Echon eväsretket


Olen retkeilijä

03.01.2008 6:24

Nyt alkaa poikakin innostua kesäkuun retkestämme. Tuntuu väärältä puhua vaelluksesta, kun menemme enemmänkin "hengaamaan". Tarkoitus kun on kulkea niin onnettomia päivämatkoja ja pitää paljon leiripäiviä, jolloin tehdään leiristä käsin pieniä matkoja ympäristöön.

Vaeltamista ja retkeilyä olen pohtinut. En usko voivani sanoa itseäni vaeltajaksi. Olen retkeilijä. En ole tarpeeksi päämäärätietoinen, sitkeä enkä tarvo kymmenien kilometrien päivätaipaleita. Mieluummin kuljen muutaman kilometrin, teen leirin, nautin jouten olosta, luonnon rauhasta, leirielämästä ja kiireettömyydestä. Niin ja seuraavana aamuna nukun niin pitkään kun nukuttaa, ja sama uusiksi, tai teen vain pienemmän matkan ilman rinkkaa, ja palaan leiriin kun huvittaa.

Jos edessä on upottava suo, vuolas joki tai muuta vaikeakulkuista maastoa, muutan mieluummin suunnitelmia ja reittiä kuin tarvon kärsimyksen gloria kasvoilla loistaen yli ryteikköjen. Olen mukavuudenhaluinen, laiskanpulskea, olen retkeilijä.

Joskus muinoin tapasin miehen, joka käveli joka kesä Helsingistä jonnekin pohjoiseen. Oli kuulema aiemmin aina mennyt pyörällä, mutta ikä ei antanut enää periksi. Nyt sitten käveli.

Samalla kylällä asui muuan "kylähullujen" perhe, jossa isä käveli aina päiväseltään kaupunkireissun. Matkaa yhteen suuntaan oli noin 35km. Kun poika kasvoi hieman, niin poika kulki isän mukana. Jo alle kouluikäisenä!

Meillä alkaa narina, jos joutuvat kävelemään meiltä kaupunkiin, 2,5km. Bussilla pitäisi päästä. Jalkoihin sattuu ja janottaa, huimaa ja mitä lie. Itsekin hurautan mieluummin bussilla, ainakin huonolla säällä. Inhoan tihkusadetta ja räntää, loskasta puhumattakaan. Selkeä retkeilijän merkki sekin. Sokerista tehty!

Erämaassa tahdon kulkea sen verran, kuin juuri sinä päivänä haluan. Reissussa haluan elää ja olla juuri sen hetkisten fiilisten mukaan, liikaa suunnittelematta ja kulkematta. Kyllä arki pitää huolen, että pysyn suunnitelmissa ja ruodussa vuoden muina päivinä.

Niin ja vaeltajat, niillä on vain kaikkea järkevää ja ultrahienoa mukana. Minut paljastaa retkeilijäksi jo varusteet. Mukana on sitä mitä budjetti sallii, ja vähän turhaakin tavaraa. Villapaita ja -sukat, puuvillapaita! Jotain mikrosuperkeinonailoniakin löytyy, kun oikein etsitään, ainakin alusvaatteista. Olisivat edes sporttiliivit!

Rinkan pohjalla on piilossa säilyketölkki. Se kun vaan on niin hyvää!

Telttakin on liian iso, painaakin ainakin puoli kiloa enemmän, kuin vaellusteltta. Nauravathan ne minut jänkhältä takaisin etelään! Ainakin ne, jotka tulivat samasta suunnasta.

Olen siis auttamattomasti retkeilijä, wanna-be-vaeltaja.

Saanhan silti nauttia luonnosta ja erämaista yhtä lailla kuin vaeltajakin? Saanhan?


Ja vielä loppuun jotain ihan muuta...
Joka paikassa kysellään mottoa. Ei minulla ole koskaan ollut mitään mottoa, en halua kahlita ajattelumaailmaani ja elämänkatsomustani yhteen lauseeseen.

Nyt löysin kuitenkin virkehirviön (muistuttaa omia lauseitani/virkkeitäni, pitkiä kuin nälkävuosi), joka kuitenkin tiivistää hyvin sen, miksi minä kaipaan ja menen luontoon. Kirjoittaja on Henry David Thoreau.


Lainaus:
Menin metsään, koska halusin elää harkitusti, halusin katsoa silmästä silmään elämän olennaisimpia tosiasioita ja nähdä, enkö voisi oppia, mitä sillä oli opetettavaa, ja välttää kuolemani hetkellä sitä mahdollista havaintoa, etten ollutkaan elänyt.

Trackback URL-osoite tähän päiväkirjamerkintään on:

http://www.vaellusnet.com/turinat/trackback.php?e=915

Sivu 1 Yht. 1
Kirjoittaja Viesti

VierasLähetäLähetetty: 03.01.2008 12:04    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Mulla nousee aina niskakarvat pystyyn kun näen sanan "jänkhä".
Tässä sanan käyttöön mallia:
jänkkä tai jänkä
menhän jängäle, tulhan jängältä
hillajänkä, hillat kasvaa jängälä
"Nauravathan ne minut jängältä takaisin etelään".
Ja sitten se h-kirjaimellinen muoto: saapas uppoaa jänkhän, poljethan jänkhän kaikki jokka kayttää jänkä sannaa väärin.

Takaisin alkuun

Echo

Liittynyt: 05 Mar 2007
Viestejä: 435
Paikkakunta: Roistonkulma

LähetäLähetetty: 03.01.2008 15:20    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Usko tai älä, tiesin tuon olevan väärän muodon. Sen olin jo täältä oppinut, en muista kuka siitä kirjoitti foorumilla. Käytinkin tuota jänkhää siis tarkoituksella tehosteena, korostamaan sanomaani siitä, että en ole "oikeaoppinen" vaeltaja, vaan tavan tollo retkeilijä Wink .

Edit: Napakettuhan se tässä keskustelussa meitä valisti.

Takaisin alkuun Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti

VierasLähetäLähetetty: 03.01.2008 16:06    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Väärää h-muotoa käytetään hyvin yleisesti. Mie olen nuuskakairasta ja minuun aina sattuu kun kuulen/näen sen. Lapissa järjestetään paikallisen moottoripyöräkerhon toimesta vuosittain kokoontumisajo "Jänkhällä jytisee". Nimi lienee tietoinen valinta ja saa minut aina ärtymään. En varmasti osallistuisi tapahtumaan, jos olisin moottoripyöräilijä.
Tunnetuimmat h:n väärinkäyttäjät lienevät Petelius/Kalliala: "lähemmä Luosthole lusthin pithon". Ohjelma ei kuulunut minun suosikkeihin Wink

Takaisin alkuun

Vierailija
VierasLähetäLähetetty: 03.01.2008 20:30    Viestin aihe:
Vastaa lainaamalla viestiä

Itsekin käyn joskus tuollaisilla reissuilla kun tilaisuus tulee. En ajattele olenko vaeltaja, retkeilijä, turisti vai mikä - ehkä ripaus kaikista näistä?

Liikun jonkunlaisen ennakkosuunnitelman mukaan sitä vauhtia kun matka taittuu. Joskus saattaa mennä pitempiäkin pätkiä päivän aikana, mutta voin maata koko päivän teltassa huonon sään sattuessa. Sen verran olen oppinut, että jotkut asiat kannattaa tarkistaa kartalta etukäteen: esim. jokien ylitykset. Mutta sitten kun tällaisten juttujen pitäisi olla kunnossa, reitti tuppaa muuttumaan millon mistäkin syystä. Aina ei olla kartalla ja aina ei edes karttaakaan mukana - koko matkan osalta. Silti on perille päästy tähän saakka Smile

Voisi varmaan kirjoittaa enemmänkin, ehkä joku toiste kerta lisää...

Takaisin alkuun
Näytä edelliset viestit:   
Sivu 1 Yht. 1
-
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Weblog style by Hyperion