Kamera ja minä

25.10.2009 16:52

Ensimmäiset muistikuvani ottamistani valokuvista eivät liity kuviin, vaan kameraan. Oikeastaan siitä on mielessä vain laukaisupainike, joka oli räikeän oranssinvärinen. Nyt tuossa vieressäni on kuvaustarvikkeita varten musta reppu. Siis reppu, jossa kuljetin vuosikaudet vaatteita ja eväitä kamerasta edes haaveilematta. Miten tähän on tultu?

Pärjäsin pitkään pelkällä pokkarikameralla järjestelmäkameroihin edes perehtymättä. Otin retkilläni maisemakuvia ja joitain tunnelmapaloja muistoksi. Joskus harvoin, kun joutsenparvi meni vierestä ohi tai hirvi jäi pellonreunaan katselemaan tulijaa, mietin että saisipa hyvän kuvan.

Vuosituhannen alussa kävin aktiivisesti linturetkillä. Pari retkikumppania kuvasi aktiivisesti ja melkeinpä hurahtivat siihen. Oikeastaan ”tiemme erosivat”, koska he tuntuivat käyttävän kaiken retkeilyajan vain kuvaamiseen. No, he ovatkin nyt niittäneet mainetta kisamenestystä myöten. Minulla tuli vaihe, jolloin retkeilytyyppi muuttui ja käytin siihen vähemmän aikaa. Rauhallinen vaellus- ja metsäretkeily sai kuitenkin enemmän sijaa.

Helmikuussa 2005 ostin digipokkarin ilman sen suurempia suunnitelmia. Kuvasin aluksi melko satunnaisesti. Pikkuhiljaa huomasin katsovani maisemaa ja maastossa eteen tulevia tilanteita yhä enemmän myös siihen tapaan, että millaisen kuvan tuosta saisi. Kameralla sai hyvissä valoissa laadukkaita kuvia ja se innosti. Alusta alkaen delete-näppäimellä oli kuitenkin matala käyttökynnys kuvia koneelle purkaessa.

Ale on alkanut -ilmoitus tuntuu olevan nykyään melkein jokapäiväinen otsikko. Sellaista ”herkkua” oli tarjolla myös joulun 2007 jälkeen, kun meikäläinen astui kauppaan sisään ja tuli sieltä järjestelmäkamera, perusmalli, kassissa ulos. Taivas ei siitä auennut, vaan aluksi tuntui, että pokkarilla sai edelleen helpommin parempia kuvia.

Uusi aikakausi alkoi vasta reilun vuoden päästä, kun hankin kameraan 300-millisen objektiivin. Sen jälkeen kuvien taso parani, kohdevalikoima laajeni ja innostus kasvoi. Suosittelen ehdottomasti perusrunkoa ja kalliimpaa objektiivia kuin päinvastoin. Perusjärkkärillä oppii kuvaamaan ja ennen kaikkea kannattaa perehtyä kameraan. Kuvauskurssin parhaat opit minulle olivat, kameran säätöjen sekä taustan merkityksen aukeneminen.

Tänä vuonna hankin pari objektiivia lisää ja vähän muutakin tilpehööriä. Kuvien määrä on kasvanut hurjasti ja tämän vuoden kansiossa on sadoittain kuvia, vaikka yritän olla kriittinen, mitä säästän ja mitä en.

Järjestelmäkamera on ollut kahdella Lapin vaelluksella mukana. Yllättävän hyvin se kulki omassa laukussaan rinkan päällä. Siinä vaiheessa kun tunturikihu istui koskikivellä kaikessa rauhassa, kameran lisäpaino haihtui käsivarren erämaahan.

Ai niin, kuviani löytyy mm. täältä: http://kuvablogi.com/blog/12431/.

Trackback URL-osoite tähän päiväkirjamerkintään on:

http://www.vaellusnet.com/turinat/trackback.php?e=1486

Kirjoittaja Viesti
OS

Liittynyt: 28 Hel 2006
Viestejä: 7811
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 25.10.2009 20:00    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Hienoja kuvia olet ottanut, mutta jostain syystä kuvablogin kuvat eivät ole koskaan näkyneet koneellani kunnolla, vaan ne nykivät omituisesti. Tuosta nykimisestä johtuen siirryin pari vuotta sitten kuvablogista picasawebbiin. Liekö tuo vaiva vain omalla koneellani, vai onkohan se yleisempääkin? Jos nykiminen on yleistä, niin kuvablogin sijaan suosittelen jotain muuta, vaikka picasaa. Onhan noita toki runsaasti muitakin. Vaikka kuvat olisivat kuinka hyviä, niin ei niitä jaksa katsella kuvablogin diaesityksenä.

Takaisin alkuun Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jonte

Liittynyt: 16 Hei 2008
Viestejä: 50
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 25.10.2009 21:15    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos.
Itse käytän tosi harvoin Kuvablogin diaesitys-toimintoa. Muuten sivusto toimii ihan hyvin. Picasaa käytän myös, mutta yleisiä kansioita siellä ei taida olla.

Takaisin alkuun Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla MSN Messenger
tekstiiliurheilija

Liittynyt: 14 Elo 2007
Viestejä: 926
Paikkakunta: Hki

LähetäLähetetty: 26.10.2009 14:56    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Oli hienoja kuvia! En pääse kommentoimaan kun en ole rekisteröitynyt. Nimet olivat myös osuvia ja lisäkommentit antoivat tarkempaa tietoa. Minulla ei ollut ongelmia diaesityksen kanssa.

Takaisin alkuun Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jonte

Liittynyt: 16 Hei 2008
Viestejä: 50
Paikkakunta: Vantaa

LähetäLähetetty: 26.10.2009 22:10    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos!
Kiva kuulla. Joskus kuvasta tulee heti mieleen sille sopiva nimi. Kuva tietysti kertoo tarinansa ilman nimeäkin, mutta itse haluan yleensä ne nimetä.

Takaisin alkuun Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla MSN Messenger
Näytä edelliset viestit: