Grammanviilauksen alkeita

f7391
Viestit: 318
Liittynyt: 14 Elo 2007 09:23

Re: Grammanviilauksen alkeita

Viesti Kirjoittaja f7391 »

Villapaita vs. untuvatakki -keskusteluun löyhästi liittyen en ymmärrä, miksi kukaan ottaa fleece-takkia vaellukselle. Ei pakkaudu pieneen tilaan eikä ole kovin lämmin. Ohut villapaita on mielestäni paljon parempi, esim vuonna -95 inttiin ostamani Ulfrotte-kerraston paita joka on jo hieman kulahtanut, mutta edelleen ehjä ja ennen kaikkea lämmin.

Tuo Ulfrotte-kerrasto on muuten hämmentävän hyvä, usein tuli pidettyä harjoituksissa pelkästään sitä lumipuvun alla ja hyvin tarkeni Rovajärvenkin pakkasissa. Erityisen hyvä ominaisuus on se, että tuo on lämmin kosteanakin.


v43lt4j4
Viestit: 5
Liittynyt: 06 Heinä 2009 15:13

Re: Grammanviilauksen alkeita

Viesti Kirjoittaja v43lt4j4 »

Polartecin Alpha -fleece on kyllä erinomainen materiaali välikerrastoon. Hommasin tälle talvelle. Ei pidä sellaisenaan verkkomaisena materiaalina tuulta, eli vaatii kuoren päälle, mutta muuten kaikin puolin ominaisuuksiltaan erinomainen. Kevyt, hyvin eristävä, siirtää kosteuden... Tällä palstalla on paljon vanhan liiton kulkijoita jotka eivät ehkä ole perillä viimeisimmistä uutuuksista materiaaleissa, eikä siinä sinällään mitään väärää, mutta vanhojen toimivien rinnalle on tullut uusia parempiakin. Kaikille kun ei se villa taas sovi.
diver
Viestit: 2397
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Grammanviilauksen alkeita

Viesti Kirjoittaja diver »

https://www.haglofs.com/fi/outlet/lim-b ... -6046334L4
Siitä köykäset aerogel pökkelit vaellukselle.
Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
Micke
Viestit: 2342
Liittynyt: 30 Maalis 2011 14:15
Paikkakunta: Maalla

Re: Grammanviilauksen alkeita

Viesti Kirjoittaja Micke »

Villan nujertaa moni eriste, mutta untuvaa ei. Koko vaellusurani ajan on aina tullut/tulossa synteettisiä eristeitä, jotka nujertaa untuvan eristävyydessä. Alkuun hollofill, sitten quallofil ja sen jälkeen quallofil7 jne... Yhteistä kaikille on markkinahumun jälkeen, ettei untuvan eristävyyteen päästä.

Esimerkiksi Tenan Profess80 makuupussi taisi olla Quallofil-täytteinen. Lupaus oli -40 astetta, todellisuus jotain -15 astetta ja itse olin nuorena lämmin nukkuja.... Onneksi tuosta paskeesta pääsin eroon.
"This is my nature, who I am
If you don´t like it, here I stand"
Hanu
Viestit: 4027
Liittynyt: 03 Heinä 2007 14:30

Re: Grammanviilauksen alkeita

Viesti Kirjoittaja Hanu »

Untuva on paikallaan makuupussissa, mutta takkina kuulostaa kovin kuumalta. Ehkä talvella vaelluksen tauolle? Ei kokemusta. Arjessa Fjällrävenin G1000 takki toimii kesät talvet. Yli -15°C pakkasella voi vaihtaa softshell takkiin, jota vaimo kutsui välikausitakiksi. Jos on paikallaan, niin merinovillakerraston lisäksi alle ohut fleece. Yritin etsiä väliin villaista kerrastoa paksumpaa, mutta varsinaisia villapaitoja ohuempaa paitaa ja housuja, mutten vielä löytänyt. En ole kaivannut enempää, mutta ei ole tullut yli kolmenkympin pakkasilla ulkoiltua kovin paljon.
varsijousi
Viestit: 1211
Liittynyt: 06 Helmi 2006 22:22

