Tautitartunnat lapinhulluuteen ja lainkuumeeseen saatu

27.06.2008 13:03

Reissu tehty ja nyt totuttelen tähän arkeen kotona. Vaikeaa on. Ajatukset ja mieli pyörivät edelleen tuntureilla. Suunnittelen jo mielessäni uutta vaellusta. niin pahat tautitartunnat sain Lapin vaellukseltani.
Antoisa ja onnistunut reissu kaikenkaikkiaan.
Su15.6.
Herätyskello soi klo3 aamulla ja siitä heti kassit autoon ja menoksi kohti Poria, josta otin pari kimppakyytiläistä mukaani. Ajettiin vuorotellen yhtäsoittoa Saariselälle ja sieltä lähdin yksin ajelemaan Aittajärvelle. Tie oli ajokunnossa, piti vaan hiljalleen ajaa, ei kolahtanut kertaakaan pohja kiviin. Illalla klo22 aikaan nostin rinkan selkään ja lähdin. Teltta mukana, joten ajattelin käveleväni jonkin matkaa ja sitten telttaudun kun väsyttää. Aittajärven laavulla pari miestä aikoi viettää yönsä ja suunnittelivat aamulla ylittävänsä Suomujoen. Itselläni ei silloin ollut rohkeutta ja taitoa hakea kahlauskohtaa vaan lähdin Porttikosken sillalle. Ihmeellisen valoisaa yöllä, tottumatta minulle.

Ma 16.6
Siellä jossain Suomujoen rantapolulla vaihtui vuorokausi. Kävelin hiljakseen, välillä torkahdin hetkeksi kivelle, söin ja taas jatkoin matkaa. Aamulla viiden aikaan olin Porttikoskella, ruokatauko ja pienet nokoset nuotiopiirillä. Aurinkoista, valoisaa, lämmintä joten jatkoin matkaa Peurapään rinnettä kohti Sotavaaranojaa, jonka ylitin nuotiopaikalla olevalta sillalta. Sitten kiipeäminen kauniissa maastossa ylös Kaarnepäälle ja ensimmäiset mahtavat maisemat avautuivat silmieni eteen. Vielä alas rinnettä ja telttauduin Sarviojan pihalle. Kyllä uni maittoi tämän alkuspurtin jälkeen. Ihmeellistä miten jaksoin.
Ti 17.6.
Nukuin 12 tuntia putkeen. Iltapäivällä lähdin kohti Paratiisikurua. Aurinko paistoi kuumasti, mutta välillä tuli pieniä sadekuuroja. Paratiisikuru oli nimensä veroinen, toki kevät ei ollut vielä vihreimmillään. Nousin ylös Ukselmapäälle ja sieltä vasta hienot näköalat olivatkin. Sitten tuli kunnon sadekuuro tuulen kanssa. Kiireesti alas kummelin takaa kohti Pirunporttia. Lunta oli monin paikoin vielä paljon, kuten myös Pirunportissa. Sain tarkkaan katsoa minne astun siinä kivikossa, ettei nilkka nyrjähdä. Hitaasti kulkien selvisin alas Muorravaarakan majalle. Perillä siinä 11 aikaan illalla. Telttailin taas tuvan pihalla, kun toiset jo nukkuivat sisällä.

Ke18.6
Toiset kulkijat olivat jo lähteneet joten puuhastelin tuvalla kaikessa rauhassa. Paistoin lettuja ulkonuotiolla ja rinkan nostin selkääni joskus 3 aikaan iltapäivällä ja suuntasin kulkuni kohti Akanhäränkurua. Kiva puronvarsipolku johdatteli minut sinne. Vesipään rinteillä maleksin, istuskelin joka kivellä, valokuvasin, ihailin maisemia, sain pahan lapinhulluustartunnan jne.

To19.6.
Vuorokausi vaihtui siellä jossakin Vesipään rinteellä auringonpaistetta ihaillen. Yöksi hakeuduin Hammaskurun tuvalle. Tyhjä oli mökki kahden aikaan aamulla, joten levitin patjani lavitsalle ja nukuin sisällä. Rauhallisten aamuaskareiden jälkeen suuntasin kohti Anterinmukkaa. Ilma oli pilvinen, kylmä tuulinen, joten odottelin tuvalla iltapäivään ennenkuin suljin oven haan. Menin pitkin valtatietä, puron vartta, koska sää oli huono, kivampi kulkea alhaalla. Ja väsyttikin senverran, että tuntureille kiipeäminen ei oikeen innostanut. Eikä sieltä olisi mitään nähnytkään, kun pilvet roikkuivat huippujen päällä. Saavuin iltaseitsemän maissa Anteriin, jossa 3 muuta vaeltajaa. Majoituin sisälle, olihan siellä tarjolla patjatkin. Ja sauna, ihanaa, kyllä sitä kroppa keveni varmaan kilolla, niin paljon irtosi vanhaa ihoa.

Pe 20.6. juhannusaatto
Kaunis ilma, joten lähdin ilma rinkkaa Kuikkapäälle. Ensin Rovapään rinnettä ylös ja siellä ylhäällä kulku on helppoa. kuikkapäältä avautivat todella mahtavat maisemat kauas Venäjän puolella. Hiljakseen kulkien, kuvaillen, kuunnellen, katsellen tulin alas putoukselle, jota oli tupakirjassa kovasti kehuttu, eikä suotta. Taas omaa polkua tunturin rinnettä kohti Anteria. Tupa oli reissuni aikana tyhjentynyt, aloin lämmittää juhannussaunaa ja yksi pariskunta ilmestyi illan aikana tuvalle.

La 21.6.Juhannuspäivä
Matka takaisin Muorravaarakkaan pitkin puronvartta. Ehdin kävellä noin 3km kun huomasin, että olin unohtanut kävelysauvat Anteriin. Jätin rinkan polunvarteen ja lähdin hakemaan sauvoja. Palatessani rinkalle jatkoin kulkua ja sadekin alkoi vähän kiusata. Kiipesin ylös Purnuvaaralle toiveissani saada puhelimella viestiä, mutta eipä elisa siellä toiminut. Satoi ja tuuli, ikävää ilmaa. Ja sitten kun saavuin tunturikoivikkoon ystävät sääsket olivat heräänneet. Toivottivat tervetulleeksi matkalaisen oikein sankoin joukoin ja iloisesti inisten.
Iltanuotiolla vietin juhannusiltaa ystävällisen nuorenherran seurassa.

Su 22.6.
Ja nyt jo liikkeellä aamuyhdeksältä alkupäivien yöharhailujen jälkeen. Lumikurun kautta ylös Lumipäälle ja sääsket saattelivat koivikossa matkaamme, jota yhdessä nuorenherran kanssa tein. Ylhäällä lähdimme eri tunturille. minä Lumipäälle koettamaan taas puh. onneani ja täältä sainkin kotiväelle viestiä. Ja taas tuulinen sadekuuro piiskasi ylhäällä. Sarviojan yläjuoksun kurun reunaa myöden tallustelin kohti tupaa. Sarviojalla nukuin viimeisen yöni.

Ma 23.6. Viimeinen päivä alkaa. Nousin ylös Kaarnepäälle ja jäähyväiset tuntureille, viimeiset kauniit maisemat vielä ylhäältä. En olisi millään halunnut lähteä alas Suomujoelle, mutta joskushan sen vaelluksen on loputtava. Sääsket hyökkäsivät oikein porukalla toivottamaan minut tervetulleeksi koivikkoon ja männikköön. Onneksi autossa odotti 400g suklaata, tieto siitä houkutti jatkamaan reissun loppuun. Yöksi menin Kiilopäälle saunaan oikeaan sänkyyn.

Kotimatkalla kävin Ranuan eläinpuistossa katsomassa karhuja, susia, ilveksiä, ahmoja, saukkoja, hirviä , kun en niitä vaelluksellani nähnyt.

Tästä tautitartunnasta en kyllä selviä enää koskaan. Tuntureille on päästävä uudellen.
Teen matkakuva-albumin picasaan kunhan ehdin.

Trackback URL-osoite tähän päiväkirjamerkintään on:

http://www.vaellusnet.com/turinat/trackback.php?e=1096

Sivu 1 Yht. 1
Kirjoittaja Viesti
Ölliäinen

Liittynyt: 15 Hel 2006
Viestejä: 822

LähetäLähetetty: 27.06.2008 13:59    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Juku ku mukavalle tuntu luveskella. Pistähä kuvia ihhailtavaks.

Itelläni se suuren hulluuven kokemus tapahtu joku vuos sitte Kaunispiällä, mutta viime syksynä Kaarnepiällä ja Suomujoen Kotajärvellä se vasta oikeen jysähti. Ihan sairasta tuo lapinhulluus....

Takaisin alkuun Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Kvaldur

Liittynyt: 18 Tou 2007
Viestejä: 11
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 27.06.2008 17:34    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Olipa elävöittävä tarina, jotenkin lyhyillä päiväkuvauksilla oli helppo piirtää reissu omille verkkokalvoille. Lunttasin kyllä vähän ja seurailin reittiä retkikartta.fi:ssä. Smile

Ei ole itse vielä tullut tuossa osassa puistoa käytyä, perus luironlenkki on tullut vain ukk:ssa tehtyä.

Toivottavasti saat kuvia pian linjoille, niin pääsee ihailemaan maisemia.

-Kvald

Takaisin alkuun Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Kaarnikka

Liittynyt: 23 Tam 2006
Viestejä: 131
Paikkakunta: Vaasanseutu

LähetäLähetetty: 29.06.2008 0:31    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Onneksi olkoon hyvin onnistuneen reissun johdosta ja tervetuloa meidän "tartunnan" saaneiden joukkoon.
Voin vakuuttaa että tästä ei kun tauti pahenee Very Happy

Minä myös odottelen kuvia innokkaana.

T:Kaarnikka

Takaisin alkuun Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonely Rider

Liittynyt: 02 Kes 2006
Viestejä: 161
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 08.08.2008 22:18    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Samoilta kairoilta palanneena, oli mukava lukea reissukertomustasi ja hienoja kuvia katsella. On se vain kummaa tuo lapinkuume, se vain aina pahenee, mitä enemmän siellä koluaa. Seuraavaa reissua jo suunnittelee, ennen kuin entinenkään on päättynyt Very Happy Lonely Rider

Takaisin alkuun Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit: