Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Norja, Ruotsi, Venäjä ja muut lähialueet Keinovuopio-Rostujarvi-Dividalen-Pältsa-Kilpisjärvi
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Keinovuopio-Rostujarvi-Dividalen-Pältsa-Kilpisjärvi
karskinen
22.07.2008 19:00
Vieras

Kutakuinkin tuommoinen patikka olisi syksyksi harkinnassa. Matkaa tulisi muutaman mutkan kera 200km.

Kaikki tiedot kyseisestä reitistä olisivat erittäin tervetulleita, jokien ylityspaikoista, maastosta.

Kaikki Dividalenia koskeva kokemus, laaksoja siellä, jokien ylityksiä ja muu vastaava, jotta voisin säätää reittiä etukäteen on avuksi.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
eräukko
23.07.2008 0:07


Viestejä: 1696
Tämän tiesitkin jo: http://www.pekkavaris.net/rosto2007/
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Tunnelivaeltaja
16.08.2008 10:13


Viestejä: 174
Jotakuinkin tuollaisen vaelluksen tein elokuun alussa 2006. Paikannimet ovat Turkart Indre Troms:sta (v. 1993) ja ruotsalaisten tunturikartasta BD1 Treriksröset-Råstojaure (v. 2005).

31.7. Lähtö Peerajärveltä, mistä jatkoin Keinovuopion kautta Arbujavrille (lähellä hienoja soraharjuja) ja edelleen Golggutoaivville, jonne panin teltan pystyyn pikkujärven rantaan. Alkumatkalla seurailin karttaan merkittyä hiihtoreittiä (monin paikoin mönkijäura).

1.8. Jatkoin Golggutoaivvilta Vuolimus Ravdujavrin luoteispään ja Uvllavarrin kautta Rästojauren kaakkoispäähän. Maasto oli paikoin suota ja hieman pajukkoa / vaivaiskoivikkoa, mutta enimmäkseen mukaavaa tunturinummea. Heargenjargalla oli epätavallisen korkea poroaita, mutta pienellä etsimisellä siitä löytyi portti. Rostoeatnu vaikutti kahlauskelpoiselta, mutta käytin kuitenkin siltaa. Jatkoin sieltä Beikkasjavrille (=näköala Råstojauren suuntaan), ja sitten Omatjohkaa / Akcajohkaa seuraillen Akcajavrin itäpäähän, minne panin teltan pystyyn rankan päivän päätteeksi.

2.8. Jatkoin edelleen länteen, kohti Skaktardalenia ja Jertaa. Maasto oli enimmäkseen hyvin helppokulkuista. Ylitin Skaktardalenin joen siinä missä Pohjoiskalottireitikin (leveä mutta hyvin matala joki). Koska sää oli aurinkoinen, kapusin Jertalle (ei kovin paljon nähtävää, mutta tulipahan käytyä). Yön vietin järvellä 659 (pikkulampi litle Jertan pohjoisrinteessä). Ei kehuttava vesilähde, mutta maisemien puolesta hieno teltanpaikka!

3.8. Päivän aluksi lasku Gambekkenin vartta Övre Divifossin kohdalle, ja siltoja pitkin toiselle puolelle. Jatkoin kilometrin havumetsää / pusikkoa pitkin pohjoiseen, kunnes aloin puskea rinnettä ylös (hikinen ja melko jyrkkäkin nousu, jossa kasvillisuutta oli riesaksi asti - tämä on sellainen paikka jossa yksinvaeltajan ei kannata teloa itseään!). Avotunturin puolelle päästyä helpotti, joskin juomapullo oli tyhjä ja vettä oli vaikea löytää. Hakeuduin sitten järvelle 1081 Dreggfjelletin ja Njunisin välissä. Paikka oli patologisen kivinen telttailun kannalta, mutta n. sadan metrin päästä järven pohjoispäästä löytyi kelvollinen läntti. Sää oli edelleen hyvä, joten illan päätteeksi kävin vielä Njunisin huipulla (helpohko nousu, hyvät maisemat).

4.8. Otin hieman rennommin. Laskeuduin takaisin Övre Divifossin sillan luokse (ei kehuttavaa telttailumaastoa täälläkään, mutta teltan sai mahtumaan puiden väliin). Aiemmin iltapäivällä tein ekskursion Bärhaugenille, josta on hyvät näkymät Divielvan ja Skaktardalenin kanjonin suuntaan.

5.8. Alkuun maantiekävely Övre Divifossilta Frihetslin maatilan ohi. Sen jälkeen Kvernelvan eteläpuolitse polkua pitkin avotunturiin, missä maasto oli suorastaan pitkästyttävän helppoa. Cievcasjavrin laskujoen ylityskohtaa sai hiukan etsiä, mutta itse kahlaus oli vaivaton. Pian sen jälkeen tuli vastaan yllättävän iso saamelaiskylä (kodan tms. merkki Turkart Indre Troms:ssa.) Koska polun seuraaminen kyllästytti, kiersin Regoheampi-tunturin länsipuolelta (pitkä pätkä vinokävelyä). Sen jälkeisessä laaksossa (Aslatcahca) näin kaksi maakotkaa. Teltan pystytin järvelle 806 (pikkujärvi Aslatjavrista kaakkon), vaihteen vuoksi melko telttailukelpoiseen paikkaan.

6.8. Vaelluksen ensimmäinen sadepäivä. Jatkoin telttapaikaltani Rostahytalle ja sieltä Pohjoiskalottireittiä Adjavardulle. Rostaelvassa ja Iselvassa oli paljon vettä, mutta myös sillat. Adjavardulta jatkoin Moskanjavrin pohjoispuolitse Måskanvarria vastapäivään kiertäen Bealcanvaggiin järven 780 luokse. Teltan pysytys sinne oli melkoista taistelua ohuen maaperän takia. Kerran voimakas tuulenpuuska tarttui telttaan kesken pystytyksen, lennättäen sitä n. 30 metriä (putosi onneksi maahan muutama metri ennen puroa).

7.8. Alkuun helppo nousu satulaan 1062 (Bealcancahca). Pilvet olivat riittävän korkealla joten kävin sieltä käsin Pältsan päähuipulla. Laskeuduin sitten Njearrelahkuun (vaivaton joen ylitys), ja jatkoin polkua pitkin lähelle Goldajavrin itäpäätä, mistä löytyi jotenkin kelvollinen teltanpaikka.

8.8. Mallan luonnonpuiston reittiä pitkin Kilpisjärvelle.

Kaiken kaikkiaan alue on mukavaa vaellusmaastoa (paljon tunturinummea), eikä jokien ylityksistä ollut vaivaa. Divielva, Rostaelva ja Iselva olivat kylläkin runsasvetisiä, mutta niistä pääsi yli siltoja pitkin. Viisaampi mies varaisi ehkä enemmän aikaa (itse kävelin keskimäärin 27 km päivässä, rinkan kanssa tai ilman).
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
karskinen
16.08.2008 10:58
Vieras

Kiitos tarkasta kuvauksesta, perehdyn siihen tarkoin ajan ja karttojen kanssa.

Itse en saa yhtään päivää yli kymmentä vaelluspäivää käytettyä, sillä työantajani käytti veto-oikeuttaan. Oudossa maastossa aikaa saattaa vierehtää, mutta lyhennän reissua, mikäli kiire alkaa häiritä. Toisaalta lähden reissuun kevyehköllä kantamuksella, joten toivottavasti matkakin taittuu.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
karskinen
20.08.2008 8:15
Vieras

Tunnelivaeltaja kirjoitti:
...5.8. Alkuun maantiekävely Övre Divifossilta Frihetslin maatilan ohi. Sen jälkeen Kvernelvan eteläpuolitse polkua pitkin avotunturiin, missä maasto oli suorastaan pitkästyttävän helppoa. Cievcasjavrin laskujoen ylityskohtaa sai hiukan etsiä, mutta itse kahlaus oli vaivaton. Pian sen jälkeen tuli vastaan yllättävän iso saamelaiskylä (kodan tms. merkki Turkart Indre Troms:ssa.) Koska polun seuraaminen kyllästytti, kiersin Regoheampi-tunturin länsipuolelta (pitkä pätkä vinokävelyä). Sen jälkeisessä laaksossa (Aslatcahca) näin kaksi maakotkaa. Teltan pystytin järvelle 806 (pikkujärvi Aslatjavrista kaakkon), vaihteen vuoksi melko telttailukelpoiseen paikkaan. ...


Mainitsemasi saamelaiskylä on merkitty usein erillisin rakennuksin karttaan 1:50 000 (1632 IV).

Sama kylä näkyy (hyvin) kvasir.no:n dividalin alueen ilmakuvassa:

Linkki
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Tunnelivaeltaja
21.08.2008 15:59


Viestejä: 174
Itselläni oli käytössä vain Turkart Indre Troms, joten kylä tuli yllätyksenä. Laskin siinä olevan ainakin 40 taloa ja pienempää rakennusta. Ketään ei näyttänyt olevan paikalla, mutten kuitenkaan viitsinyt pitää lounastaukoa asutuskeskuksessa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
karskinen
08.09.2008 16:45
Vieras

Reissu tuli tehtyä. Reitti oli jotakin seuraavaa:

Lähtö Peerasta.

Päivä 1: Yöksi noin 4km ennen Rostojärveä, reitti melko suoraan. Reitin valinta oli hieman hankalaa, sillä päädyin osin soiseen maastoon. Maastossa on moottorikelkka/talvireittimerkintöjä.

Päivä 2: Ackajohkalle yöksi. Reitissä ei ollut mitään erikoista, seurasin reittiä ohi Rostujärven, kunnes poikkesin Ackajohkalle.

Päivä 3: Yöksi laaksoon Jertan ja Stohkkeborrin välissä. Laakso oli kaunis ja iltalenkilllä riitti katseltavaa. Jerta ja Bumannsberget näkyivät kivasti.

Päivä 4: Jierttalahkun kautta alas Dividalin laaksoon ja reittiä pitkin ja kahlaamosta yli Divielvan yöksi Njuniksen ja Blåfjelletin väliin. Nähtävää oli paljon. Maasto reitin ulkopuolella vaikeaa.

Njuniksen huiputus ei kuulunut ohjelmaan, eikä edes olisi onnistunut kelin vuoksi.

Päivä 5: Takaisin Dividaleniin reittiä pitkin kohti Fossbua, suoraan yli Skaktarvarrin yöksi Skaktardaleniin metsäiseen osuuteen. Paikka oli kaunis, lähellä leiriytyi myös muita. Yöllä oli kirkasta ja pakkasaamu oli todella kaunis.

Päivä 6: Aurinkoisessa säässä reittiä pitkin kohti Daertahyttaa, josta hieman ennen tupia poikkeaminen laaksoon kohti Rostojärveä ja yöksi laaksoon.

Päivä 7: Kohti Rostojärveä, jonka rantaa pitkin pohjoiseen. Kahlaamalla yli Rostoelvan aivan joen alusta. Suoralla suunnalla kohti Pälstastugania, reitille 5km ennen tupaa. Yö tuvalla, saunomista ja lepäilyä. Rostäjärven rannalle saavuttaessa kulun pohjoiseen katkaisee jyrkänne, joten järven rantaan on saavuttava hieman ylempää Malla-tunturin rinnettä. Kahlaamoa en löytänyt, joten ylitin joen mielestäni sopivasta kohtaa ilman sukkia kengät jalassa, sillä kivet olivat liukkaat ja leväisät, pohja muodostui suurista sekalaisista lohkareista ja kahlaaminen oli hankalaa. Sateet olivat myös saattaneet nostaa joen pintaa.

Päivä 8: Leppoisasti tuvalta kohti Gappoa, reitiltä poikkesin Gahppoaivin ja Vavrratoaivin välistä kohti Valjihattia ja reittiä pitkin kohti Goldahyttaa, poikkesin kohti Breiddalenia tietämääni hyvään leiripaikkaan.

Päivä 9: Mallan luonnonpuiston kautta retkeilykeskukseen.

Kilometrejä kertyi 170-180 km. Kelit olivat melko sateiset, tuuliset ja kylmät. Reissu oli kokonaisuutena kiva, joskin hieman turhan raskas. Yöpymiseen käytin käyttöön saamaani Hillebergin UL-10 tarppia ja hankkimaani RAB:n survival zone-bivyä. Kokeilu oli mielenkiintoinen ja tuntuma hyytävään, osin jäätävään keliin oli hyvä. RAB:n bivy on hyvä (materiaali Pertex Shield). Useimmat yöpymiset olin laskenut suojaisampaan maastoon. Yhden yön vietin tarpin suojissa täysin suojattomassa avotuntunturissa tuulisessa ja jäätävissä olosuhteissa. Teltattoman retkeilyn kehittely jatkuu.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Metsän Omena
08.09.2008 17:20


Viestejä: 1691
Siirsin tekstin sopivamman otsakkeen alle.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
karskinen
08.09.2008 17:42
Vieras

Sama siirto...
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
K-nen
13.05.2010 20:59
Vieras

Vaelluksen kuvallinen kertomus on luettavissa blogissani.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
jlma0105
18.05.2010 10:58


Viestejä: 3
Kiitos mielenkiintoisesta patikkatarinasta. Mitä sanoisit, olisiko reitti Peera - Rostojärvi maastopyöräkelpoinen edes suurimmalta osin matkaa. Olen tuumaillut pyörän kanssa tuonne suuntaamista. Kummavuopion kautta pyöräily onnistuu ymmärtääkseni ainakin sinne Ravskasjärvien tasolle saakka.

t. Matias
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
K-nen
18.05.2010 16:39
Vieras

Tähän osaan vastata hieman huonosti, sillä kuljin pääosin suoraan yli soiden. Ne pätkät mitä polkua kuljin eivät muistaakseni olleet mitenkään vaikeita.

Löytyisiköhän tuosta jotakin vinkkiä:

http://www.utsidan.se/cldoc/treriksroset-torne-trask_13862.htm
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Kilpisjärvi - Kuonjarjoki elokuussa 2016 tekstiiliurheilija Kuvagalleria 10 03.01.2017 23:13 Katso viimeisin viesti
Autokyyti Kittilä - Kilpisjärvi - Kit... Ddh Seuraa retkille 0 19.08.2016 18:01 Katso viimeisin viesti
Tilaa autossa Jyväskylä - Kilpisjärvi. TREKKING Seuraa retkille 0 01.04.2016 18:11 Katso viimeisin viesti
Tarjotaan kyytiä Kokkola-Kilpisjärvi-... Timoa Seuraa retkille 0 04.09.2015 14:33 Katso viimeisin viesti
Tilaa yhdelle koneessa välillä Kilpis... Jonathan_76 Seuraa retkille 2 27.07.2015 15:16 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 1
Siirry: