Harhailian blogi

Metsään menee. ;)

26.12.2017 10:49En arvosta, en nää, enkä omista metsää tuotto mielessä.

Mitä metsä minulle merkitsee?

Olen oikeastaan aina viihtynyt metsässä, olen oikeastaan aina liikkunut metsässä, miten paljon kasvuhistoriani on vaikuttanut suhteeseeni metsään? Jos se on vaikuttanut, en ole pahoillani, Very Happy todennäköisesti se on vaikuttanut, ainakin mahdollistanut sen, avannut silmäni, en ole vaikutusaltis, nään metsän hyvin eritavalla kuin muut, kuvausta hakiessani lähimpänä saattaisi olla luonnon tai alkuperäiskansat. Kuljin yksin mummolaan metsän halki päivähoitoon usein. Kuljin pienenä ukin mukana hevosella metsätöissä, puut kerättiin valikoiden tarpeen mukaan omaan käyttöön, isäni kaatoi aikoinaan meidän kesämökkitontilta puut pokasahalla ja ne haettiin hevosella kenttäsirkkelöitäväksi, tälläiset metsätyöt ja puiden hyödyntäminen omaan käyttöön pienimuotoisesti ilman ylisuurta konekaustoa on sitä mitä minä arvostan.

Mitä metsä ja puut minulle tarjoaa? Viihtyisän ympäristön, moninaisine ihmeellisine muotoineen, eri lajeja, erinlaisia maa-ja kasvupohjia, eri ikäisiä, nopeasti ja hitaasti kasvaneita puita, luonnonmetsissä näkee minun mielestä kaikenlaista ihmeellistä ja hienoa, mikä poistetaan talousmetsistä pois tuottamattomuuden takia. Ihailen ja arvostan vanhoja luonnon metsiä, ihan yksittäisiäkin vanhoja puita. Metsä ja puut suojaavat tuulelta ja tarjoavat varjoa tarvittaessa. Puut tarjoavat parhaan rakennusmateriaalin, puu tarjoaa lämmönlähteen. Nautin metsässä liikkumisesta erityisesti koirien kanssa, niillä on aistit ja vietit, joita ilman jäisi paljon näkemättä ja kokematta.

Metsäluonnon antimet ovat lähellä sydäntäni, arvostan ja hyödynnän niitä mahdollisimman paljon, marjat, sienet, mahla, kuusenkerkkä, pihka, terva, yms. En kuitenkaan metsästä.

Tykkään ns. metsänhoidosta pienimuotoisesti omin voimin, tai siis mönkkäri, moottori- tai raivaussaha apuna, Wink taimien istutus ja hoito, harventaminen, pystykarsinta, tuulen ja lumenkaatojen korjaaminen, yms. Kiva kulkea metsässä jonka on saanut hoitaa niin kuin itse haluaa, tehdä siitä itsensä näköisen viihtyisän ympäristön, tai osan haluan pitää hoitamattomana luonnonmetsänä.

Puu rakennusmateriaalina, moninainen. Rakennuspuutavarakin puu ansaitsee minulta kunnioituksen ja arvostuksen, mieluiten puu valikoidaan tarpeen mukaan, hitaasti kasvanutta tiukkasyistä kantaviin rakenteisiin, jne, ei teollista massatavaraa.

Hirsirakennusta arvostan ja pidän hyvin luonnonmukaisena, alkukantaisena. Vanhoja hirsirakennuksia on suomessa säilynyt/säilytetty mielestäni ihmeellisen vähän. Vanhalla hirsirakennuksella on historia, niillä on melkein sielu. Wink

Arvostan ja ihailen kyllä ns. pitkästä sahatavarastakin rakennettuja puutaloja, kunhan niissä on luonnonmukaiset ja hengittävät rakenteet, hengittävä pintakäsittely, neljä suoraa seinää, sopusuhtaiset ruutuikkunat ja ovet, reilut räystäät tai kuistia saa olla vaikka koko rakennuksen ympäri.

Kunnioitan ja arvostan puuta myös polttopuuna, se kerätään talteen max tuoreena, samoin tein tehdään polttopuiksi ja säilötään kunnon katokseen, silloin puu säilyttää lämpöarvonsa ja arvokkuutensa, liha pysyy hienon vaaleana ja sen rakennetta voi hyvin vielä viimeisen kerran ihailla, kun se alkaa tulella tarjoamaan lämpöä. Wink

Trackback URL-osoite tähän päiväkirjamerkintään on:

http://www.vaellusnet.com/turinat/trackback.php?e=1706

   

Kirjoittaja Viesti
Tähän päiväkirjamerkintääsi ei ole yhtään vastausta / kommmenttia.
Näytä edelliset viestit:   

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko -> Blogit -> Harhailian blogi -> Metsään menee. ;)