Koordinaattiruudukot vs napapohjoinen

KaukoAntero
Viestit: 405
Liittynyt: 22 Heinä 2008 13:03
Paikkakunta: Pori / Helsinki

Koordinaattiruudukot vs napapohjoinen

Viesti Kirjoittaja KaukoAntero »

Ostin taas uuden ulkoilukartan Ropin alueelta. Kartassa on kaksi koordinaatistoa, ETRS89 ja -TM35FIN. Mistään ei kartan selityksistä ei löydy, kumpi osoittaa edes suurinpiirtein napapohjoiseen, tai napaluvun korjausta, erantoa jne.

Pystyn tekemään perustellun arvauksen; ETRS89. Eikö tieto olisi kuitenkin kartan käyttäjälle joskus melko olennainen, ja syytä painaa karttaan?

Kauko


kepsilla
Viestit: 712
Liittynyt: 18 Kesä 2007 15:54

Viesti Kirjoittaja kepsilla »

Lainaus:
ETRS-TM35FIN on suomalaisissa maastokartoissa vuodesta 2005 alkaen käytetty tasokoordinaattijärjestelmä, jonka geodeettinen datumi on EUREF-FIN ja karttaprojektio on poikittainen Mercatorin projektio.

ETRS-TM35FIN on julkisen hallinnon suosituksen mukainen suomalainen tasokoordinaattijärjestelmä[1]. Sitä voidaan pitää yhtenäiskoordinaatiston (YKJ) seuraajana.

ETRS-TM35FIN edustaa kompromissia: Koko valtion alue kuvataan yhdelle projektiokaistalle, mutta mittakaavavirhe ja napaluvunkorjaus reuna-alueilla on suurehko.

Nimessä ETRS viittaa Euroopan terrestriseen vertausjärjestelmään 1989 (ETRS89), TM poikittaiseen Mercatorin projektioon (Transverse Mercator), 35 UTM-karttaprojektiojärjestelmän kaistaan 35 ja FIN poikkeamaan UTM-standardin mukaisesta projektiokaistan leveydestä.

Eli näkemättä karttaa karttalehti Ropin kohdalla on vinossa napa-pohjoiseen nähden, koska kartan keskimeridiaani on ETRS - TM35FIN projektiossa 27 astetta.
Kartan pystysuorat "kaarevat" viivat osoittavat napa-pohjoista. Metrinen neliön muotoinen ruudukko on sen sijaan karttalehden suuntainen.
ETRS89 on karttajärjestelmä , johon TM35FIN pohjautuu.
GPS vaeltaja
KaukoAntero
Viestit: 405
Liittynyt: 22 Heinä 2008 13:03
Paikkakunta: Pori / Helsinki

Viesti Kirjoittaja KaukoAntero »

^ Noin minäkin sen selvitin ja päättelin.

Kritiikkini kohdistui kuitenkin siihen, että noita asioita ei ole dokumentoitu karttalehteen (ennen oli jopa maininta erannosta). Että tämäkin täällä palstalla tiedetään, ei auta yhtään satunnaista kartankäyttäjää, joka alkaa pähkäillä asiaa vasta maastossa.

Kauko
luuppi
Viestit: 5312
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

KaukoAntero kirjoitti:
Kritiikkini kohdistui kuitenkin siihen, että noita asioita ei ole dokumentoitu karttalehteen (ennen oli jopa maininta erannosta).

Kauko
Minusta kritiikki on ihan paikallaan. Vaimo pahkailee juuri naita (kun on katsellut u-tuubia) ja yritan sanoa, etta "ala anna asialle mitaan painoa" kun eranto et. Englannin kartoissa on n. 2 astetta. Eli kompassin neula heiluu saman verran, vaikka kuin pitaisi tasossa
- sitten kun yritan selittaa, etta itaisessa Lapissa se on 11 astetta, niin eipa enaa kiinnosta
- tosin Explorer-tason kartoissa taalla eranto kyllakin painetaan edelleen karttalehdelle nakyviin

Testikysymys: kuinka moni loytaa "true North" asetuksen moniportaisesta Garmin-valikosta?
Avatar
Pepi
Viestit: 7210
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

TM35 käyttää samaa pohjoissuuntaa (keskimeridiaani 27°) kuin vanha YKJ. Vanhan topografikartan mukaan napaluvunkorjaus on Ropilla 85 piirua eli 5,1 astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan eranto on siellä tämän vuoden alussa noin 9 astetta. Yhteensä siis korjaus on jo 14 astetta. Niin paljon kompassineula näyttää oikealle karttapohjoisesta. Tuolla on jo merkitystä.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Jouni
Viestit: 1132
Liittynyt: 24 Huhti 2006 20:43

Viesti Kirjoittaja Jouni »

Minustakin asialla on kovastikin merkitystä. Välillä saa lukea artikkeleita tai kommentteja, että erannoilla ja korjauksilla ei ole mitään väliä, mutta itse olen eri mieltä. Ei niillä toki olekaan väliä lyhyillä etäisyyksillä, mutta oma kulkutyylini on sellainen, että varsin usein huomaan Lapin erämaissa oijustavani sanotaan vaikka 5...10 km matkan kompassisuunnalla. Matkalla ei aina ole juuri mitään kiintopisteitä, ja huonossa näkyvyydessä nyt ei ainakaan ole. Siinä jos jättää kokonaiskorjauksen vähentämättä, päätyy helposti kilometrinkin harhaan, esimerkiksi tavoittelemansa järven tai ylipääsemättömän suon väärälle rannalle.

Erä-lehdessä oli alkuvuonna Maanmittauslaitoksen edustajan haastattelu ja kysyttiin mm. mistä karttatulosteen ostaja saa selville ko. alueen erannon. Erannon saa vastauksen mukaan Ilmatieteenlaitoksen sivuilta, ja sieltä löytyykin Suomen ääriviivakartta ja erantokäyrät. Sen sijaan napaluvun korjausta ei kartan ostaja saa selville mistään. (Painettujen karttalehtien tekeminenhän on lopetettu. Aiemmin painettuja lehtiä vielä myydään, niissä näkyvät korjaukset, muta kun ne loppuvat, myydään vain karttatulosteita, joissa korjauksia ei kerrota.)

Kyselin asiaa MML:stä, ja ovat luvanneet selvitellä, josko napaluvun korjauksen, tai paremminkin kokonaiskorjaushan meitä kiinnostaa, niin saisiko sen esimerkiksi Paikkatietoikkunaan. Toivottavasti esimerkiksi tuollainen ratkaisu löytyy, jos tiedon ymppääminen ei itse karttatulosteeseen mitenkään onnistu. Meistä itse kukanenkin voi ottaa yhteyttä Maanmittauslaitokseen ja kysellä asian perään. Jos painetta kertyy enemmän, eiköpähän asian eteneminen vauhditu.
Jounin kirjamyymälä: Vaellustarinoita, Retkeilijän kansallispuistot, Pohjois-Suomen vaellusreitit, Suomen autiotuvat...
lepposasti
Viestit: 253
Liittynyt: 14 Maalis 2011 15:36

Viesti Kirjoittaja lepposasti »

Pepi kirjoitti:Vanhan topografikartan mukaan napaluvunkorjaus on Ropilla 85 piirua eli 5,1 astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan eranto on siellä tämän vuoden alussa noin 9 astetta. Yhteensä siis korjaus on jo 14 astetta.
Käsittääkseni eranto tarkoittaa kokonaiskorjausta eli siihen ei tarvi enää lisätä mitään. Olen käyttänyt kaikkialla Lapissa korjauksena 11 astetta. Sillä pärjää koko alueella, poikkeama vain pari astetta äärialueilla idässä ja lännessä. Kuljen tosin kompassisuunnalla harvoin, yleensä vain sumussa tai muuten huonossa näkyvyydessä.
KaukoAntero
Viestit: 405
Liittynyt: 22 Heinä 2008 13:03
Paikkakunta: Pori / Helsinki

Viesti Kirjoittaja KaukoAntero »

^. Ainakin ehdottoman auktoriteetin, Wikipedian :P , mukaam eranto = magneettinen deklinaatio eli maan magneettikentän ja maantieteellisen pohjoisen välinen poikkeama.

