Vanhan ajan retkieväs
Kas perhana, enpä ole ymmärtänyt ottaa talkkunaa retkimuonaksi. Kaurapuurolla olen aamut aloittanut. Tähän tulee muutos. Talkkunahan on herkkua ja kaloreitakin muutama enempi kuin kaurapuurossa.codepic kirjoitti:Talkkunaa, piimää ja mustikkaa.
Puuroa jos aamulla vedän, niin ennen yhtätoista pitää pysähtyä syömään mutta talkkunalla jaksaa iltapäivään varsinkin jos on taskupähkinähedelmät mukana.
Mikään ei ole niin varmaa kuin minä
Puuro on tosiaan yhtä tyhjän kanssa ja se on jäänyt pois. Talkkuna on minulle Itä-Suomessa varttuneelle outoa ja kammottavaa mössöä, ensimmäinen kontakti siihen oli joskus lapsuudessa kun nälissäni heitin jotain tuntematonta tavaraa ääntä kohti ja se pölähti suussa ja kohta yskiessä sitä tuli nenästäkin. Haluan oppia sen syönnin ja tässäpä teille talkkunatietäjille onkin haaste eli miten sitä pölyä voi syödä retkillä?dailymail kirjoitti:Kas perhana, enpä ole ymmärtänyt ottaa talkkunaa retkimuonaksi. Kaurapuurolla olen aamut aloittanut. Tähän tulee muutos. Talkkunahan on herkkua ja kaloreitakin muutama enempi kuin kaurapuurossa.codepic kirjoitti:Talkkunaa, piimää ja mustikkaa.
Puuroa jos aamulla vedän, niin ennen yhtätoista pitää pysähtyä syömään mutta talkkunalla jaksaa iltapäivään varsinkin jos on taskupähkinähedelmät mukana.
Ps. Jos se toimii niin ruokakuvio olisi: päivä käyntiin talkkunalla ja cuscusin voimalla loppupäivä, se on muuten todellinen ihmeaine ja täältä sain vinkin että sitä voi helposti maustaa lihaliemikuutiolla.
Olen huiskassut kourallisen sitä nuudelipussin yhteyteen ja antaa muuten kummasti potkua.
Talkkunasta irtoaa energiaa jotakuinkin samat kuin kaurahiutaleesta eli n. 330 Kcal/100g. Talkkunajauho kuitenkin pakkautuu hieman pienempään tilaan kuin kaurahiutale.tst kirjoitti:Puuro on tosiaan yhtä tyhjän kanssa ja se on jäänyt pois. Talkkuna on minulle Itä-Suomessa varttuneelle outoa ja kammottavaa mössöä, ensimmäinen kontakti siihen oli joskus lapsuudessa kun nälissäni heitin jotain tuntematonta tavaraa ääntä kohti ja se pölähti suussa ja kohta yskiessä sitä tuli nenästäkin. Haluan oppia sen syönnin ja tässäpä teille talkkunatietäjille onkin haaste eli miten sitä pölyä voi syödä retkillä?dailymail kirjoitti:Kas perhana, enpä ole ymmärtänyt ottaa talkkunaa retkimuonaksi. Kaurapuurolla olen aamut aloittanut. Tähän tulee muutos. Talkkunahan on herkkua ja kaloreitakin muutama enempi kuin kaurapuurossa.codepic kirjoitti:Talkkunaa, piimää ja mustikkaa.
Puuroa jos aamulla vedän, niin ennen yhtätoista pitää pysähtyä syömään mutta talkkunalla jaksaa iltapäivään varsinkin jos on taskupähkinähedelmät mukana.
Ps. Jos se toimii niin ruokakuvio olisi: päivä käyntiin talkkunalla ja cuscusin voimalla loppupäivä, se on muuten todellinen ihmeaine ja täältä sain vinkin että sitä voi helposti maustaa lihaliemikuutiolla.
Olen huiskassut kourallisen sitä nuudelipussin yhteyteen ja antaa muuten kummasti potkua.
Talkkunajauhoa olen käyttänyt kotioloissa. Joko kaurapuuron sekaan sopiva annos makua antamaan tai sitten koko puuro talkkunasta. Laitan jauhot aina kylmään veteen ja sekoitan kunnolla ennen keittämistä ja keittämisen aikanakin ettei ota pohjaan. Kypsyminen kestää jonkin minuutin kauemmin kuin kaurahiutaleella. Talkkunaan sopii voisilmä, mutta hyvää se on ilmankin. Maku on äkkinäisille usein voimakas, mutta kannattaa totutella.
Retkikäytöstä ei ole vielä kokemusta. Kesän jälkeen on.
Mikään ei ole niin varmaa kuin minä
^Olen varmaan syönyt sitä pari kertaa ja aina siis pelkkiä keittämättömiä jauhoja ja olikohan piimää päälle, lievästi sanottuna omituista tottumattomalle. Itä Suomessa sitä ei tosiaan tunnettu ainakaan ennen mutta tuo oli aivan uutta että sitä voi keittää ja kun pakkautuukin pieneen tilaan niin aion testata, kiitos tiedosta!
EDIT Töissä olen muuten syönyt jälkkärinä talkkunahyvettä tms. ja se on kyllä ollut erinomaista.
EDIT Töissä olen muuten syönyt jälkkärinä talkkunahyvettä tms. ja se on kyllä ollut erinomaista.
Meillä on pitänyt ostaa aina Taivalkosken Myllyn talkkunaa. Taivalkosken myllyn Herkkutalkkuna-jauho on valmis vatsaystävällinen ja kuitupitoinen aamu- ja välipalaruoka. Sitä on syöty perinteisesti viilin tai piimän kanssa, mutta se sopii erinomaisesti myös jogurttiin sekä erilaisiin kerma-, rahka- ja maitopohjaisiin jälkiruokiin sekä leivontaan.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Olen tottunut Rantasen talkkunaan (kaura, ohra, herne). Taivalkosken talkkuna on kai kainuulaista tyyppiä, jossa herneen asemesta on ruista.
Talkkunajauhon perusidea on kai kaikkialla se, että se on valmiiksi kypsennettyä. Idässä sitä voidaan vielä keittää, mutta lännessä syödään lisäkypsentämättä pöpörönä tai piapona.
Talkkunajauhon perusidea on kai kaikkialla se, että se on valmiiksi kypsennettyä. Idässä sitä voidaan vielä keittää, mutta lännessä syödään lisäkypsentämättä pöpörönä tai piapona.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Samaa mieltä. Herneet antavat lisäarvoa siihen, onhan se valkuaista.Pepi kirjoitti:Herne on olennainen osa talkkunaa kauran ja ehkä ohran lisäksi. Se on valmiiksi kypsennettyä sekoitettavaksi viiliin tai puolukkasurvokseen. Itäsuomalainen "talkkuna" on kalpea mauton aavistus hämäläisestä. Tai ei edes aavistus.
Kamalaa sotkua tuo keitetty talkkuna. (vaimon bravuuri mutta ei tarjoa sitä enää minulle)
Pesalan vinkki marjoista talkkunan kanssa on hyvä. Muistan kun mummoni söi usein talkkunaa pelkillä marjoilla.
-
- Viestit: 6131
- Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30
Talkkunaa, mustikoita tai ahomansikoita ja tilkka maitoa oli lapsuuden herkku. Keitettyä talkkunapuuroa en ole koskaan maistanut. Kesäruokana tuolla maalaistorpassa oli usein viili ja talkkuna sokerilla höystettynä, tai vastaava kirnupiimään tehtynä. Vointeon yhteydessä syntynyt kotipiimä on aika kaukainen muisto, mutta kaupan piimä ja talkkuna on nykyinenkin mökkiruoka kesällä.
(Tuo Pesalan inhokkiruoka porkkanalaatikko kelpaa meillä juhlaruokiin. Syön myös ainoana meillä maksalaatikkoa, tuota rusinatonta koiran ruokana pidettyä valmistuotetta. Hyvää tuo laatikkoruoka ja yhdestä rasiasta riittää niin koiralle kuin isännällekin vatsan täytettä.)
(Tuo Pesalan inhokkiruoka porkkanalaatikko kelpaa meillä juhlaruokiin. Syön myös ainoana meillä maksalaatikkoa, tuota rusinatonta koiran ruokana pidettyä valmistuotetta. Hyvää tuo laatikkoruoka ja yhdestä rasiasta riittää niin koiralle kuin isännällekin vatsan täytettä.)