteessa muuttaa mutta ehkä sittenkin johonkin suurempaan keskukseen. Ivalo, Kittilä...Rovaniemi.
Lappilaiset on mielestäni mukavampaa porukkaa kuin etelän tso..kit
Smile
Lappalaisista en uskalla sanoa, kun ei niin kokemusta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
lohiloinen
05.02.2008 21:17


Viestejä: 69
Mihin pääni kallistan niin siel on mun koti sanoo joku. Lappiin muuttaminen kuten muutkin suuret elämänmuutokset vaativat rohkeutta ja tässä tapauksessa myös tietyn luonteen. Olen samaa mieltä Nachosin kanssa lappilaisten luonteesta (lappalaisista vähemmän kokemusta, mutta nekin positiivisia) siis mitä pohjoisemmassa sen mukavampaa porukkaa.

Kokemusta asumisesta löytyy Lapin läänista, (vaimokin löytyi sieltä), Oulun läänistä usealla paikkakunnalla, Pohjanmaalta ja pääkaupunkiseudulta, Savokin on tullut hieman lyhytaikasemmin tutuksi. Joka paikassa olen viihtynyt koht hyvin; ruotsinkielinnen pohjanmaa on vaikein ja allekirjoittaneesta hyvin sisäänlämpiävää porukkaa, mutta sieltäkin löytyy samanluonteisia....

Ehdottomasti viihtyminen on jokaisesta itsestään kiinni eikä paikallisista ja turha myöskään pelotella lestadiolaisuudella tai muulla; ei sen ahkerampaa porukkaa olekaan ja myös vieraanvaraista ja heissäkin on vain erilaisuutta kuten meissä kaikissa.

Siis ainakin itse suosittelen jokaiselle, jolla mahdollisuus kokeilla Lapissa asumista; ei kannata olla ennakkoluuloinen. Jokaisella paikkakunnalla on hyvät ja huonot puolensa.

Joskus käytimme metsästysvieraita syntymäkotini lähellä olevassa Mehtäbaarissa karaokessa. Paikalliset olivat vieraittemme mielestä kovin värikästä porukkaa ja eräs kaveri nauroi, että nyt hän tietää miten suhtautua esim Syvä joki nimiseen elokuvaan ja siinä oleviin metsäläisiin; tunne oli kuulemma samanmoinen. Mutta kun itse kasvanut siellä niin totuus on tietysti hyvin erilainen ja ensivaikutelma voi todellakin olla hieman ennakkoasenteinen tottumattoman mielestä....
_________________
Jos metsään haluat mennä niin takuulla yllätyt
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Siskeli
05.02.2008 21:36


Viestejä: 401
Vuosien varrella olen tutustunut lappilaisiin, varsinkin rajavartioston miehiin, eikä muutto Ivaloon olisi mikään ongelma sen jälkeen, kun työura on ohi.
Jos talvet vielä lämpenevät ja elon päiviä riittää, vietän ainakin pitempiä aikoja Lapissa hiihtokaudella.
_________________
Liikkeet luonnossa on kuin ympyröitä, niinkö syklejä ja sillä mallilla kookhaita ettei tämmönen ihminen niitä osaa tuntea (Juhani Koskinen, kokoelmassa Äijä)
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Seuraava

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Kokonaiselämyksellisin paikka Lapissa korvenkummajainen Lappi 12 05.05.2019 15:21 Katso viimeisin viesti
Ruskalennot lapissa 2018 vilves Lappi 2 17.10.2018 8:50 Katso viimeisin viesti
Hillatilanne Länsi-Lapissa? tunturisusi Lappi 1 17.07.2018 8:56 Katso viimeisin viesti
Autokyydit lapissa Karisu Yleisiä retkeilyyn liittyviä sekalaisia asioita 6 02.07.2018 12:54 Katso viimeisin viesti
Koiran kanssa Lapissa Reeta Lappi 132 20.04.2018 13:07 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 13
Siirry sivulle 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Seuraava
Siirry: