Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Lappi Erävaelluksen sm-kisat
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Erävaelluksen sm-kisat
Tepsu2
23.05.2009 12:25


Viestejä: 22
Kaipailisin neuvoja ja kokemuksia kyseisiin kisoihin osallistuneilta. Ihan mielenkiinnosta haluaisin nyt tänä vuonna osallistua ja katsoa mihin asti taitoni avulla päästään. Miltä kisat ovat tuntuneet? Millaisia tehtäviä suoritettiin? ym ym..
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Erä SM
ansi
24.05.2009 20:56


Viestejä: 14
Viime vuonna kisoihin osallistuin ensimmäistä kertaa ja aika kovat kisat ne ainakin avoimessa sarjassa oli. Jouduimme keskeyttämään parin kanssa kisan jo toiseen päivään.

Rasteista ja tehtävistä saa aika hyvän kuvan kun käy katsomassa edellisten kisojen vastaavia Erä SM-sivuilta. Ei niissä pitäisi siinä mielessä tulla yllätyksiä.

Sen sijaan mikä ainakin meidät yllätti, oli kisan tappavan kova tahti. Kyse on ainakin näin maallikolle ensisijaisesti suunnistuskisoista ja vasta sen jälkeen (muita) erätaitoja mittaavasta kisasta. Ja hyvä kait niin, eihän SM-kisa liian helppo saa ollakaan Smile

Eli kunhan jättää kalvokengät (läpimärät ensimmäisen ylityksen jälkeen, ei saa kuivaksi) ja kumisaappaat (ei varsi riitä kuitenkaan -> raskas kahlata) kotiin ja pidät repun kevyenä niin hyvin menee. Ensi kerralla lähden trikoissa ja jossain kevyissä kengissä kisaamaan. Ruoaksi energiageeliä tms. juostessa "valmistettavaa" ja alasmenevää.

Mutta siis kaikenkaikkiaan, ainakin viimevuonna oli hyvät järjestelyt ja kilpakaverit oli mukavaa porukkaa. Harmittaa ainoastaan se oma keskeyttäminen...
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
wirsuwaari
25.05.2009 7:11


Viestejä: 310
..edellä oli muutama tippi kisoista.. Ehkä kannattaa aloittaa kuntosarjasta kisaan tutustuminen. Tosin itsekin aikanaan aloitin suoraan kilpasarjasta Smile ..
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Tura
25.05.2009 7:25


Viestejä: 1519
Osaako joku selittää, miksi Erä-SM on juoksukilpailu?

Tura, retkeilijäturisti
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
wirsuwaari
25.05.2009 8:34


Viestejä: 310
Kisan voi mennä läpi ilman juoksuaskelia... tai ainakin melkein. itse juoksin viimeiset 20m ennen maalia...muuten vaelsimme ripeää ja vähemmän ripeää vauhtia kisan läpi.
Totta se, että alkaa kilpasarjassa olla kovin "trikoo" henkistä kisailua... jotenkin unohtunut matkan varrella tuo eräVAELLUS???
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
akuusist
25.05.2009 9:19


Viestejä: 397
En ole noissa kisoissa käynyt. Jouni Laaksosen Vaeltajan oppaassa on luku aiheesta. Sieltä löytyy myös selitys Turan kysymykseen. Nopeilla kulkijoilla on enemmän aikaa paneutua rastitehtäviin. Jos rastit osaa sujuvasti, voi kisan kävellä läpi. Tällöin häviää niille jotka osaavat tehtävät yhtä hyvin mutta ovat lisäksi nopeampia.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
tyy
25.05.2009 9:25
Vieras

En ymmärrä, mitä tekemistä koko hommalla on erävaelluksen kanssa, mutta ei se mitään, en ole kohderyhmää kuitenkaan.