Kauko
Avatar
Pepi
Viestit: 7210
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Eranto on karttakoordinaatistosta riippumaton. Kokonaiskorjaukseen sisältyy myös napaluvunkorjaus, joka riippuu karttakoordinaatistosta ja paikan sijainnista siinä. Suomen Lapissa lännestä itään siirtyessä eranto kasvaa, mutta samalla napaluvunkorjaus vähenee, joten kokonaiskorjaus muuttuu aika vähän. Se on kuitenkin vuosien varrella muuttunut ja muuttuu vastakin, koska maan magneettikenttä ei pysy aloillaan.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
luuppi
Viestit: 5312
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Pepi kirjoitti:Eranto on karttakoordinaatistosta riippumaton. Kokonaiskorjaukseen sisältyy myös napaluvunkorjaus, joka riippuu karttakoordinaatistosta ja paikan sijainnista siinä. Suomen Lapissa lännestä itään siirtyessä eranto kasvaa, mutta samalla napaluvunkorjaus vähenee, joten kokonaiskorjaus muuttuu aika vähän. Se on kuitenkin vuosien varrella muuttunut ja muuttuu vastakin, koska maan magneettikenttä ei pysy aloillaan.
Aivan, kokonaiskorjaus on kai Eranto+Eksyma {kummankin etumerkit huomioiden}

Magn. pohjoisnapa "matkustaa"kiihtyvalla vauhdilla, kai jo n. 100km vuodessa, joten tiettya sympatiaa taytyy tuntea "painattamatta" paatokseen (virkamiehen vastuu painaa :lol: ).

Mutta tuo logiikka painatuksista ja karttalehtitulosteista kai pitaisi menna toisinpain kuin ylla esitettiin: painettuja karttoja saatetaan kayttaa jopa 30 v, mutta tulosteisiin olisi helppo lisata kulmaruutu, jossa on molemmat korjaukset nakyvilla, lisa-maininnalla "as at kk.vvvv" eli vahan niinku "parasta ennen" mentaliteetilla, jolloin seka virkamiehet etta kuluttajat olisivat tyytyvaisia
- tuskin kukaan sentaa karttoja viskoo roskikseen samalla innolla kuin maitopurkkeja, joissa on viela vahan jaljella, mutta onpahan "varoitus" nakyvilla
Avatar
Pepi
Viestit: 7210
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Erannon muutos johtuu laajemmasta ilmiöstä, josta magneettisen navan liikkuminen on vain yksi seuraus. Neula ei osoita magneettiselle navalle, koska magneettikentän voimaviivat mutkittelevat. Näiden mutkien kiemurtelu aiheuttaa sekä kompassineulan suunnan muuttumisen että navan liikkumisen.

Magneettinen pohjoisnapahan on meiltä katsoen vielä maantieteellisen vasemmalla puolella. Kuitenkin kompassineula näyttää oikealle koko Suomessa. Magneettinen napa on vain piste, jossa magneettikenttä on kohtisuorassa maan pintaa vasten. Sen paikalla on vain vähän merkitystä magneettikentän koko kuvaan.

Maa- ja kallioperän koostumus vaikuttaa magneettikenttään paljonkin. Sen takia saman karttalehden alueella eranto voi vaihdella hyvin paljon. Melkein kaikissa vanhoissa karttalehdissä oli tätä koskeva huomautus. Se vaikuttanee osaltaan vastahakoisuuteen ilmoittaa magneettinen pohjoissuunta. Napaluvunkorjauksen ilmoittamatta jättämiseen se ei kelpaa syyksi, vaikka pelkkä Nak ei kompassilla suunnistajaa pitkälle autakaan.

Olin kerran aika hämilläni, kun yhtä suunnistuskarttaa tehdessäni kompassista ei tuntunut olevan kuin haittaa. Tarkistaessani asiaa kulkemalla suoraa, näkyvää maastolinjaa pitkin kompassineula kiertyi täydet 360°! Ilmiö myös muuttui hyvin nopeasti. Syynä oli lähistöllä, mutta kartan ulkopuolella sijaitseva tehdas.

Erämaissa ihmisen aiheuttamat häiriöt eivät juuri tunnu, mutta luonnollisissakin on usein tarpeeksi.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
luuppi
Viestit: 5312
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Kiitos, tuo oli hyvaa selvennysta.

Samaten kavi "Olin kerran aika hämilläni, kun yhtä suunnistuskarttaa tehdessäni kompassista ei tuntunut olevan kuin haittaa. Tarkistaessani asiaa kulkemalla suoraa" ihan askettain. Kompassi naytti alussa ja lopussa oikein, mutta matkan varrella jopa 90 astetta pieleen
- ihmettelin, etta onpas kummallinen neulan kiinnityksen murtuma, valilla toimii ja sitten taas ei
- tarkistusmetodina kaytin kuitenkin, kotiin paastyani, GEPSin stabiloitua kompassia ja ihan prikulleen samaa nayttivat... ei mennyt hyva kompassi turhaan roskikseen!
lepposasti
Viestit: 253
Liittynyt: 14 Maalis 2011 15:36

Viesti Kirjoittaja lepposasti »

Taidan olla aika tietämätön näissä kompassiasioissa. Ihmeen hyvin silti aina pääsen sinne, minne olen menossa seuraillen tarkemmin maastoa kuin kompassia. Kompassisuunnan orjallista seuraamista pyrin välttämään, se jotenkin vie maun retkeilystä.
Alkukesästä löysin Övre Anarjohkan kansallispuistosta jonkun pudottaman karttalaukun, jonka sisällä oli hieno peilikompassi. Se taitaa olla turhamaisia retkeilijöitä varten :wink: Aion irrottaa sen peilin, siitä tulee hyvä varakompassi.
luuppi
Viestit: 5312
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

lepposasti kirjoitti:Taidan olla aika tietämätön näissä kompassiasioissa. Ihmeen hyvin silti aina pääsen sinne, minne olen menossa seuraillen tarkemmin maastoa kuin kompassia.
[...] sisällä oli hieno peilikompassi. Se taitaa olla turhamaisia retkeilijöitä varten :wink: Aion irrottaa sen peilin, siitä tulee hyvä varakompassi.
Juuri noin minakin, kunhan maasto on riittavan selvapiirteista. Aapasoilla on vahan kuin olisi aavalla merella...

Myos peilikompassista olin vuosikymmenia kanssasi samaa mielta. kunnes hoksasin, etta silla saa maamerkkiin paljon tarkemman suuntiman kuin tavallisella
... tulenjohtokoulutuksessa olleet varmaan tietavatkin (tosin nykyisin on pelit ja pensselit - laaserilla saa tarkan suuntiman lisaksi myos etaisyyden ja Nenosen hieno muuntokiekko jaa tarpeettomaksi, kun seka tahystajan, ampujan kuin myos maalin koordinaatit on tiedossa, eli muuntamiset menevat ihan esi-ohjelmoidusti ja alta aikayksikon - siis reaaliajassa).
Jouni
Viestit: 1132
Liittynyt: 24 Huhti 2006 20:43

Viesti Kirjoittaja Jouni »

lepposasti kirjoitti:Taidan olla aika tietämätön näissä kompassiasioissa. Ihmeen hyvin silti aina pääsen sinne, minne olen menossa seuraillen tarkemmin maastoa kuin kompassia.
Et sinä tietämätön ole, vaikka vähän täällä termejä tarkennellaankin. Se käyttämäsi 11 asteen vähennys on oikein hyvä. Luulenpa, että moni ei tiedä vähentämisasioista mitään. Itse vähennän 9 astetta, jos kartassa syystä tai toisesta ei tarkkaa kokonaiskorjausta kerrota.
Jounin kirjamyymälä: Vaellustarinoita, Retkeilijän kansallispuistot, Pohjois-Suomen vaellusreitit, Suomen autiotuvat...
Vastaa Viestiin