Re: Grammanviilauksen alkeita

Viesti Kirjoittaja varsijousi »

Ainakin Ullfrotte/Ullmax on valmistanut paksua villakerrastoa (minulla on sellainen: 55%villaa, 20%acryl, 20% polyester ja 5% elastaania).
Kun asu tulee alusasun päälle, ei sen tarvitse olla merinovillaa, lisää se mukavasti tarkenevuutta...
Micke
Viestit: 2342
Liittynyt: 30 Maalis 2011 14:15
Paikkakunta: Maalla

Re: Grammanviilauksen alkeita

Viesti Kirjoittaja Micke »

Ullfrotten asun ostin 1993, kun saimme kaverin kanssa lahjakortit Erä-SM kisoista Kurussa. Ihan erinomainen tuote, myös nykyisellä woolpower nimellä. Hieman piti laittaa omista että sai myös Brynjen housut samalla.

Kulkiessa villa ja reikäkalsarit toimii yhä paremmin kuin mikään muu, mutta untuvalle tulee paikka tauoilla ja leirissä.
"This is my nature, who I am
If you don´t like it, here I stand"
akuusist
Viestit: 608
Liittynyt: 15 Helmi 2007 14:34

Re: Grammanviilauksen alkeita

Viesti Kirjoittaja akuusist »

f7391 kirjoitti: 26 Huhti 2024 19:24 Villapaita vs. untuvatakki -keskusteluun löyhästi liittyen en ymmärrä, miksi kukaan ottaa fleece-takkia vaellukselle.
...
Itselleni fleece-syitä on hyvä kosteudensieto ja kestävyys. Paitoja kuitenkin ennemmin kuin takkeja. Jos kosteus tulee sisältä päin en tykkää siitä että villa iholla kastuessaan nostaa lämmöt tappiin ja tauolla kuivuessaan viilentää. Hitaammassa menossa kyllä mukava, ja verkkoalusasun kanssa Micken tyyliin loistava, jos passaa lämpötilaan.

Grammarikeskustelussa kun ollaan niin yhdellä reissulla oli kaksi yläosaa: pörröfleece ja ohut tuulitakki plus kaksi alaosaa: joustofleece ja ohuet tuulihousut. Toimii yksittäin, yhdessä tai ilman. Jos olisi tullut isompia sateita niin joko vauhtia lisää tai leiri pystyyn.
Raato
Viestit: 196
Liittynyt: 10 Maalis 2008 12:13

Re: Grammanviilauksen alkeita

Viesti Kirjoittaja Raato »

Sanokaas ulkoilmoja kokeneet mitä mieltä olette tästä uudesta suuntauksesta jossa ulkovaatteita puetaan ja niistä keskustellaan tyyliin "mitä olette käyttäneet tuulensuojakerroksena villapaidan alla?"
Siis lämpökerros päälle ja tuulensuoja sen alle. Se kuulemma toimii ihan samoin niin päin. Eihän se mitään katukäytössä mutta sitten joku ottaa sen niin tosissaan että lähtee oikeasti ärjänteeseen tuulensuojansa alimmaisena.
StefanG
Viestit: 1922
Liittynyt: 17 Joulu 2013 12:21

Re: Grammanviilauksen alkeita

Viesti Kirjoittaja StefanG »

En ole sellaista keskustelua lukenut mistään.
Mutta pitää olla aika tyhmä jos kuvittelee että ihan sama onko villapaita uloimpana vai sisimpänä.
Johan siinäkin on eroa onko ihoa vasten kylmältä tuntuva tekokuitu vai lämpimältä tuntuva luonnonkuitu.
Aaro
Viestit: 2458
Liittynyt: 12 Tammi 2010 16:30

Re: Grammanviilauksen alkeita

Viesti Kirjoittaja Aaro »

Eikös muutaman vuoden takaiset windstopper vaatteet ole vähän sama juttu. Fleecen sisällä saattoi olla kalvo. Itsellä muuten aktiivikäytössa villapaita, jonka sisällä tiivis kangas - olen sen jostain ilmaiseksi saanut. Jotain hyötyä kalvosta ehkä on, pysyy ainakin ehjempänä?
Vastaa Viestiin