Jos kilpailla pitää, niin mikäs siinä.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Jukkis@OE
25.05.2009 9:42


Viestejä: 43
Olisi kyllä ihan mielenkiintoista jos Suomessa järjestettäisiin vähän enemmän vaellusta mittaava kisa. Tuo Erä-SM:n näkemys aiheesta ei varsinaisesti vastaa omaa käsitystäni. Kisalla pitäisi olla pituutta viikko, tai mieluusti kaksi, ja haasteet saisivat kummuta maaston luonteesta, omien varusteiden valinnasta ja käyttötaidosta, ja kulkemisen rytmittämisestä. Vaan toisaalta, miksipä sen suhteen tarvitsisi kisailla, jos tarkoitus on nauttia kukin tavallaan.
_________________
"What we get from this adventure is just sheer joy"
-George Leigh Mallory
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä MSN Messenger Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Jouni
25.05.2009 11:28


Viestejä: 919
Nii-in, omat ajatukseni olivat ennen ekoja Erä-SM-kisoja aivan samat kuin monella teillä. Miksi vaelluksesta järjestetään kisoja, kun nimenomaanhan retkellä tavoitteena on elää kiireettömästi ja kerrankin ulkona kilpailuyhteiskunnasta. Mutta tulin osallistuneeksi Muonion kisoihin 1998 ja jäin koukkuun. Joka vuosi olen siitä asti osallistunut ja nauttinut.

Olen samaa mieltä Jukkis@OE:n ja wirsuvaarin kanssa siitä, että kisaformaatti voisi olla paljon mielekkäämpikin. Mutta kiinnostava tapahtuma se on mielestäni näinkin. Kun omaa jonkin verran kilpailuviettiä ja tykkää luonnossa likkumisesta, niin suosittelen. Näkee kavereitaan, saa uusia tuttuja, tulee hieman kerrattua ihan järkeviä taitoja ja tietoja, saa onnistumisen (ja epäonnistumisen) tunteita, ja hyvä fiilinki siellä kisoissa vaan aina on!

Tässä joitakin pointteja aloittajalle ihan lyhyesti:
-Katso tosiaan edellisten vuosien kisojen kotisivuja. Kootusti löydät linkit osoitteesta http://www.erasm.fi -> Kilpailut. Monen kisan kotisivuilta löytyy tehtävät oikeine vastauksineen. Tietysti vaatii sinulta hieman kuvittelua, miten ne kasvit olisivat olleet kuvista tunnistettavissa, pitkän taipaleen väsyttämänä, ehkä sateen lannistamana. Tai miten se käytännön ensiaputehtävä oikeastaan tehtiin, paperilla kaikesta ei saa täyttä käsitystä.
-Tuo www.erasm.fi on muutenkin hyvä sivusto, tutki ajan kanssa. Mieti mm. päivämatkoja ja omaa kuntoasi. erasm.fi:ssä sanotaan pisimmiksi päivämatkoiksi 30-35 km. Tuota luokkaa taitaa perusreitti olla. Kaikki lisärastit hakemalla saattaa tulla 5-10 kilsaa siihen päälle.
-Mutta kuten joku jo totesi, juoksematta pärjää varsin pitkälle. Kun suunnistaa pätevästi eikä hukkaa aikaansa mihinkään ylimääräiseen päivän aikana, niin normikisoissa ei tarvitse juosta to-la. Siis vaikka hakee about kaikki lisärastitkin. Tai ehkä jollain lisärastinhaulla juoksee hetken aikaa ilman reppuja. Jos taas pummailee suunnistuksessa, keittelee lounaita, viipyilee tehtävissä jne., niin varmaan tuleepi kiire. Sunnuntain pikataipaleella kyllä usein joutuu juoksemaan (tai en tiedä perusreitistä, olemme aina hakeneet lisureita), mutta ei aivan aina tällöinkään.
-Joka tapauksessa päivämatkat ovat ihan rouhean pitkiä, ja sitä raskaampaa on, mitä enemmän taakkaa kannat selässäsi. Unohda rinkka, ota pienehkö reppu. Pyri jonnekin sanotaan vaikka 12 kilon lähtöpainoon, niin on aika mukavaa.
-Minäkin liputan kevyiden maastolenkkareiden puolesta. Mutta kokeile sellaisilla kulkemista jo kesän mittaan. Siis vaihtelevassa maastossa, pitkähkö päivämatka, välillä aina suossa kastautuenkin. Kenkäsi ja sukkasi tulevat olemaan märkinä suuren osan kisasta. Miten jalkasi selviävät, tuleeko herkästi rakkoja?
-Entäpäs kisaparisi? Tuletteko säröittä toimeen väsyneinä ja märkinäkin?

Nähdään Peuran polulla! Ainakin maasto antaa edellytykset onnistuneille kisoille.

Nimimerkillä "Trikoitta ja geeleittä, mutta pikkurepulla kyllä"
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
sepe
25.05.2009 12:06


Viestejä: 180
Olen samaa mieltä Jounin kanssa. Pärjätäkseen kisassa mikään ei edellytä lähtemään mukaan trikoissa ja eväänä pelkästään energiageeliä. Itse olen aina lähtenyt kevennetyllä versiolla siitä varustuksesta mitä otan normi vaellukselle. Kisa on melko pitkä (matkallisesti) ja fyysisesti raskas, mutta niin mielestäni pitääkin olla. Vaikka en parini kanssa ole aivan kärjessä kisannutkaan on siihen syynä ollut pikemminkin se ettemme ole pärjänneet tehtävärasteilla niin hyvin kuin kärkijoukkueet. Hyvin ehtii annetuissa rajoissa tehtävärasteille ja yörastille juoksemattakin. Ja jonkin verran ehtii taukojakin pitää jos suunnistaa tarkasti. Itse olen välillä joutunut juoksemaankin huonon suunnistuksen vuoksi.

Viime vuoden kisat Sodankylässä olivat kaikin puolin onnistuneet. Järjestelyt toimvat ja tehtävärastit oli mielekkäitä. Joissain kisoissa on pienenä vaivana ollut liiallinen ns. paperitehtävien ja paikallistuntemusta mittaavien tehtävien määrä. Pääpaino mielestäni pitäisi olla erätaitoja mittaavissa tehtävissä, viime vuoden kisassa siinä oli onnistuttu hyvin.

Jukkiksen ehdottama kisaformaatti luultavasti mittaisi paremmin vaellus- ja erätaitoja kuin nykyinen, mutta pelkäämpä että tuollaiseen kisaan olisi vaikeampi saada osallistujia ja toisaalta se vaatisi huomattavasti enemmän resursseja järjestävältä taholta. Tai sitten kisat pitäisi järjestää eri tavalla, esimerkiksi ennalta määrättyjä tehtäviä tms.

Niin ja syy sille miksi viikon tai kahden mittaiseen kisaan olisi vaikeampi löytää osallistujia on lähes pelkästään aika. Itseäni kyllä periaatteessa kiinnostaisi tuollainenkin kisa, mutta se olisi pois niistä muista vaellusreissuista eikä niitäkään tunnu ehtivän vuodessa niin montaa kuin haluaisi.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Jukkis@OE
25.05.2009 12:21


Viestejä: 43
Aika on kyllä hyvinkin rajallinen hyödyke, mutta ehkäpä asiaa voisi helpottaa vaikkapa niin, että kisoja ei pidettäisi edes joka vuosi? Jos kisat olisivat esim. kolmen vuoden välein, niin luulisi että silloin halukkaillakin aikaa järjestyisi, ja osallistujia saataisiin kasaan joku hyvä määrä.

Kisan rakenne voisi olla tosiaan hieman erilainen kuin rastitus. Esimerkiksi viikon aikana pitäisi päästä tietysti paikasta tiettyyn paikkaan. Lisähaastetta voisi tuoda esim. korkeimman / syvimmän kohdan etsiminen kisa-alueelta, tietyn vesistön ylitys tietyllä alueella tms. Kuitenkin itse näkisin tärkeänä yhden asian: osallistujien pitäisi pystyä itse vaikuttamaan merkittävästi siihen, millä tavoin, missä kohdassa ja milloin mitäkin tekevät.
_________________
"What we get from this adventure is just sheer joy"
-George Leigh Mallory
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä MSN Messenger Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
25.05.2009 19:16


Viestejä: 6935
Jukkis@OE kirjoitti:

- -
Kisan rakenne voisi olla tosiaan hieman erilainen kuin rastitus. Esimerkiksi viikon aikana pitäisi päästä tietysti paikasta tiettyyn paikkaan. Lisähaastetta voisi tuoda esim. korkeimman / syvimmän kohdan etsiminen kisa-alueelta, tietyn vesistön ylitys tietyllä alueella tms. Kuitenkin itse näkisin tärkeänä yhden asian: osallistujien pitäisi pystyä itse vaikuttamaan merkittävästi siihen, millä tavoin, missä kohdassa ja milloin mitäkin tekevät.


Alkuun haluan huomauttaa, etten ole itse osallistunut koskaan Erävaelluskilpailuihin, vaikka parina vuotena olen asiaa pohtinutkin. Toistaiseksi saavat riittää maanpuolustushenkiset jotokset.

Niin kauan kuin puhutaan kilpailusta (erityisesti SM-tasolla) pitää siinä olla yksiselitteiset ja varmasti mitattavissa olevat kriteerit, jotta voittaja selviää. Pidemmälläkin matkalla todennäköisesti järkevin voittokriteeri olisi matkan selvittäminen mahdollisimman nopeasti, erityisesti jos tehtävärasteja haluttaisiin karsia. Tämä ei mielestäni toisi kilpailua juurikaan lähemmäs vaeltamista, vaikka varmasti muuttaisi sen luonnetta.

Nytkin kilpailussa kuljetaan matka, johon nautiskelevalla vaeltajalla kuluu helposti viikko. Jos matka kasvatettaisiin vaikka 300 kilometriin "erämaassa", johtaisi tämä edelleen mahdollisimman kevyeen reppuun ja mahdollisimman nopeaan etenemiseen. Ultrajuoksijat ja seikkailu-urheilijat ehkä juoksisivat, tavalliset vaeltajat kävelisivät pitkää päivää. Olisiko kysymys sen enempää vaeltamisesta kuin nykyisissä kilpailuissa? Tuskin lopputulos olisi lähempänä tavallista vaeltamista? Eihän siitä lajista voine edes kisata.
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
admin
25.05.2009 20:13
Site Admin

Viestejä: 424
3 kertaa kisat kolunneena voin vain muistella että oli hauskoja kokemuksia. Ei jaksa enempää nyt muistella

Pistetään omat kisat pystyyn. Jotta ei joka rastilla tarvitsisi olla rastihenkilöä niin todisteeksi käynnistä jollakin "rastilla" riittäisi valokuva tunnistettavasta kohteesta tms. Matkan varrella suoritettavat tehtävät olisi myös todistettava valokuvilla tms.

ääähh....ajatuksen virtaa. Ei jaksa enempää päätä rassata. Kamat pitäisi saada kasaan ylihuomisen Aasian "vaellusta" varten.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Blog Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Mr_C
26.05.2009 3:04


Viestejä: 2894
Aikanaan taisivat ollakin sellaiset vaelluskisat, mutta joidenkin halua olla aina ensimmäisinä on ajanut siihen että pitää mennä lujaa. Se vaatii kevyet varusteet, rastitehtävien osaamisen lisäksi.

Pitäisi saada suomalaisen luonnon yllättävyyttä mukaan, että ne varusteet olisi oikeasti oltava sopivat retkelle.

Vaikka niin että ensimmäisen päivän lopussa mentäisiin vaikka vanhan varuskunnan suihkuhuoneeseen puoleksi tunniksi, varusteet mukana. Hanat "kaakossa", minkä jälkeen suoraan kylmävarastoon. Sellaisia löytyisi tukkureilta ainakin.

Lämpötila noin - 2 ja 0 välissä. Ei nuotiolupaa. Ruoat saa syödä mitä pystyy. Yöpyminen omassa majoitteessa, vähintään kahdeksan tuntia. Jatko seuraavana päivänä.

Kolme yötä ja lähtopäivänä startti ennen puoltapäivää. Maalissa iltapäivästä, jos menisi normaalivauhtia.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Metsän Omena
26.05.2009 9:51


Viestejä: 1878
Ei tarvita erikseen kilpaa.
Elon rihma sitä on.

Ei viitan pilkkaa,
ei viisaria, ei suuntaa.

Ja se on kuin haluat.
Missä vain. Ja kenen kanssa vain.

Hiljaa tai kovaa.
Lähelle ja kauas.

Lähtömerkkinä lämmin vesi,
maalivaatteen alla multaa.

Astu ulos.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2  Seuraava

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Pyöräretki 2013 - pyöräretkeilyn SM-k... Tomi M Pyöräily 14 04.04.2013 12:54 Katso viimeisin viesti
Erämelonnan SM-kisat Ruovedellä Koistinen Melonta 15 19.03.2013 23:57 Katso viimeisin viesti
Pyöräretki 2012 - pyöräretkeilyn SM-k... Tomi M Pyöräily 20 30.11.2011 16:16 Katso viimeisin viesti
Umpihanki MM-kisat Tumic Yleisiä retkeilyyn liittyviä sekalaisia asioita 3 09.09.2009 14:50 Katso viimeisin viesti
MM-kisat Tankavaarassa Antero Kullankaivuu 1 08.08.2006 15:27 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 2
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Siirry: