eeron blogi

Saunoja ja saunomisia

20.04.2009 23:19Keskustelusivuilla sattui silmiin näkemyksiä saunoista vaelluksilla. Joku suhtautui vähän niin että puiden haaskausta koko touhu – jos nyt vähän kärjistän. Minä olen tainnut syyllistyä moiseen haaskaukseen. Minulle saunominen on retken kohokohtia.

Oikeastaan ainoa ikävänä mieleen jäänyt saunakokemus oli muuan ilta Luirolla ystäväni Lassin kanssa eräänä kesäkuuna. Olimme tulleet Luirolle hyvissä ajoin. Pilkoimme puut, kannoimme vedet ja lämmitimme saunan huolellisesti ja hartaasti. Kun sauna alkoi olla kypsä, kuului selän takaa iloinen kiljahdus: Hei täällä on sauna lämpimänä!
Alta kymmenen aikayksikön sauna oli täyttynyt rippikoululeiriläisistä. Uimapuvut ja joillakin shortsit päällä.
Ja niitä tuli ja meni. Emme oikein sekaan osanneet mennä.
Parin tunnin kuluttua näytti sauna tyhjenevän. Tapasimme siellä viimeiset rippilapset ja hiipuvan hiilloksen mutta emme ainuttakaan klapia tai vettä edes löylynheiton verran.
Arkaan kyselyymme mahdollisesta puu- ja vesitäydennyksestä saimme arastelevan vastauksen: Emmävaantiä.
Luirolla olen sitä ennen ja sen jälkeen saunonut monet kerrat. Se on muuten ainoa paikka jossa saunassa on ollut niin tungosta että joskus on saunominen jäänyt väliinkin.

Porttikosken sauna oli pieni ja pienen autiotuvan yhteydessä. Siinä tunsi olevansa vähän niin kuin pahanteossa. Jotenkin oli tunne että pilallehan tässä koko rakennus menee. Vettä roiski kovin varoen ja ainakin saunan kuivatuksesta piti huolen. No, sittemminhän sitä saunaa ei enää ole. Mutta mukavia muistoja jäi.

Lämminsydäminen muisto on mielessä myös Tahvontuvan saunalta. Tulin Tahvolle parin naispuolisen retkikumppanini kanssa Hammaskurusta. Meidän edellämme oli samaa reittiä tullut ystävällinen Antero Lappeenrannasta. Mieli oli sangen ilahtunut kun vaelluspäivän jälkeen tulimme Tahvolle ja Antero oli siellä vastassa. Tervehti iloisesti ja sanoi arvelleensa oikein saapumisaikamme. Sauna oli parhaimmillaan valmiina, vedet ja puut kannettuina.
Saunoimme ensin Anteron kanssa, naiset halusivat järjestää tavaroitaan.
Sitten tuli naisten vuoro saunoa. Paikalle kertyi lisää miespuolista väkeä. Seisoskelimme sitten siinä majan terassilla juttelemassa ja ihailemassa maisemaa kun naiset tulivat saunasta uimaan. Huvitti oikein kun satuin huomaamaan miten miesten päät kääntyivät salamannopeasti poispäin ja täsmälleen yhtä aikaa ihan kuin vanhassa neuvostoaikaisessa vappuparaatissa. Herrasmiehiä Kairassa.

Miellyttävin saunamiljöö UK-puistossa on kuitenkin mielestäni Anterinmukka. Olen saunonut siellä yksin, kaksin, tutussa ja vieraassa seurassa. Löylyt eivät välttämättä ole parhaat – ainakaan ennen viimeistä remonttia - mutta kokonaisuus on huikea.

Ensimmäisen kerran kävin Anterissa saunaretkellä Muorravaarakasta. Alun perin reittisuunnitelmaan oli kuulunut Anterinmukka, mutta retkikumppanini oli sen verran väsynyt, että halusi pitää lepopäivän. – No, hän oli hoitanut uintiosuuden kaatumalla Muorravaarakkajoen ylityksessä. – Niinpä minä sitten lähdin päiväretkelle Anteriin saunomaan ja uimaan.
Siellä oli paikalla eräs nilkkaansa hoivaava nainen, joka kertoi tehneensä niin paljon puita ettei minun olisi tarvinnut. Saunaan vain. No, tottahan minä osuuteni klapeista väsäsin.
Nainen neuvoi minulle myös uimapaikan – sen muutama metri oikealle siitä saunan kohdalta. En heti osannut hahmottaa joten sain hyvän tekosyyn välttää kunnon uimisen. Kunhan plutasin siinä saunan edessä.
Mutta paikasta olin ihan otettu. Saunan jälkeen istuin terassilla kauniina aurinkoisena iltapäivänä ja söin lounasta. Ihan uskomaton tunnelma. Enkä muuten koskaan ole sattunut Anteriin niin että siellä olisi ollut kovasti tungosta, kuten joillekin vaellusturinoitten kirjoittajalle tuntuu käyneen. Olen ollut siellä kesäkuussa, elo-syyskuun vaihteessa ja ihan syyskuun lopulla.

En ollut ennen kovin innostunut uimaan kovin kylmässä vedessä, mutta poikani Janne joskus muutama vuosi sitten teki selväksi että tottakai tällaisesta saunasta käydään uimassa. Ja minähän kävin, tosin vain kahdesti, Janne ui useammin. Mutta sen jälkeen olen uinut joka kerta Lapissa saunoessani.

Anterissa saunoin kerran parin miehen kanssa. Toisen ääni kuulosti jotensakin tutulta mutta en osannut yhdistää mihinkään. No, miesten lähdettyä katsoin vieraskirjasta ja kovin tuttu nimi Yle Radio ykkösen musiikkiohjelmista siinä näkyi olevan. – Ei kuitenkaan vaellusnetissäkin aktiivinen Kare Eskola, jonka vankkumaton ihailija olen.

Mutta muista UK-puiston saunoista minulla ei ole kokemusta. Vieriharju, Uittipekka, Tikkasen vieriharju, Karhuoja, Härkävaara odottavat vielä tapaamistamme. – Onkohan niitä vielä muitakin? – Kemihaara on muutenkin kokematta.

Muista Lapin saunoista kokemusta on Pallas-Ounaksen Hannukurusta, sekä vanhasta että uudesta. Uudessa saunassa tapasin aika pian sen valmistumisen jälkeen erään nuoren miehen joka oli lähtenyt oppaaksi vaellukselle tyttöystävänsä ja tämän parin kaverin kanssa. Kaveri oli kovin vaatimaton kuultuaan vanhemman miehen vaelluskokemuksista mutta ihan turhaan. Minulle tuli kuitenkin sellainen tunne että olen sentään aika paljon kulkenut ja turhamaisuuttani helli sen nuoren miehen arvostava suhtautuminen. Hyvä kotikasvatus… Smile

En nyt malta olla samalla kommentoimatta paria hotellisaunaa. Minulla on tapana vaellusten päätteeksi elää yksi yö herroiksi hotelleissa.
Inarin kultahovissa on mukava rantasauna, jossa olen kylpenyt monta kertaa. Nyttemmin tosin sen taakse on rakennettu hotellin lisärakennus. Sinänsä tyylikäs. Sen huoneissa on omat saunat, mutta… No, kommentoin niitä jo tuossa edellisessä kirjoituksessani.
Uskomattoman vähän on panostettu ainakin Hetan majatalon ja Saariselällä Riekonkiepin saunoihin. Puuttuu se kunnon kontakti ulkoilmaan. Joku pieni aidattu piha… Höh.
Tunturikeskus Kiilopään saunassa en ole ollut vuosikausiin. Jotain armeijamaista siinä silloin takavuosina oli… Mutta sangen kelpo. Kiva tunnelma.

Kyllä minä aina reittejä miettiessäni otan saunat huomioon. Mukavia kohtaamisia niissä on ollut. Mutta todella upeita fiiliksiä on syntynyt silloinkin kun olen ollut majalla yksin, saunonut yksin ja herännyt aamulla yksin.

Trackback URL-osoite tähän päiväkirjamerkintään on:

http://www.vaellusnet.com/turinat/trackback.php?e=1386

   

Kirjoittaja Viesti
Tähän päiväkirjamerkintääsi ei ole yhtään vastausta / kommmenttia.
Näytä edelliset viestit:   

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko -> Blogit -> eeron blogi -> Saunoja ja saunomisia